Linkuri accesibilitate

Economia creşte, locuri de muncă ioc


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Economistul Iurie Gotişan despre paradoxurile crizei economice.


Într-un interviu cu Valentina Ursu, analistul economic Iurie Gotişan a vorbit despre şomajul printre tineri, dar şi despre ponderea economiei gri în economia moldovenească:

Iurie Gotişan: „Dacă e să ne ghidăm de teoria economică, o creştere economică aşa după cum se ştie că am avut în 2011, creştere care în mod normal este susţinută de investiţii în majoritatea sectoarelor productive, atrage după sine şi noi locuri de muncă, adică creşterea ocupării. Ei, or la noi situaţia de pe piaţa muncii tinde în cealaltă extremă şi asta dacă ne uităm doar pe statistici. Parcă avem o creştere economică, dar în acelaşi timp şi un nivel ridicat al şomajului. Şi chiar dacă deocamdată nu avem cifre privind rata şomajului pentru primele luni ale acestui an, nişte simple evaluări subiective ne indică că tot mai multă lume e pe drumuri sau în căutarea unui loc de muncă. Anul trecut chiar rata şomajului a fost de aproape şapte la sută, fiind în creştere faţă de 2010 şi presupun că tendinţa se va păstra şi pentru anul curent.”

Europa Liberă: Şi asta cum se explică? Patronii alungă lumea în stradă? Disponibilizează? Nu au cu ce le plăti? Cum lămuriţi situaţia?

Iurie Gotişan: „Vina unei asemenea conjuncturi ar cădea pe seama consecinţelor crizei. Tot mai multe întreprinderi, spre exemplu, nu mai activează la randamentele de altă dată, de acum un an-doi. Nu mai au solicitări din afară la mărfurile şi producţia fabricată, or scăderea bruscă a exporturilor, care de altfel tot în statistici este vizată, este de fapt o explicaţie firească în acest sens. Într-un final, patronilor nu le rămâne decât să recurgă la disponibilizări de personal sau să trimită angajaţii în şomaj tehnic neplătit. Totodată ar putea fi vorba şi despre retehnologizarea sau modernizarea echipamentelor din mai multe sectoare generatoare de creştere economică, fiind vorba aici de instalaţii de ultimă generaţie, care de regulă solicită mai puţină forţă de muncă fizică. O dovadă în acest sens ar fi că statistica indică vizibil o creştere a investiţiilor în echipamente şi utilaje moderne. Or, companiile sau întreprinderile nu mai reangajează decât o parte din angajaţi care au fost disponibilizaţi anterior din cauza ori diminuării cererii, sau sunt angajaţi doar cei care trec de nişte selecţii riguroase urmare a noilor reguli de piaţă.”

Europa Liberă: Domnule Gotişan, cât de mult am putea să credem în aceste date oferite de statistică, din moment ce există foarte multă lume care lucrează în baza unui contract temporar? Sau că s-au făcut disponibilizări şi nu s-a anunţat? Unii experţi înclină să creadă că şomajul ar fi chiar dublu, decât cel care este anunţat oficial.

Iurie Gotişan: „Mai mult sau mai puţin sunt şi eu de aceeaşi părere. Avem situaţii când multe persoane oficial sânt înregistrate ca şomeri la oficiile forţei de muncă, însă de facto prestează munci la negru sau în sectorul informal, activităţi care cu dificultate sunt contabilizate, după cum aţi spus şi Dumneavoastră. Numărul şomerilor în Moldova cred că ar fi de trei ori mai mare decât în prezent, adică decât cel pe care-l oferă statistica oficială, adică am avea o rată a şomajului de 20 la sută şi nu de şapte la sută, cum este înregistrată în prezent. Pentru că peste 200 mii de persoane, dacă nu chiar mai mult, sunt persoane care activează pe cont propriu în agricultură, este un sector care este puţin contabilizat sau intră în statistici, care prestează servicii pentru alţi angajatori, care primesc pensii sau alte ajutoare sociale. Este destul de greu să se afle câte locuri de muncă noi sunt create şi cate sunt distruse. Or acest indicator, pentru cei care se ocupă de elaborarea politicilor, este extrem de important în a vedea în ce măsura economia se adaptează la schimbări. Spre exemplu, noi avem o pondere mare a contractelor temporare de muncă, iarăşi Dumneavoastră pomenise-ţi, însă nu duce la scăderea şomajului ci din contra, la creşterea lui.”

Europa Liberă: Am avut şi Misiunea FMI la Chişinău, s-a constatat: economia este în descreştere, industria în declin, în agricultură nu e limpede ce se întâmplă. Armata şomerilor ar putea să crească. Soluţiile care ar fi?

Iurie Gotişan: „Anii ce ne aşteaptă vor fi anii goanei după joburi. Locurile de muncă vor fi principala obsesie a oamenilor. Şi o asemenea situaţie nu este tipică doar Republicii Moldova. Guvernul, de rând cu actorii sociali, mă refer la Patronate, Sindicate, ar trebui să se gândească la diverse forme de solidaritate socială precum se practică în Occident, ca reducerea timpului de lucru, concedii fără plată, plata a 75la sută din salariu când lucrătorul stă acasă pentru ca activitatea economică este slabă, ş.a.m.d. Toate acestea sunt situaţii excepţionale, când angajatorul trece prin momente dificile, ca de exemplu lipsa de comenzi. Pentru angajat reducerea timpului de lucru este o alternativă preferabilă concedierii colective, după cum se face în prezent. Se cere mai multă instruire şi recalificare pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă. Ar trebui să se respecte un echilibru dintre cerere şi ofertă de pe piaţa muncii, mai ales ceea ce oferă sistemul nostru de învăţământ, în special cel superior.”

Europa Liberă: În caz contrar, creşterea şomajului înseamnă sporirea exodului. Moldovenii vor fi obligaţi într-un fel să părăsească ţara şi să meargă în căutarea unui loc de muncă în afara ţării.

Iurie Gotişan: „Absolut. O altă alternativă nu există, decât să-şi părăsească ţara, familiile, părinţii, copiii şi să caute alte opţiuni în afara ţării.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG