Linkuri accesibilitate

România: Un tinerel plecat cu sorcova


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

Un guvern pe măsură și de strânsură, plin de incompatibili, de oameni certați cu justiția, de plagiatori, de inși potriviți la locuri nepotrivite.


România are un guvern nou nominalizat de câtva timp şi este unul dintre cele mai „mişcător” guvern – deja la unul din ministere - cel al educaţiei, două nominalizări au trebuit modificate… Un punct de vedere critic, semnat de la Munchen de Neculai Constantin Munteanu.

A fost o vreme când bătrâna pușlama comunistă Ion Iliescu știa câte parale fac colaboratorii și colegii de partid, ștampilându-i exact și fără milă. Unele din zicerile lui, „arogantul” Năstase, „prostănacul” Geoană și „cârlanul fără minte” Ponta, au făcut carieră și au intrat pe veci în folclor.

Anii au trecut în zbor, așteptând să iasă din politică, numai cu picioarele înainte și cu gândul la cel veșnice, Ion Iliescu a devenit mai bun, mai concesiv, mai înțelegător. Pe scurt, a devenit mai senin! Dar, de la o anumită vârstă, distanța de la „senin”, la „senil” este de un pas și o literă. Și probabil că aici este explicația pentru care Ion Iliescu crede că Victor Ponta „s-a maturizat văzând cu ochii” și apreciază cum şi-a asumat răspunderea pentru formarea Guvernului şi modul cum lucrează cu echipa guvernamentală. Ion Iliescu are o problemă și cu ochii, nu mai vede bine, de vreme ce apreciază un guvern nevoit să arunce peste bord doi membri ai echipei inițiale, înainte de a ajunge în Parlament, al treilea demisionând îndată după numire, iar înlocuitorul interimar nici el nu se simte prea bine.

În momentele de euforie ingenuă, Victora Ponta a relatat că lista guvernului a fost facută, împreuna cu Crin Antonescu, în mașină, cam într-o oră, în drum spre Brașov. A ieșit un guvern pe măsură și de strânsură, plin de incompatibili, de oameni certați cu justiția, de plagiatori, de inși potriviți la locuri nepotrivite, plus un „fermier” din curtea din dos a partidului lui Dan Voiculescu.

Victor Ponta a anunțat că va forma cel mai competent și mai cinstit guvern, pentru că are în ADN respectarea legii, însă patru dintre miniștri săi au probleme cu justiția, un al cincilea este supectat că va face jocurile patronului politic într-o privatizare frauduloasă, în care e dator vreo 60 de milioane de euro, iar al șaselea, cel de la Justiție, este speranța lui Adrian Năstse în interminabilele procese pe care încearcă să le amâne până la prescrierea faptelor.

Insă semnul maxim al imaturității lui Victor Ponta este modul în care el vede coabitarea cu Traian Băsescu, nu doar până la viitoarele alegeri parlamentare, ci și după. Este vorba nu numai de escladarea unui conflict intern mai vechi, ci și de internaționalizarea lui, pornind de la întrebarea cine să reprezinte România la întâlnirile Consiliului European. În nici un caz Traian Băsescu, care și așa s-a dus la Chicago la întâlnirea NATO, să se reprezinte pe sine, afirmă, senin și stupid, Victor Ponta. Numai că omul care susține că are respectarea legii în ADN ori n-a citit cum se cuvine Constituția României, ori nu a înțeles atribuțiile președintelui în materie de politică externă. Și cu asta a scos din nou cornițele cârlanul nu doar fără minte, ci și impertinent al lui Ion Iliescu.

In lipsa unui program de guvernare coerent, Victor Ponta are nevoie de escaladarea unui conflict din care să rezulte motive pentru suspendarea lui Traian Băsescu, visul de aur al turnătorului Dan Voiculescu. Iar Traian Băsescu nu pare dispus să i le ofere. Il lasă pe puberul Ponta să fiarbă în suc porpriu, convins ca obrăznicia este apanajul tinereții. Deși, de fapt, nu-i decât consecința tristă a absenței celor șapte ani de-acasă.

Un punct de vedere de Neculai Constantin Munteanu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:41 0:00
Link direct
Previous Next

XS
SM
MD
LG