Linkuri accesibilitate

Reabilitatea rețelelor electrice interne și Moldelectrica (Adevărul)


„Prognoz”: o structură a foştilor angajaţi ai MGB-ului transnistrean (Timpul).


Cotidianul „Adevărul” scrie despre acordul pentru reabilitarea reţelelor electrice interne de transport ale întreprinderii de stat Moldelectrica, semnat de premierul Moldovei şi directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Ziaristul Ion Preaşca aminteşte că Moldelectrica se confruntă cu probleme la implementarea altui proiect energetic, finanţat de Banca Mondială, în cadrul căruia întreprinderea a beneficiat de circa 25 milioane de dolari. Acesta trebuia să fie finalizat în anul 2008, dar o serie de lucrări nu sunt gata nici acum. Mai mult, termenul de realizare a fost prelungit de trei ori, ultimul fiind 30 aprilie 2012.

Olga Ceaglei observă în „Economist” că „în ciuda eforturilor autorităţilor de la Chişinău de a stopa extinderea piramidei financiare MMM-2011 pe teritoriul Republicii Moldova, reprezentanţii acesteia continuă într-o manieră agresivă s-o promoveze, sfidând legea şi pe reprezentanţii statului.

Conform datelor Procuraturii Chişinău, care a intentat un dosar penal pe acest caz, 2 milioane de dolari a deponenţilor MMM-2011 au fost scoşi din ţară, bani care pot fi consideraţi pierduţi, iar conturile din băncile locale au fost blocate pe perioada anchetei”. Jurnalista mai adaugă că „reprezentanţii piramidei financiare MMM vor să se implice şi în politică şi promit că vor „vinde” voturile celor implicaţi în piramidă partidului care va face lobby pentru împiedicarea adoptării de către deputaţi a legii care interzice activitatea piramidelor financiare”.

Ziaristul Pavel Păduraru notează în „Timpul” că foşti angajaţi ai MGB-ului transnistrean, rebotezat în KGB de către noul lider din stânga Nistrului, Evgheni Şevciuk, s-au reunit într-o organizaţie obştească „Prognoz”. Analiştii politici de la Chişinău văd în noua creatură o structură a FSB-ului rusesc. Ştefan Urâtu vede în „Prognoz” o spălătorie de bani, care va acumula fonduri de la serviciile secrete ruseşti pentru lucrul de subversiune contra Chişinăului. Oazu Nantoi este de părerea că astfel „Rusia îşi creează instrumente prin care să controleze situaţia în stânga Nistrului şi, în caz de necesitate, să exercite presiuni asupra lui Şevciuk, dacă comportamentul său nu se va încadra în limitele prescrise de Kremlin”.
XS
SM
MD
LG