Linkuri accesibilitate

Politica de tarabă


Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Vitalie Ciobanu: Reformele sunt într-o întârziere de 8 luni. Din vina cui oare?...


Ultimele declaraţii de la Chişinău îţi dau senzaţia că politica în Republica Moldova este un bâlci, unde fiecare precupeață face orice ca să atragă mușterii, fără a se încurca în scrupule şi sensibilităţi. PD și PL, în special, par să fi intrat într-o acerbă cursă individualistă, sabotându-şi propriul program de guvernare. După lungi pertractări la scenă deschisă, dar şi în cadrul Consiliului Republican al partidului, Mihai Ghimpu ne-a comunicat că, probabil, va vota Legea Antidiscriminare, dar să fie aprobate mai întâi castrarea chimică a pedofililor și reformarea Centrului Anticorupţie. Curată negustorie! Apropo de castrarea chimică a pedofililor, promovată de liberali: de ce nu tăierea mâinii drepte sau amputarea piciorului stâng? Un pedofil ciung sau olog poate fi neutralizat cu mai mare uşurinţă...

Într-un show televizat de acum două zile, Marian Lupu, a şocat, la rându-i, opinia publică, vorbind în termeni rebarbativi despre minoritățile sexuale. Ambasadorul unei țări membră a Uniunii Europene îmi spunea că asemenea declarații pe care le-ar face un președinte de parlament, în Occident i-ar sfârşi iremediabil cariera politică, nu şi în Moldova, am adăugat eu. În același interviu, dl Lupu, mărturisea, excedat, că nu înțelege legătura dintre eliminarea vizelor și adoptarea Legii Antidiscriminare. Ciudată eclipsă de raţiune la un politician care se consideră cult și școlit! Păi, legătura e foarte simplă: nu oferi regim fără vize unei țări ai cărei cetățeni sunt discriminați sub diverse pretexte la ei acasă, stigmatizați doar pentru faptul că sunt „altfel” decât majoritatea: riști să umpli Uniunea Europeană cu refugiați politici! Există tot felul de minorități, domnule Lupu. Intelectualii sunt o minoritate. Și arheologii, și jucătorii de baschet. Comuniştii îi consideră „minoritate” pe românii din Republica Moldova. E comod să fii de partea majorității, dar asta până când ți se descoperă și ție o diferență incriminatoare și atunci rolurile se inversează: persecutorul devine victimă…

Socialistul Dodon vociferează şi el la taraba populismului, cerând demisia ministrului Educației Mihai Șleahtițchi, pentru „crima” de a fi readus în şcoli „Istoria Românilor”. PSD-ul lui Șelin speculează cu ideea consultărilor populare. Și-a fabricat un sondaj de opinie în care majoritatea ar prefera „Istoria Moldovei”, nu „Istoria Românilor”. Ministrul Mihai Șleahtițchi le-a replicat pe bună dreptate că nu scoţi la referendum problemele de știință, în care se pot pronunța doar specialiștii.

Comuniştii vând mituri sovietice expirate și contestă, mai nou, intenția Alianței de a reforma Centrul Anticorupție. Oponenţii PCRM le-au răspuns prompt: Voronin nu vrea reformarea Centrului Anticorupție, pentru că s-ar putea să aibă de suferit afacerile familiei sale!

Vlad Plahotniuc a ales o formă mai frustă de marketing politic: a invadat cutiile poștale din Chișinău cu foi volante în care își laudă realizările de vicepreședinte al Partidului Democrat. Când te gândești la forța financiară a acestui magnat media, apelul său către alegători, sincer, direct, lipsit de fasoane, nu poate să nu înduioșeze...

Oferta politică a PLDM s-a cam ofilit şi ea. După ce contestatul ministru de Interne Alexei Roibu mărturisise, candid, săptămâna trecută că a fost ofiţer KGB şi că din această postură a făcut bine poporului, ieri, Vlad Filat a declarat că Republica Moldova s-ar putea totuşi să nu obţină eliminarea vizelor până la sfârșitul anului 2012, reformele sunt într-o întârziere de 8 luni. Din vina cui oare?...

Nu mai găseşti marfă de calitate pe taraba politică moldovenească. Doar produse contrafăcute şi „tinichele” de luat ochii copiilor şi cetăţenilor săraci cu duhul.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG