Linkuri accesibilitate

USL-ul agresiv şi intolerant


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Totul mă face să cred că dnii Ponta şi Antonescu au nostalgia partidului unic, a vremurilor cînd duşmanul ideologic trebuia călcat, fără milă, în picioare.


Pe zi ce trece, apar tot mai clare obiectivele pe care şi le-a propus Uniunea social-liberală: crearea condiţiilor pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu şi distrugerea Partidului Democrat-Liberal. Asaltul se dă acum asupra ultimei zone în care Traian Băsescu îşi mai exercita prerogativele: politica externă. Brusc, USL-ul a descoperit că nu preşedintele ci primul ministru trebuie să ne reprezinte ţara la Consiliul European. Şi cum Traian Băsescu nu va accepta de bunăvoie acest lucru, actuala putere a decis că parlamentul urmează să tranşeze o dispută creată, fireşte, artificial. Iar cum parlamentul, dată fiind noua lui configuraţie, va vota în favoarea lui Ponta, în ipoteza că Traian Băsescu nu se va supune, atunci se va declanşa fără doar şi poate procedura de suspendare, tocmai pe motivul că preşedintele ignoră voinţa parlamentului. Oricum, admiţînd, situaţie puţin probabilă, că Traian Băsescu va ceda locul său lui Victor Ponta, rolul preşedintelui va fi unul strict decorativ, rămînerea lui la Cotroceni depinzînd doar de modul în care Crin Antonescu îşi va înfrîna dorinţa aprigă de a deveni cît mai repede preşedinte.

Pe de altă parte, adoptarea de către parlament a sistemului de vot uninominal arată limpede că Uniunea social-liberală mizează pe o majoritate zdrobitoare în viitorul parlament, care se va alege în noiembrie, dacă nu cumva scrutinul va fi devansat. Şi aici, obiectivul e bine stabilit: marginalizarea şi, dacă se poate, aneantizarea democrat-liberalilor. Noua lege electorală ignoră rezultatele referendumului din 2009, cînd majoritatea românilor se pronunţaseră pentru un parlament redus numeric. Toate acestea se petrec pe fondul campaniei pentru alegerile locale din 10 iunie, campanie în care USL-ul se ilustrează, iarăşi, prin agresivitate şi intoleranţă. Continuă acţiunea de epurare a funcţionarilor socotiţi a fi oamenii democrat-liberalilor; se tinde, în chip evident, către acapararea tuturor poziţiilor cît de cît importante; posturile de televiziune şi publicaţiile în slujba USL sînt în stare de alertă permanentă, aplicînd conştiincios tehnicile de manipulare a opiniei publice. Totul mă face să cred că dnii Ponta şi Antonescu au nostalgia partidului unic, a vremurilor cînd duşmanul ideologic trebuia călcat, fără milă, în picioare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG