Linkuri accesibilitate

Sarmalele Reci


Sarmalele Reci în concert la Festivalul Peninsula/Félsziget în 2009
Sarmalele Reci în concert la Festivalul Peninsula/Félsziget în 2009

Între „Țara te vrea prost” şi „Haos.ro”.

Trupa Sarmalele Reci a luat ființă în 1993, la Bucureşti, şi din ea făceau parte atunci Zoltán András – voce, clape, Mihai Iordache – saxofon, flaut, Emil Viciu – ghitară, Ciprian Voinea – bas, Florin Ştefan – tobe, Florin Dumitrescu – textier. Mihai Iordache s-a despărțit de trupă în anii ce au urmat, şi a devenit unul din cei mai cunoscuți şi talentați saxofonişti de jazz din România zilelor noastre.

Grupul s-a născut la inițiativa lui Florin Dumitrescu, care a vrut să creeze o trupă rock cu nume românesc, un nume diferit de cele ale multelor grupuri din acea vreme care aveau titulaturi englezeşti.

Imediat după prăbuşirea regimului comunist din România, nenumăratele trupe rock româneşti încercau să profite la maximum de libertatea nou dobândită, uneori copiind fără sens sau discernământ, formele de atunci ale rock-ului internațional, în special heavy metal şi toate subgenurile născute din acest avatar al hard rock-ului.

În acel context cultural, dar şi social-politic, confuz, plin însă de speranță, Sarmalele Reci au fost cu totul altfel decât celelalte trupe, în primul rând pentru că textele lui Florin Dumitrescu erau o reflectare lucidă, uneori sarcastică, dar întotdeauna plină de un umor cald şi prietenos, a societății româneşti din acei ani.

Florin Dumitrescu
Florin Dumitrescu
În 1993, cîțiva din membrii trupei Sarmalele Reci, între care şi Florin Dumitrescu, au fost invitați în studioul Europei Libere de la Bucureşti, înființat imediat după căderea regimului Ceauşescu.

Dialogul de atunci a făcut subiectul unei ediții de vineri a legendarei emisiuni Metronom, inventată de Cornel Chiriac la Radio Bucureşti în 1967, şi reluată la Europa Liberă după ce Cornel Chiriac a cerut azil politic în Occident în 1969. Ediția de vineri a Metronomului era intitulată generic „Rock In Concert”, iar interviul cu Sarmalele Reci a fost însoțit în 1993 cu fragmente din concertele pe care trupa le dăduse în Bucureşti şi în țară.

În luna mai a acestui an, Sarmalele Reci au lansat albumul „Haos.ro”, motiv pentru care l-am invitat din nou pe Florin Dumitrescu în fața microfonului Europei Libere.

Ascultați interviul apăsînd player-ul de sub acest text.
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:10:06 0:00
Link direct
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG