Linkuri accesibilitate

Gabriel Liiceanu a fost decorat cu Steaua României


Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu

Rolul intelectualilor în politica ultimilor ani a fost să forţeze reformele, iar Traian Băsescu a avut cu ei o relaţie ambiguă de „dragoste şi ură”.


Gabriel Liiceanu este unul dintre cei mai influenti intelectuali romani, care in momentele cheie ale istoriei recente s-a pozitionat ferm de partea buna a lucrurilor prin articole, discursuri, scrisori publice, carti. Presedintele roman Traian Basescu l-a decorat cu ordinul national Steaua Romaniei in grad de Ofiter pe Gabirel Liiceanu: un fel de cadou la aniversarea de 70 de ani.

In 2007 cind presedintele Traian Basescu a fost suspendat de o majoritate nervoasa pe actiunile lui de condamnare a comunismului si de desecretizare a dosarelor politiei politice din perioada dictaturii, Gabriel Liiceanu si alti zeci de intelectuali romani au facut zid in jurul sefului statului roman. In politica autohtona intelectualii stau de obicei de-o parte, cu exceptia cazurilor in care primesc o remuneratie suficient de mare pentru a scrie saptaminal sau pentru a aparea in mod regulat la televizor. In aceasta perioada tulbure cei mai multi refuza sa se mai amestece in politica si chiar Gabriel Liiceanu i-a spus lui Traian Basescu in cadrul unei discutii publice inaintea alegerilor prezidentiale din 2009 ca proiectul sau politic a cazut intr-o „mlastina”, fiindca terenul pe care se desfasoara politica romaneasca ramine noroios, iar el, votantul „oboist”, nu mai are incredere in nici un un om politic.

Traian Basescu a atras in primul sau mandat o serie de intelectuali atit in jurul sau, cit si in PDL, partidul din care provine. Eseistul Andrei Plesu, care i-a fost consilier presidential, are multe sa-i reproseze, dar ii recunoaste inca meritele. Profesorul de politologie Cristian Preda a devenit europarlamentar PDL, jurnalistul cultural Sever Voinescu este acum deputat al democrat-liberalilor, jurnalistul Traian Ungureanu, care a fost mereu aproape de Traian Basescu este acum unul dintre europarlamentarii cei mai pretuiti de activul PDL, Monica Macovei, activista pentru drepturile omului, cunoscuta pentru lupta anticoruptie este si ea eurodeputata. Chimistul Daniel Funeriu a fost ministru al Invatamintului si a pus pe picioare o reforma serioasa in domeniu. Tehodor Paleologu eseist si diplomat, care provine dintr-o veche familie aristocrata autohtona, a fost ministru al Culturii, iar acum candideaza din partea PDL pentru primaria secorului I din Bucuresti. Scriitorul Tehodor Baconschi, fost ministru de Externe, este artizanul vizitei istorice a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucuresti in 1999, prima vizita a unui suzeran pontif intr-o tara ortodoxă. Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu, profesor de istorie la Universitatea Bucuresti a fost la rindul lui atras in cercul lui Traian Basescu, desi a venit in guvern adus de liberali. Ei sint cunoscuti sub eticheta de „intelectualii lui Basescu”, iar discursurile lor fac diferenta intre PDL si celelalte partide, desi in subsidiar metodele politice pe care le folosesc formatiunile romanesti sint in esenta aceleasi.

In momentul in care unul dintre acesti „intelectuali ai presedintelui” va ajunge sa conduca PDL, lucrurile s-ar putea schimba radical, fortind si celelalte partide sa se adapteze. Pina atunci, insa, intelectualii din politica romaneasca sint doar, in mare, cei impinsi de Traian Basescu sa se bata pentru a ajunge cit mai sus.

Rolul intelectualilor in politica ultimilor ani a fost sa forteze reformele, iar Traian Basescu a avut cu ei o relatie ambigua de „dragoste si ura”, fiindca nu a pregetat sa-i certe cind avintul lor reformator avea efecte adverse asupra partidului.
XS
SM
MD
LG