Linkuri accesibilitate

Mitropolitul Vladimir împotriva implicării în politică a Bisericii


Mitropolitul Vladimir
Mitropolitul Vladimir

Protoereul Pavel Borşevschi: „protestele recente nu au fost în numele Bisericii, nu au fost în numele Mitropoliei”.


Eparhiei de Centru a Mitropoliei Moldovei a sprijinit astăzi un raport al mitropolitului Vladimir despre lecțiile trase de biserică în lunile de proteste față de politica guvernării. O parte a preoțimii a protestat în stradă față de înregistrarea unei organizații islamice anul trecut. Protestele conduse de episcopul de Bălți Marchel față de interzicerea discriminării pe criteriul orientării sexuale nu s-au oprit de tot nici acum, chiar și după ce Parlamentul a adoptat Legea egalității șanselor. Astăzi, la lucrările conduse de Mitropolit, Eparhia de Centru a exprimat o poziție critică față de implicarea în politică a slujitorilor bisericii. Relatează Liliana Barbăroșie:

Eparhia de Centru a spus, între altele, cã slujitorii bisericii n-ar trebui sã participe la acțiuni și polemici politice, n-ar trebui sã ia parte și sã implice bisericã în proteste stradale, iar activitatea organizațiilor neguvernamentale binecuvântate de bisericã ar trebui revizuitã. Aceste recomandări sînt formulate într-o rezoluţie emisă de eparhie, rezoluţie care pare să acuze de acţiuni provocatoare acel segment al bisericii care a organizat protestele antiguvernare de vinerea trecută şi cere convocarea Sinodului bisericesc în această problemă.

Protoereul Pavel Borşevschi, care a participat la reuniune, explică astfel acest mesaj transmis credincioşilor:

„Episcopia de Centru este sub omoforul Înalt Preasfinţitului Vladimir şi ceea ce am spus astăzi înseamnă că protestele recente nu au fost în numele Bisericii, nu au fost în numele Mitropoliei, iar mitropolitului Marchel i s-a solicitat să nu mai iasă în centrul Chişinăului, ci să-şi păstorească turma la Bălţi, acolo unde este pus de biserică.”

Solicitat de noi, episcopul de Bălţi, Marchel s-a arătat însă surprins de aceste poziţii critice la adresa sa şi a sugerat că nu a întreprins nimic fără ştirea superiorilor săi bisericeşti:

Episcopul Marchel de Bărți în piața publică
Episcopul Marchel de Bărți în piața publică
„Nu considerăm că am participat la vreo acţiune cu caracter politic. Ne-am apărat credinţa. Joi am contactat Mitropolitul şi l-am anunţat ce avem de gând să facem. Între noi, arhiereii relaţiile sunt cât se poate de corecte şi stimătoare. Aşa că nu cred că mă vizează.”

Iată şi reacţia lui Ghenadie Valuță, liderul „Pro Ortodoxia”, organizaţie care a participat activ la toate protestele antiguvernamentale venite dispre biserică:

„Mitropolitul a făcut suficient de mult pentru oprirea legii, dar putea face şi mai mult dacă nu era presat din exteriorul bisericii.”

Expertul Anatol Țăranu
Expertul Anatol Țăranu
Analistul Anatol Ţăranu, crede că această polemică între anumite segmente bisericeşti are de a face mai puţin cu relaţiile externe ale bisericii, decât cele interne:

„Să nu uităm că în interiorul Bisericii se dă o luptă acerbă pentru poziţia de mitropolit. Iar Marchel are o relaţie bună cu Kiril şi încearcă să obţină acest post. Vladimir întreprinde acum paşi pentru a opri această tendinţă periculoasă care s-ar putea solda cu o scindare în biserică. ”

Amintim ca saptămana trecuta, cind o parte a preoțimii a protestat în stradã fațã de adoptarea legislatiei antidiscriminare, unii protestatri nu au exclus că vor cere Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, înlocuirea Mitropolitului Moldovei, Vladimir, din cauza că ultimul ar fi făcut cârdășie cu autoritățile statului și a permis promovarea acestei legi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG