Linkuri accesibilitate

Nu ne facem iluzii procesul de negocieri în formatul „5+2” va fi de scurtă durată


Partea a doua a interviului cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Marian Lupu.

Europa Liberă: Ce şanse se conturează în prezent şi care e preţul pe care trebuie să îl plătească sau îl va plăti Republica Moldova pentru a se reunifica?

Marian Lupu:
„Niciodată nu trebuie să anticipăm lucrurile, trebuie să vorbim de lucruri importante din punct de vedere practic la fiecare etapă a acestui proces. Scopul final îl cunoaştem, este reunificarea ţării. Negociatorii care sunt la masa de negocieri trebuie să muncească şi să ajungă la un model juridic, la un model economic, la un model social, la un model politic pentru executarea acestei sarcini. Între timp, la etapa zilei de astăzi, într-adevăr, avem reluarea procesului de negocieri în formatul „5+2”, este deja un lucru bun, doi la mână, noi nici nu ne facem iluzii că acest proces va fi de durată scurtă. Este un proces mai îndelungat, unul mai anevoios pe alocuri, dar este unica cale şi unica şansă pentru a atinge scopul de bază.”

Europa Liberă: Când ziceţi anevoios la ce vă referiţi?

Marian Lupu:
„Însuşi procesul de negocieri care nu este un proces uşor, care presupune foarte multe dezbateri, discuţii, runde întregi, poate chiar zeci şi sute de runde de negocieri, fiindcă şi problema nu este din cele mai uşoare, iată de ce am spus acest cuvânt „anevoios”. La momentul de faţă e nevoie de contribuţia tuturor, inclusiv şi a Parlamentului care o să vină săptămâna viitoare cu un proiect de hotărâre privind formarea unei comisii speciale pentru dezvoltarea unui dialog pentru aleşii poporului din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Dimensiunea parlamentară la ce ar ajuta?

Marian Lupu:
„Dimensiunea parlamentară ar ajuta foarte mult, fiidcă atunci cînd vorbim despre apropierea malurilor, de formarea unei ambianţe de excludere a acestei izolări a celor din stânga Nistrului, un dialog mereu este necesar, fiindcă lipsa acestui dialog niciodată nu aduce rezultate pozitive. Din contra, stabilirea unui dialog poate să ducă la un schimb de informaţii, un schimb de opinii, la un dialog mai puţin formalizat în acest sens, fiindcă dimensiunea parlamentară spre deosebire de formatul de negocieri nu este închis într-un cadru foarte strict de formalităţi şi de norme protocolare şi procedurale foarte importante apropo. Aici dialogul într-adevăr se poartă pe o platformă mai pun formală, înseamnă că şi dialogul poate fi mai deschis, mai sincer şi pe această cale de ce nu? Să se dezvolte situaţia ca să îi facem să înţeleagă pe oamenii din stânga Nistrului cine suntem noi, cum gândim, că nu avem intenţii proaste şi pe această cale să se producă o conjugare de eforturi pentru a forma un lobby care astăzi nu există practic pe malul stâng care ar susţine ideea propriuzisă de reunificare a ţării.”

Europa Liberă: Dvs aţi zis că procesul de negocieri în formatul „5+2” nu e unul foarte uşor. Putem spune deci că atunci cînd va veni vorba să se lucreze asupra elaborării a unui statut pentru această regiune lucrurile ar putea să devină şi mai complicate?

Marian Lupu:
„Şi da şi nu. S-ar putea ca momentul în care se va ajunge la munca asupra unui proiect de statut proriu-zis să nu fie etapa cea mai grea. Din propria experienţă de negocieri cred că etapa cea mai grea este cea care precedează munca asupra elaborării unui document de statut. Important este să se ajungă la o asemenea decizie că: uite, de săptămâna viitoare este decizia politică, ne-am aşezat şi lucrăm asupra unui statut. Această perioadă va fi probabil cea mai grea. În rest...”

Europa Liberă: Admiteţi sau nu federalizarea Moldovei?

Marian Lupu:
„Noi am realizat cu Dvs un interviu acum câteva săptămâni, eu nu deprind să îmi schimb poziţia de la săptămână la săptămână, nici măcar de la an la an, fiindcă sunt poziţii extrem de importante. Ele sunt stabile, poziţiile rămân neschimbate în comparaţie cu ceea ce am declarat acum câteva săptămâni în urmă.”
XS
SM
MD
LG