Linkuri accesibilitate

Reformele lui Şevciuk dau roade


Anatolie Frunză
Anatolie Frunză

Un interviu cu preşedintele sindicatului antreprenorilor din regiunea transnistreană, Anatolie Frunză.


Reformele economice lansate de noul lider transnistrean Evgheni Şevciuk încep să dea roade, cel puţin statistic. Comerţul s-a înviorat, după eliminarea unor bariere artificiale, veniturile la buget au început să crească, deşi până la acoperirea deficitului imens din haznaua regiunii mai este mult. Radu Benea l-a întrebat pe Anatolie Frunză, preşedintele sindicatului antreprenorilor din regiunea transnistreană, dacă impactul asupra oamenilor de afaceri transnistreni este la fel de mare ca asupra bugetului?

Anatolie Frunză: „Într-adevăr, schimbările se simt. Până şi în sfera micului business. Spre exemplu, controalele nu mai sunt atât de dure. Verificări se fac, dar nu mai au loc acele încălcări ale drepturilor, aşa ca înainte. Schimbări importante au avut loc în comerţul extern. Procedurile vamale s-au simplificat şi durează mult mai puţin, atât pentru persoane fizice, cât şi juridice. Însă micii antreprenori nu au suficiente cunoştinţe privind comerţul extern, de aceea la punctele de control se mai întâmplă să fie blocaje.

Europa Liberă: Administraţia reacţionează la aceste nemulţumiri? Iau măsuri pentru informarea mediului de afaceri?

Amatolie Frunză: „Acum au loc nişte discuţii despre organizarea unor seminare, dar sunt numai discuţii. Acum chiar şi persoanele fizice, antreprenorii individuali au dreptul să devămeze marfa chiar la punctele de control. Şi ei pot să facă acest lucru chiar şi în formă electronică, completând o declaraţie. Mai înainte, din păcate, nu exista aşa ceva. Personal, cred că aceste măsuri vor simplifica mult trecerea mărfurilor peste graniţă.

Europa Liberă: Ce alte acţiuni credeţi că ar fi utile micului business pentru o dezvoltare mai intensă?

Anatolie Frunză: Eu şi colegii mei credem că ar trebui să devină mult mai accesibile şi mai ieftine împrumuturile. De asemenea, în problema arendei spaţiilor ar trebui să existe o reglementare şi un control din partea administraţiei, pentru că astăzi nu toţi dispun de un spaţiu propriu ca să se poată dezvolta şi sunt nevoiţi să închirieze. Deseori, cei care oferă spaţii se ocupă, de fapt, cu specula. Până şi cei care produc nu pot să-şi extindă producţia pentru că deţinătorii de spaţii le pun beţe în roate.

Europa Liberă: Din observaţiile Dvs., există un interes al transnistrenilor pentru deschiderea unor afaceri? Sau, dimpotrivă, antreprenorii pleacă din regiune cu tot cu bani...

Anatolie Frunză: Din păcate, sunt puţini oameni care doresc să pornească o afacere. Unii spun că aşteaptă vremuri mai bune. Alţii, mai slabi de înger, îşi pun averea în traistă şi pleacă. Deşi în discursul inaugural al preşedintelui şi în adresarea sa către guvern s-a spus nu o singură dată că se va acorda o susţinere maximă businessului mic şi mijlociu.

Europa Liberă: Din 2013, guvernul regiunii transnistrene planifică să introducă un nou sistem de impozitare cu trei impozite de bază: Taxa pe Valoare Adăugată, impozitul pe venit şi impozitul pe avere. Ce impact credeţi că ar avea acest sistem asupra mediului de afaceri, îndeosebi a antreprenorilor mici şi mijlocii?

Anatolie Frunză: Sigur, cu cât mai mari sunt veniturile la buget, cu atât e mai bine ţării. Dar oamenii şi aşa sunt la limită, din cauza sărăciei. Iar venituri nu-s fiindcă toţi lucrează numai pentru mâncare, fără să mai spunem că-ţi trebuie şi o haină, şi casa s-o-ntreţii ş.a.m.d. Oamenii deja strigă că toate sunt foarte scumpe. Iar dacă va fi introdusă şi o Taxă pe Valoare Adăugată, o să fie vai şi amar.”
XS
SM
MD
LG