În ultimul timp Bulgaria încearcă să ajungă în urmă România, care a marcat succese în combaterea corupției prin condamnarea unor demnitari. La Sofia nu s-a ajuns încă la formularea de acuzații împotrivă unor foști miniștri. Nici nu se întrevede o astfel de posibilitate în pofida promisiunilor cu care a venit la putere, cu trei ani în urmă, actualul prim ministru, fost general de poliție, Boiko Borisov.
În schimb noua procuratură anti-mafie a formulat acuzații împotrivă oligarhului Grișa Gancev – coproprietarul primei uzine de automobile chineze din Europa „Great Wall”, a două din cele mai mari fabrici de zahăr din Balcani, cu interese în energetica, turismul și în multe alte sectoare ale economiei bulgare.
Fostul campion la lupte a fost pus într-un mod surprinzător la categoria capilor crimei organizate. Oficialități din Procuratura au anunțat că sub îndrumarea sa câțiva criminali cu gulere albe, printre care și fiul acestuia, au realizat furt de TVA în valoare de milioane de euro.
Judecătorii au acceptat motivele Procuratorii și probele, în cea mai mare parte înregistrări ale unor convorbiri telefonice, din care reiese ce cantități de zahăr au fost vândute, ocolind fiscul.
Gancev va putea fi condamnat la 15 ani de închisoare ca șef al unui grup criminal și la încă șase, pentru amenințările cu moarte la adresa șefului fiscului Krasimir Stefanov.
Oligarhul se află în libertate după ce a plătit o cauțiune record de peste 250 000 de euro.
Unele medii au făcut o paralelă între Gancev și oligarhul rus Hodorkovski. Se afirmă că Borisov urmărește pe de o parte să neutralizeze criticile europene iar pe de altă să-i ajute pe prietenii săi să preia afacerile profitabile ale lui Gancev.
De menționat că Procuratura a lansat atacul împotriva sa după ce în ultima instanța justiția l-a achitat pe un alt oligarh Hristo Kovaciki acuzat în 2008 că a deturnat TVA în valoare de 8,5 milioane de euro. La vremea respectivă prin dosarul Kovaciki guvernul socialistului Stanișev a încercat să neutralizeze o parte din criticile Comisiei europene.
Situația guvernului Borisov se complică acum de faptul că alți doi capi ai lumii interlope – frații Galev, au dispărut după ce au fost condamnați la ani grei de închisoare.