Linkuri accesibilitate

Sistemul bancar moldovenesc – mai mult decât stabil


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: În condiţiile crizei economice, ratele înalte ale dobânzilor la credite sunt justificate.


Cât de stabil este sistemul bancar din Moldova? Cum funcţionează Banca Naţională şi exista diferenţe între ţări în funcţionarea acestor instituţii care asigură stabilitatea financiara a unei ţări? Valentina Ursu a stat de vorbă cu analistul economic Iurie Gotişan:

Iurie Gotişan: Nu încape îndoială că în pofida tuturor turbulenţelor prin care i-a fost data să treacă sistemul bancar de la noi este catalogat ca cel mai stabil şi de progres din toate sectoarele economiei naţionale. Practic majoritatea indicatorilor de sistem se înscriu rigorilor şi cerinţelor Băncii Naţionale. Fie vorba asta de solvabilitatea băncilor, profit abilitatea acestora,sau de eficienţă şi calitatea portofoliului. Bineînţeles, vorba aia pădure fără uscături nu există, însă per ansamblu situaţia financiară pentru majoritatea băncilor, respectiv a sistemului este mai mult decît stabilă. Activele totale ale sistemului sunt estimate la cca 50 mlrd. lei sau echivalentul a 4,2 miliarde USD, ceea ce constituie peste 50% din PIB. Nivel comparabil sau chiar mai mare decît pentru unele state din regiune. În plus, rezervele valutare ale BNM sunt de peste 2 mlrd. USD, nivel mai mult decît acceptabil pentru la fel a face faţă unor situaţii de criză.

Europa Liberă: Dle Gotişan şi totuşi dobînzile la creditare rămîn încă a fi destul de mari şi lumea nu prea se grăbeşte să i-a credite, iar dobînzile la depozite sunt foarte puţin atractive. De ce?

Iurie Gotişan: Dacă comparăm situaţia curentă de pe piaţă cu cea de acum 2-3 ani, atunci dobînzile la credite au scăzut simţitor. Respectiv, dacă dau în jos astea de la împrumuturi e şi firesc să scadă dobînzile de pe depozite, ori băncile de fapt îşi urmăresc profitul. În condiţiile crizei economice riscul asociat creditării este mult mai mare. Şi din acest punct de vedere, ratele înalte ale dobânzilor la credite sunt într-adevăr sau în mare parte justificate de aşa-zisele premiile de risc pe care trebuie să le încaseze băncile .

Europa Liberă: Eventuale căderi din zona euro ar putea afecta sistemul bancar pe intern?

Iurie Gotişan: Sistemul bancar din Moldova este bine capitalizat şi deţine lichidităţi mai mult decît suficiente, după cum am mai spus, lucru care deseori este remarcat şi de agenţiile internaţionale de evaluare financiară, finanţatorii internaţionali, dar şi investitorii străini. O eventuală recesiune în UE, mă refer aici la ieşirea Greciei din zonă euro, scenariu deseori prorocit în ultima vreme, în linii mari nu va afecta stabilitatea sistemului bancar de la noi. Băncile noastre nu au investiţii semnificative adică cele locale, în active financiare sofisticate emise în UE. Şi acestea nu sunt în dependenţă de creditarea din partea băncilor-mamă sau a altor bănci din UE, cum se întâmplă în alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Bine, riscuri sunt, însă actualmente una pot să vă spun că băncile sunt mai bine pregătite de criză decît în 2008.

Europa Liberă: Dar aceste atacuri de tip raider pe cît de vulnerabil a făcut sistemul bancar din Republica Moldova?

Iurie Gotişan: Bine, asta este o altă poveste. Sistemul bancar-financiar per total nu prea a avut de suferit pentru că nu vorbim despre o cădere financiară, ci vorbim despre nişte acţiuni care vizau capitalurile unor bănci, nu activele, ci capitalurile anume a acţionarilor acestora. Iar schimbarea structurii proprietarilor într-o anumită bancă nu înseamnă neapărat o destabilizare a sistemului în general. Pentru moment cred eu că s-a revenit la normalitate, pentru că deponenţii nu prea văd cum au putut să simtă aceste schimbări. Însă este şi de datoria Băncii Naţionale a Moldovei să fie mai atentă şi să nu permită asemenea acţiuni, fapt pentru care recent a înăsprit legislaţia bancară în acest sens.
Previous Next

XS
SM
MD
LG