Astăzi, la Chişinău, a avut loc prima reuniune a unui dialog informal între ţările Parteneriatului Estic şi Uniunea Europeană. Deşi anterior, ministrul de Externe, Iurie Leancă, declara că şefa politicii externe a UE, Chaterine Ashton, va veni în Republica Moldova, comunitatea Europeană a fost reprezentată astăzi de comisarul pentru extindere şi bună-vecinătate, Ştefan Fule. Ce s-a discutat la reuniune ne spune Diana Răileanu:
Comisarul European pentru extindere şi vecinătate, Stefan Fule, susţine că nu întâmplător reprezentanţii Parteneriatului Estic s-au întâlnit la Chişinău pentru prima reuniune a unui dialog informal. În opinia demnitarului european, Republica Moldova este un exemplu foarte bun, în primul rînd pentru că este determinată să înfăptuiască toate reformele şi să beneficieze din plin de oportunităţile, inclusiv financiare, pe care le oferă acest angajament regional:
„Ne propunem să continuăm acest dialog o dată la şase luni în diferite capitale ale Parteneriatului nostru şi sperăm să găsim soluţii clare la probleme concrete. Însă ne interesează responsabilităţile de bază pe care şi le-au asumat partenerii noştri, şi anume reformele care astăzi sunt susţinute de Uniunea Europeană. Noi creăm o comunitate bazată pe valori, de aceea aşteptăm de la partenerii noştri alegeri libere şi corecte şi respectarea drepturilor omului. De respectarea acestor norme democratice va depinde asistenţa oferită de către UE ţărilor din Parteneriatul Estic.”
Stefan Fule spune că dialogul informal care a fost lansat astăzi la Chişinău nu va substitui reuniunile oficiale ale Parteneriatului cum sunt consiliile de cooperare sau summit-urile care au loc o dată la doi ani. Vorbind despre şansele Republicii Moldova de a obţine regimul liberalizat de vize, comisarul european s-a ferit să numească o dată precisă:
„Mi-aş dori să am o sferă de cristal clarvăzătoare ca să vă pot spune exact ziua şi ora de cînd cetăţenii moldoveni vor avea acces liber în ţările Uniunii Europene. În acest moment, pot să vă spun doar că aveţi o poziţie bună pentru a obţine un regim liberalizat în scurt timp, însă acest lucru depinde pe de o parte de dorinţa statelor membre, pe de altă parte, de abilitatea Dvs. de a îndeplini lista aşteptărilor din partea comunităţii europene.”
Oficialul european susţine că Acordul de Asociere şi cel de liber Schimb cu Uniunea Europeană ar putea fi finalizate până la următorul Summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc în toamna anului viitor. Moldova face parte din programul Parteneriatul Estic împreună cu alte cinci foste republici sovietice: Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.