Linkuri accesibilitate

De ce romii nu îşi trimit copiii la grădiniţă?


Copii romi la joacă în stradă.
Copii romi la joacă în stradă.

Diferenţa în educaţie pre-şcolară între copii ţigani şi non-ţigani este în România cea mai mare în Europa de Est.


De ce este atât de complicat pentru copiii de romi să intre în învăţământ? Un raport al Băncii Mondiale şi al fundaţiei Soros analizează situaţia în mai multe ţări europene, după cum ne spune de la Bruxelles, Dan Alexe:

Banca Mondiala a prezentat la Bruxelles un raport, realizat impreuna cu fundatia Soros, in legatura cu situatia copiilor minoritatii rom – tiganii -, in Europa de Est, cu accent pus pe situatia copiilor prescolari. Raportul constata ca, daca scolarizarea copiilor romi în România atinge un procent mai ridicat decit in Cehia sau Slovacia, in schimb România este in coada listei intregii Europe in chestiunea pre-scolarizarii. Altfel zis, copiii romi nu sint trimisi la gradinita.

Raportul se bazeaza pe analizarea situatiei familiilor de romi si non-romi care traiesc in acelasi cartier, sau in acelasi sat, care sint vecine, astfel incat sa se poata compara procesul scolarizarii primare si al mersului la gradinita al familiilor care traiesc in conditii identice, dar care pot fi distinse prin apartenenta etnica.

Ideea formulata de Banca Mondiala este ca acei copii care au mers la gradinita si si-au creat anumite mecanisme de adaptare sociala au mai multe sanse de a avea rezultate bune in scoala primara si in scoala secundara decit cei care sint tinuti acasa.

Joost Delaat, unul din autorii raportului, afirma astfel ca in cadrul sondajelor efectuate de Banca Mondiala printre paturile sarace ale populatiei tarilor est-europene, la intrebari foarte simple, si anume recunoasterea unor cuvinte elementare, sau cunoasterea numerelor de la 1 la 10, exista diferente foarte mari in functie de originea etnica si socio-economica a copiilor.

„Gasim diferente enorme intre copiii romi si copiii non-romi traind in aceleasi cartiere, diferente accentuate mai ales in România. România se situeaza aici in capatul de jos al listei. Doar 12% din copiii tigani din Romania au recunoscut cuvintele elementare, comparat cu 47% dintre copiii non-roma. Diferenta in educatie pre-scolara intre copii tigani si non-tigani este in Romania cea mai mare in Europa de est.“

Raportul Bancii Mondiale ajunge la concluzia ca parintii romi nu sint in majoritate opusi trimiterii copiilor la scoala, dar ca foarte putini dintre ei vad utilitatea gradinitei, care poate fi fundamentala in slefuirea identitatii personale a copiilor. L-am intrebat pe Joost Delaat daca considera ca este vorba aici de o problema culturala, luand „cultura“ in sensul larg, sociologic, si ce se poate face pentru a-i stimula pe parintii romi sa-si trimita copiii la gradinita.

„Parintii trebuie incurajati. Parintii trebuie facuti sa inteleaga interesul gradinitei... iar in al treilea rind, trebuie avute in vedere barierele financiare... E vorba aici de o populatie foarte-foarte saraca, pentru care pina si cheltuieli mici pot impiedica o familie sa isi trimita copiii la gradinita.“

Insa, desigur, expertii Bancii Mondiale au constatat si care este forta cliseelor culturale si anume, in cazul populatiei rom, ideea ca un copil e mai bine acasa, traind numai in comunitatea si clanul lui, decit amestecandu-se cu alti copii la gradinita intr-o minisocietate care nu e altceva decat o versiune redusa a societatii in care copilul, devenit adult, va trebui sa se integreze mai tarziu.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG