Linkuri accesibilitate

Ce au în comun disciplina şoferilor de maxi taxi şi preţul călătoriei?


Un reportaj pe câteva rute din capitală.


Proprietarii de maxi taxi din Chişinău ar vrea să mărească preţul biletului de la 3 la 5 lei, dar primarul general Dorin Chirtoacă le-a pus o serie de condiţii: ar trebui să mărească numărul de scaune şi să nu ia decât un număr limitat de pasageri, în picioare. Olga Lavric luat astăzi un maxi taxi şi a încercat să afle ce gândesc călătorii despre schimbările propuse:

Strada 31 august, ora 17, care este una de vârf în Chişinău. Merg intenţionat la vreo 15 metri de staţie ca să văd dacă am noroc să prind vreun maxi-taxi. Nu sunt singura care aştept transportul aici.

„Aici se opreşte de obicei. Încolo este riscul să nu se oprească.”

„L-am aşteptat odată în staţie şi şoferul a început să spună, pentru cinci metri eu trebuie să mai merg. Adică a luat de aici pasageri şi peste cinci metri iarăşi l-am oprit şi poftim.”

„Semnul cu staţia nu de mult a apărut şi permanent ei singuri se opresc aici.”

„Aici tot timpul se oprea. Noi aici ne-am urcat. Trebuie să scrie că staţia este acolo sau că au dat mai în vale staţia.”

Chiar dacă regulamentul interzice staţionările în afara locurilor speciale, primul microbuz de pe ruta 103 opreşte fără vreo ezitare să ia pasageri. Câteva lucruri importante observ în timpul călătoriei: şoferul nu vorbeşte la telefon şi nu conectează radioul. În schimb, staţiile nu există pentru el. Mă apropii să aflu motivul:

„Aşa lumea este învăţată şi aşa lumea se comportă, el poate trebuie de dus până la scară. Pentru că lui îi trebuie aici. Pe el nu-l interesează că eşti pe trecerea de pietoni, pe zebră. Pentru şoferi ar fi încă mai uşor la staţie să lucreze.”

La staţia terminus, folosesc prilejul ca să discut cu mai mulţi şoferi de pe aceiaşi rută:

„Lumea singură aşa s-a înlenevit, iată a ieşit din scară, din casă şi lui îi este lene să facă doi paşi până la staţie.”

„Suntem nevoiţi să oprim ori înainte de intersecţie, ori încolo.”

Europa Liberă: Dvs., şoferii cereţi majorarea tarifului la o călătorie cu microbuzul de la 3 la 5 lei, edilul capitalie vă pune şi el condiţii şi anume să reutilaţi maşinile şi să nu transportaţi mai mult de cinci pasageri în picioare. Sunteţi de acord?

„La vreo patru, cinci oameni în picioare e bine. Şi maşinile mai rar o să le reparăm, şi motorină mai puţin o să folosim, decât cum mergem noi încărcaţi aşa. Numai să nu fie mai puţin de cinci lei. Dar o să vedem de acum.”

„Motorina 17 lei litru, dar 30 de litri de motorină maşina trebuie de alimentat pentru cinci cercuri lucrătoare. În plus, piesele, fiecare a doua maşină la reparaţie şi tot costă în euro. Nu este real. Să întreţii acum o maşină pe rută este foarte costisitor, bate la buzunar.”

Este ora 18 şi10 minute, ora de vârf nu s-a terminat, iar eu pornesc cu un alt maxi-taxi spre sectorul Centru. După cinci staţii, microbuzul este plin - 15 persoane pe scaune, iar opt în picioare. Îi întreb pe călători ce cred despre posibila majorare de tarif şi interdicţia de a călători în picioare:

„ Eu sunt convins că tot aşa o să fie îmbulzeala aceasta, tot în picioare, tot unde vor şoferii acolo o să oprească, nu cred să fie ordine.”

„Destul de bine cinci lei, aceasta nu este mult. Acum totul s-a scumpit.”

„Dacă aceasta ar însemna şi o mărire a calităţii serviciilor am o părere bună.”

Deocamdată majorarea preţului pentru o călătorie cu microbuzul e sub semnul întrebării. Decizia finală urmează să fie luată de Consiliul Municipal al Capitalei în cel mai apropiat timp.
Previous Next

XS
SM
MD
LG