Linkuri accesibilitate

N. Timofti: magistrații ar trebui să primească salarii mai mari ca să nu poată fi tentați cu mita


M. Poalelungi: „Salariul unui judecător să nu fie similar cu al unui şofer de demnitar.”

Președintele Nicolae Timofti a repetat astăzi la Adunarea Generală a Judecătorilor că magistrații ar trebui să primească salarii mai mari ca să nu poată fi tentați cu mita, iar veniturile lor ar trebui verificate mai amănunțit pentru a-i descoperi și da afară pe cei corupți. La prima asemenea adunare la care a participat nu ca judecător, ci ca șef al statului, Timofti a deplâns împreună cu primul ministru și președintele Parlamentului salariile mici ale judecătorilor, care ar împiedica reformarea puterii a treia. Relatează Liliana Barbăroșie.

Şeful statului a recunoscut în faţa foştilor săi colegi de breaslă că, oricât de bine le-ar înţelege problemele, îi vine uneori greu să explice, mai ales în faţa oficialilor străini cu care se întâlneşte, unele decizii judiciare cu caracter vădit ilegal.

„De ce întâmplă că atunci când este o normă imperativă a legii, judecătorii parcă nu o văd. În lege se spune că nu se poate, iar ei fac aşa cum doresc sau cum cuiva îi trebuie. Aşa ceva nu se face în zadar doar. Când vorbeşti cu astfel de judecători, ei zic: am greşit. Dar până repară greşeala, milioanele pleacă din buget. De aceea, vom face aşa că cel care a emis o decizie ilegală, va fi demis, fără nici o explicaţie”.

De asemenea, şeful statului s-a arătat deranjat de bunurile fabuloase deţinute, spune el, de unii magistraţi, în timp ce în declaraţii aceştia îşi trec doar ceea ce cred de cuviinţă:

„Înţeleg că toţi vor o viaţă decent. Dar când ei deţin mașină de 80 de mii de euro, au iaht și casă cu patru etaje! Asta-i viață decentă, domnilor?",

La reproşurile preşedintelui, premierul Vlad Filat a adăugat că în timp ce se plâng de presiuni politice, unii magistraţi au intrat sub influenţa unor grupuri mafiote, sărăcind bugetul de stat cu milioane de euro:

„Dacă doriţi, pot să vă înşirui dosare, pe care le-am simţit ca prim-ministru. Care ne-au adus pierderi atât de mari, încât dacă nu erau, puteam construi şi toate judecătoriile necesare, şi salariile le-am fi majorat demult. Dar cine va plăti pentru asta?”

Pe de altă parte, magistraţii le-au cerut demnitarilor să tragă la răspundere persoane concrete şi să evite generalizările atunci când vorbesc despre corupţia din justiţie.

Iată însă ce mesaj către autorităţi a avut proaspătul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi:

„E greu să ceri ceva când eşti în noroi. Dar să facem ceva ca salariul unui judecător să nu fie similar cu al unui şofer care duce un demnitar”

Despre creşterea salarială, demnitarii le-au vorbit magistraţilor ca despre un lucru ca şi decis. Potrivit premierului, cât va dura reforma, remunerarea în ramură va creşte de trei ori. Şeful statului i-a avertizat în schimb că cei ce vor emite hotărâri ilegale, vor fi demişi din funcţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG