Linkuri accesibilitate

Cartea Poeziei 2012


Emilian Galaicu Păun (Foto: Igor Schimbător)
Emilian Galaicu Păun (Foto: Igor Schimbător)

Gândită drept un fel de navă-amiral a anului literar...


Mai mult decât promisiunea unei reveniri în forţă a desantului liric, acum ceva mai rărit, Cartea Poeziei 2012, Arc, 2012, se vrea expresia unei continuităţi de fond – generaţii de creaţie şi individualităţi artistice, formule tradiţionale şi limbaje (post)moderne, clasici în viaţă şi tineri încă nedebutaţi în volum, toate speciile lirice îşi află locul între coperţile acestei corăbioare de hârtie cu pretenţia – îndreptăţită, cred! – de Arcă a lui Noe.

Înainte de a fi lansată la apă, se cuvine să precizez principiile după care am asamblat – acesta-i cuvântul! – Cartea Poeziei 2012. Gândită drept un fel de navă-amiral a anului literar ce s-a scurs, am reprodus pe de-o parte (la babord, să zicem) cele mai frumoase poezii apărute în volume, cu precizarea titlului şi editurii, pe de-altă parte (la tribord, dacă tot am mers pe acest limbaj marinăresc) am selectat din presa periodică cele mai frumoase versuri din 2011, iarăşi cu indicarea revistei de unde le-am preluat. În felul acesta, aducem un binemeritat omagiu autorilor şi editorilor de poezie, punem în valoare publicaţiile respective, şi totodată anunţăm de pe acum „condiţiile de participare” la Odiseea Cartea Poeziei 2013.

Cum era şi firesc, la prora antologiei am plasat invitatul de onoare al prezentei ediţii – dar şi al Uniunii Scriitorilor din Moldova la Sărbătoarea Limbii Române –, marea poetă română contemporană Ileana Mălăncioiu, care şi-a marcat prezenţa în agora printr-un recital de excepţie, echivalent cu o publicare, la Librăria din Centru din Chişinău. La fel, Dumitru Matcovschi – desemnat poetul anului 2011 – constituie o prezenţă deosebită, marcată ca atare în economia cărţii. Simetric, la pupă sunt de găsit mai multe referinţe critice la autorii prezenţi în volum – ceea ce înseamnă că, orice s-ar spune, critica de întâmpinare şi-a făcut datoria pe durata anului.

Selecţia propriu-zisă s-a făcut în urma unor „(re)lecturi încrucişate” – din echipă făcând parte Eugen Lungu, Mircea V. Ciobanu şi Lucia Ţurcanu –, având în vedere nu atât poetul, cât poezia. Altfel spus, distincţiilor şi titlurilor de toată mâna, am preferat versul inspirat, fie că a ţâşnit liber, fie că a fost rostit în „metru antic”. Surprizele au venit atât din partea unor autori consacraţi, redescoperiţi cu această ocazie, cât şi din partea unor tineri, acum în plină afirmare.

11 iunie ’12

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG