Linkuri accesibilitate

Bulgaria: explozii și corupție


Compania „Bereta Trading” implicată într-un scandal de corupție.


Proiectile din Kosovo și muniții neexplodate din depozitele armatei de la Kazicene, care au sărit în aer în 2008 cauzând panică în capitala bulgară, au stat la baza dezastrului dе la depozitul „Lozeneț” al companiei „Bereta Trading” în care și-au pierdut viață 3 persoane iar 9 au fost rănite. Este al doilea accident de acest gen în Bulgaria în ultimii 6 luni.

„Bereta Trading” nu este o companie oarecare. Printre clienții acesteia se află două ministere și mai toate serviciile secrete. Proprietarul sponsorizează Academia militară și serviciile anti-tero. Alte firme ale sale sunt însă verificate de către Departamentul de stat american pentru afaceri suspecte.

Ministrul apărării Aniu Anghelov a declarat că la „Bereta Trading” au avut loc încalcări frapante ale regulamentelor.

Compania privată care a căștigat o licitație pentru dezafectarea de muniții este implicată într-un scandal de corupție. Din Comisia pentru conflicte de interese s-a aflat că funcționara din Ministerul apărării care a coordonat licitația respectivă a fost în vacanță în Bali plătită de firma.

În timp ce ministrul apărării Anghelov a acuzat de incompetență funcționarii Ministerului de interne, care conform legii, exercită controlul asupră depositelor și centrelor private de dezafectare de muniții, șefii poliției au trecut la contraatac anunțând anihilarea unui grup de militari care au participat la export ilegal de armament. Au fost arestați șeful depozitului la baza aeriana „Bezmer” și un subaltern al acestuia. Din aceasta unitate au fost scoase în scopul de a fi vândute 103 de rachete aer-sol. După ce a devenit cunoscut cazul cu rachetele ministrul apărării nu a mai făcut comentarii critice la adresa celor de la interne.

Primul ministru Boiko Borisov care în calitate de primar al Sofiei a calificat exploziile la depozitul Kazicene în 2008 drept imaginea guvernării foștilor comuniști, și de regulă se angajează într-un mod direct cu rezolvarea a tot felul de crize, și-a lăsat acum miniștrii să se descurce singuri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG