Linkuri accesibilitate

Un tânăr care vrea să facă business în mediul rural poate fi creditat cu până în 300 de mii de lei


Ion Ceban
Ion Ceban

De vorbă cu Ion Ceban, ministrul tineretului, despre perspectivele noilor generații de moldoveni


De aproape trei ani, în Republica Moldova există un Minister al Tineretului şi Sportului. Un Minister cu cel mai mic buget și, se pare, cu cea mai puțină vizibilitate publică. Discutăm în această dimineață despre rateuri și realizări în politicile de tineret din Republica Moldova cu ministrul tineretului și sportului, Ion Ceban.

Europa Liberă: Dle ministru, la început de mandat aţi spus că vă propuneți două priorităţi: să asigurați locuri de muncă pentru tineri şi locuinţe sociale pentru ei. Ce aţi reuşit până acum să realizaţi în aceste două direcţii prioritare pe care vi le-aţi trasat cu aproape trei ani în urmă?

Ion Ceban:
„Aşa este, într-adevăr astea fiind şi cele mai arzătoare probleme pentru tinerii din Republica Moldova. Chiar imediat cum am primit mandatul de ministru, am avut o şedinţă cu cei mai importanţi bancheri din Republica Moldova, unde am discutat o posibilitate de creditare pe o durată mai mare şi la un procent mai mic pentru locuinţe, având în vedere veniturile mici pe care le au familiile tinere la început de cale.

Şi acolo am văzut un exemplu: exemplul Primei Case care era implementat la vreme aceea de un an de zile în România. Am mers pe acest proiect, l-am modificat un pic aducându-l la realităţile Republicii Moldova, după care am văzut interesul din partea băncilor şi celor care subvenţionează asemenea proiecte şi după care l-am predat primăriei municipiului Chişinău, care ştiu că îl implementează şi la ora actuală.

Acum vrem să-l multiplicăm şi pentru alte localităţi, asta fiind unul din lucrurile pe care le-am iniţiat şi mă bucur că administraţia locală a reluat acest proiect şi în colaborare cu anumite instituţii financiare au deja şi mai mulţi beneficiari de pe urma acestui proiect. Cei mai mulţi beneficiari sigur că sunt familiile tinere, este vorba despre un proiect care presupune că poţi primi un credit pe 20-30 de ani la o rată a dobânzii mult mai mică, astfel încât multe familii la ora actuală se gândesc ori să-şi ia chirie, ori să-şi ia apartament prin acest proiect, pentru că sunt cam la acelaşi nivel.

Cât priveşte locuri de muncă pentru tineri, vreau să vă spun că locurile de muncă pentru tinerii din Republica Moldova nu pot fi orişicare. Tinerii sunt conectaţi deja la ce se întâmplă în toată lumea, tinerii vor şi infrastructura, tinerii vor şi locuri de muncă bine plătite. Vă dau propriul exemplu: la Minister avem câteva locuri vacante, dar pentru că sunt slab plătite, vin mai puţini. Deci, aici problema este mai complicată şi eu cred că vom vedea o îmbunătăţire odată cu venirea investiţiilor, pentru că odată cu ele vor veni şi locurile de muncă mai bine plătite.

Aşa sau altfel, avem şi aici câteva proiecte. Unul prin care învăţăm tinerii să facă business şi este un proiect în colaborare cu Ministerul Economiei. Anual se alocă pentru abilitarea economică a tinerilor peste 38 de milioane de lei şi [faptul] presupune că poate fi creditat un tânăr care vrea să facă business în mediul rural cu până în 300 de mii de lei, dintre care vreo 40 de procente sunt grant. De acest proiect anual beneficiază mii de tineri care scriu proiecte, mai ales în domeniul agricol în ultimul timp, şi în domeniul dotării cu tehnică.”

Europa Liberă: Şi există şi afaceri pornite deja?

Ion Ceban: „Da, există şi exemple de succes. Mai mult ca atât proiectul presupune şi scrierea unui business-plan, există instituţia specializată care îi învaţă, după care ei scriu şi participă la concurs cu planurile lor şi iniţiază afacerile respective. Încă un moment, dacă am pornit pe calea asta. La fel avem un program de studiu pe internet, prin care tinerii au posibilitatea să înveţe teorie despre antreprenoriat, pentru că antreprenoriatul şi dezvoltarea lui eu cred că este o posibilitate de a dezvolta şi clasa mijlocie şi este o posibilitate chiar de a ieşi din criză pentru Republica Moldova.”

Europa Liberă: E limpede că un minister nu poate face chiar foarte multe lucruri de unul singur. Dar dacă spuneți că lucrurile stau atât de bine, de ce activitatea instituției pe care o conduceți este atât de criticată în rețelele de socializare de exemplu, acolo unde aşa cum se ştie sunt prezenţi tinerii? Am văzut păreri că în doi ani şi jumătate nu s-a făcut mai nimic. Ce le-aţi spune autorilor acestor critici?

Ion Ceban:
„Păreri sunt diferite, şi pro şi contra - e şi normal să se întâmple aşa, numai cel care nu lucrează nu este criticat. Am urmărit şi eu comentariile de pe o reţea de socializare la tema: cât ar trebui să fie salariul unui tânăr? Şi concluzia de pe respectiva consultare era de vreo 5 mii de lei. De aici şi toate răspunsurile: standardele de viaţă pe care şi le pun tinerii sunt foarte şi foarte ridicate şi este bine să fie aşa. Pentru că îşi doresc lucruri multe şi lucruri care sunt necesare până la urmă…”

Europa Liberă: Am intrat pe site-ul ministerului și am văzut, este adevărat, câteva programe anuale cum ar fi Capitala Națională a Tineretului, Premiul pentru tineret, un program pentru ONG-urile de tineret, altul de reîntoarcere a absolvenților din străinătate etc. Dar politici de tineret înseamnă mult mai mult: și formare profesională, și schimburi de student, și studii în străinătate, și voluntariat. De ce nu prea am văzut astfel de proiecte, sau nu le credeți importante?

Ion Ceban:
„Să le luăm pe rând. Cu voluntariatul vreau să vă spun că anul trecut am adoptat legea, anul acesta am făcut hotărâre de implementare a legii şi de anul acesta putem să spunem că legea poate fi pusă în aplicare. O lege de referinţă chiar pentru multe ţări din Europa, pentru că presupune ca perioada de voluntariat să fie recunoscută şi ca stagiu de muncă. Este important acest lucru mai ales pentru tinerii care vin de pe băncile universităţii şi merg la un angajator, iar primul lucru care este întrebat: dacă aveţi experienţă de lucru? Şi iată perioada de voluntariat poate fi recunoscută ca stagiu de muncă. Eu cred că este un lucru foarte şi foarte important.

Cu formarea profesională, eu pornesc de la următoarea idee: noi nu trăim într-o societate planificată, unde spunem că, uite, încadrăm în fiecare an atâţia medici, atâţia jurişti. Noi trăim într-o societate liberă unde fiecare îşi alege meseria pe care vrea să o facă. Un jurist nu înseamnă că poţi lucra doar avocat sau doar judecător. Poţi fi şi administrator, şi altceva. Şi, apropo, noi aici avem un proiect în colaborare cu câteva ONG-uri, învăţarea tinerilor să-şi aleagă o meserie. Este proiectul destinat pentru tinerii din clasa a IX-a şi va porni din lunile august-septembrie.”

Europa Liberă: În ce măsură vă împiedică să aveţi programe mai ample, să cuprindeţi mai mulţi tineri cu ele, faptul că este ministerul cu cea mai slabă finanţare, pentru că ministerul tineretului dispune de cele mai mici fonduri, dacă nu greşesc?

Ion Ceban:
„Vă pot spune aşa: avem mai puţin de 8 mln. la activităţi de tineret. Iată aici se rezumă posibilităţile noastre. Bun, sigur că sunt şi alte ministere; nu putem să negăm rolul Ministerului Educaţiei care tot până la urmă face politicii de educaţie, dar cele mai multe se adresează tot tinerilor. Şi Ministerul Sănătăţii... Pentru că domeniul de tineret este unul intersectorial. Pentru că şi aceiaşi abilitare economică, şi aceiaşi educaţie, şi aceiaşi sănătate se referă la toată lumea, inclusiv la tineri.”

Europa Liberă: Unii cred că tinerii au nevoie de un lobbyist puternic în conducere și nu neapărat de un Minister care să-I reprezinte. Ce vă împiedică poate să exercitaţi acest lobby puternic pe lângă conducere că să existe poate şi rezultate mai palpabile care să mulţumească tinerii?

Ion Ceban:
„Eu nu cred că trebuie să pornim de la ideea asta, pentru că atunci nu mai avem nevoie de nici o instituţie, şi angajăm o companie de lobby, care va lobba pe lângă cineva. Există totuşi o procedură în statul acesta, care trebuie respectată, cu instituţii abilitate în anumite domenii, cu specialişti în aceste instituţii şi asta trebuie să fie regula generală.

Ministerul nostru a fost unul nou şi asta a făcut ca o perioadă să fie implementat însuşi proiectul de minister, de instituţie, să-l pui în funcţie, să alegi o echipă, echipa să fie lucrativă ş.a.m.d. La ora actuala apar şi rezultatele de pe urma muncii acestor funcţionari. Plus la asta, este foarte importantă formarea unor structuri la nivel regional, raional, local, care să se ocupe de aceste politici de tineret. Pentru că este bine să avem o instituţie la centru, dar este bine să avem şi instituţii cu specialişti în domeniu la nivelul localităţilor. Noi acum pentru localităţile mai mari avem direcţii, secţii de tineret şi sport, dar sunt şi localităţi unde ele nu există.”

Europa Liberă: Ce idei pentru viitor aveţi, ca să le puteţi dezvolta cu aceste direcţii şi secţii?

Ion Ceban:
„În primul rând acum lucrăm cu autorităţile locale pentru formarea acestor secţii de tineret şi sport. Şi în al doilea rând formarea profesională a specialiştilor: încă de pe vremea judeţelor au fost lichidate, specialiştii au plecat unii, alţii au fost luaţi de pe alte domenii şi iată aici formarea profesională este foarte şi foarte importantă.”

Europa Liberă: Dle Ceban, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG