Congresul PCRM de săptămâna trecută a fost precedat de o nouă evadare din rândurile partidului condus de Vladimir Voronin. Cei desprinşi de astă dată de matricea comunistă sunt ghidaţi de Vadim Mişin – unul dintre fondatorii PCRM, un nume cu autoritate în partid. Plecarea „grupului Mişin”, aşa cum a încercat să o explice chiar liderul acestuia, a fost cauzată de dezacordul legat de politica generală a PCRM, care boicotează de circa o jumătate de an lucrările parlamentului. Brusc devenit foarte rezonabil şi ponderat în declaraţii, Mişin s-a arătat preocupat de popor, de alegătorii care i-au delegat pe comunişti în parlament nu la proteste de stradă. Mişin regretă că a lipsit din parlament și nu a putut să-i influenţeze ultimele decizii. Acum, visul proaspeților transfugi din PCRM e să se întoarcă acolo, ca să facă să răsune din nou limba rusă: Mișin ar dori-o a doua limbă de stat în Moldova. Și pentru a-și atinge obiectivele, fostul fruntaș comunist intenționează să creeze un partid care să-i adune mai strâns pe rusofoni.
Ca de fiecare dată, și cu această nouă fisurare a „monolitului” comunist au răsunat acuzaţii de trădare contra bani sau sub presiunea şantajului. Dacă aceste speculaţii se vor dovedi reale vom vedea pe parcurs, din acţiunile lui Mişin. În orice caz, Mark Tkaciuk, despre care se spune că ar fi inspiratorul liniei radicale în PCRM, afirma că dezertarea lui Dodon – care a permis alegerea preşedintelui ţării - ar fi costat 3 milioane de dolari. Coruperea politică este una dintre cele mai grave forme de delincvență. Va prezenta Tkaciuk probe ale acestei tranzacții odioase, sau poate se vor autosesiza organele de anchetă penală? Dodon respinge acuzațiile...
În ciuda evadării din ajun a „grupului Mişin”, la congresul comuniştilor, care promitea schimbări, inclusiv demisia „liderului maxim”, s-a auzit acelaşi anacronic și dezolant refren. Îndepărtați de la putere prin vot democratic, comuniştii nu văd lupta politică decât ca pe un război crâncen de anihilare şi distrugere a adversarului politic. Vladimir Voronin, reales în unanimitate, a ţinut un discurs în limba rusă în care a atacat dur actuala putere, acuzând-o că este subvenţionată din exterior. Și, în nota-i bine cunoscută, a blamat România și Occidentul. O eventuală întoarcere a comuniştilor în parlament, a precizat Voronin, ar avea ca singur scop demolarea acestuia. Nu a răsunat nicio notă autocritică, nu s-a făcut o evaluare a celor 8 ani de dominație politică a PCRM, care a lăsat moștenire Alianţei pentru Integrare Europeană actualul mecanism de stat din Republica Moldova – putred, corupt şi criminalizat.
Comuniştii moldoveni nu dau semne de schimbare, de modernizare şi sincronizare cu epoca în care trăiesc. Refuză dialogul, resping intrarea într-o fază de normalitate politică în ce privește relaţia Putere-Opoziție. Anchilozarea lor, pe lângă cadrele conservatoare care dau tonul în partid, este susținută și de un important electorat pro-comunist, care nu vrea schimbare şi nu vrea Europa. Nu există argumente raţionale care să convingă masivul segment de rusofoni de eroarea gnoseologică în care se plasează, din simplul motiv că asta i-ar îndepărta de modelul totalitar și antidemocratic rusesc care i-a format. Încremenirea PCRM se sustrage instrumentelor politologice (analiștii își pierd timpul degeaba!), evoluția acestui partid nu poate fi influenţată din exterior, ea este supusă ciclurilor naturale, răspunde suflării imperceptibile a musonilor, imită dinamismul mut al straturilor geologice...
Astăzi, 13 iunie 2012, marcăm 71 de ani de la primele deportări staliniste de la noi. E uluitor că minciuna și crima bolșevică încă mai adună atâția adepți în Republica Moldova.