Linkuri accesibilitate

Parlamentul Cehiei se pronunță împotriva corupției


Vicepreședintele Parlamentului și fostul guvernator ceh Dr. David Rath arestat pentru luare de mită
Vicepreședintele Parlamentului și fostul guvernator ceh Dr. David Rath arestat pentru luare de mită

Deputații i-au ridicat imunitatea parlamentară fostului vice-președinte David Rath cu 183 de voturi pentru și 2 împotrivă.


În Cehia, țară a băutorilor de bere, poliția a arestat recent un deputat care se plimbla cu o cutie de vin în brațe. Nu pentru că ar fi ilegal în Cehia să umbli cu o cutie de vin în brațe, ci pentru că deputatul, social democratul David Rath, ducea în ea mita pe care tocmai o primise. Întâmplarea veche de o lună continuă să ocupe primele pagini ale ziarelor cehești. De la Praga revine la microfon Alexandru Eftode.

Arestarea și întemnițarea unui deputat nu este un caz obișnuit în Cehia. Legile cehe adoptate după căderea comunismului acordă deputaților largi imunități pentru a-i apăra de persecuții politice. Până nu demult, imunitatea îi apăra pe aleșii cehi chiar și în cazul celor mai mărunte delicte. Poliția nu avea voie nici să-i amendeze pentru parcarea neregulamentară a mașinii.

Un deputat cu imunitatea neridicată poate fi arestat numai în cazuri grave, dacă a comis o crimă și a fost prins în flagrant. Așa i s-a întâmplat luna trecută lui David Rath, un politician al opoziției social-democrate, un bărbat carismatic, arătos și mediatizat, pe care orice ceh care a deschis vreodată televizorul în ultimii ani l-a văzut cu siguranță.

Fost ministru al sănătății, Rath a fost arestat în timp ce ieșea de la o prietenă cu o cutie de vin în brațe. La început a refuzat să arate ce are în cutie - avea 7 milioane de coroane, cam 280 de mii de euro – iar mai târziu, când poliția i-a deschis-o a spus că, după știrea lui, acolo trebuia să fie sticle cu vin, nu bancnote.

Rath a ajuns la închisoare unde a stat câteva săptămâni înainte de a fi adus la Parlament la ședința la care i-a fost ridicată imunitatea pentru prelungirea cercetării. Poliția îl bănuiește că, în calitatea pe care o deținea la momentul arestării pe lângă cea de deputat – anume de guvernator al regiunii Cehia Centrală, a luat banii pentru a manipula un contract public de reconstrucție a unui conac, din fonduri europene.

Din cauza suspiciunilor că abuzează de fondurile europene, Cehia nu mai primește asemenea subsidii din luna martie.

Pe 5 iunie, Rath a fost adus în Parlament unde a cerut să vorbească în fața deputaților înaintea votului asupra imunității sale. A vorbit preț de 45 de minute. A spus vrute și nevrute – că ministrul de interne e șeful caracatiței, s-a plâns pe condițiile grele din închisoare, ba chiar s-a comparat cu Iulia Timoșenco, nu în sensul că ar fi fost bătut de gardienii închisorii, după cum spune că i s-a întâmplat fosta șefă a guvernului ucrainean. Ci în sensul că în Cehia, ca și în Ucraina justiția ar fi selectivă, că mulți ar fi cei corupți, dar numai el a fost arestat.

Când s-a pus la vot, parlamentul i-a ridicat imunitatea cu 183 de voturi pentru și 2 împotrivă. Au votat pentru chiar și colegii social-democrați, care l-au data afară din partid. S-au opus numai doi deputați, având și ei, dosare grele de corupție.

În discursul din parlament, Rath a repetat că a crezut că în cutia de vin sunt sticle cu vin, nu bani. Poate că l-o fi crezut cineva. În fond, nici n-ar fi de mirare ca într-o țară a băutorilor de bere să se găsească vreunul care să nu-și dea seama de diferența de greutate între o cutie cu vin și una cu bani.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG