Linkuri accesibilitate

Vacanța la moldoveni


„Cred că la Nistru undeva o să mergem, da' la mare nu prea avem şansă.”


În plin sezon estival majoritatea se gîndesc unde ar putea mai bine să-şi refacă puterile – la munte sau la mare? Înainte însă să ia o decizie îşi cîntăresc posibilităţile şi deseori merg nu acolo unde îşi doresc dar acolo unde le permite buzunarul, a constatat Lucia Diaconu după ce a stat de vorbă cu mai multe persoane.

Chiar dacă în această perioadă practic la fiecare colţ de stradă poţi vedea cîte un afiş colorat care te îmbină să mergi la mare sau la munte, pentru mulţi moldoveni odihna este mai mult un vis.

Nina Popovici din Copceac, Ştefan-Vodă cu care am stat de vorbă la gara auto din centrul capitalei spune că a văzut marea doar la televizor.
„Iaca eu, să zicem aşa, am cincizeci de ani. Eu n-am plecat niciodată la odihnă, numai cît am fost aşa la iazurile de prin sate, da aşa la odihnă niciodată n-am plecat. Nici la sanatoriu. E greu, eu nu lucrez nicăieri...”

Lipsa unui loc de muncă stabil este motivul invocat şi de alţi interlocutori de-ai mei care mi-au spus că în această vară n-ar avea nicio posibilitate să facă băi de soare pe litoral.

La plajă pe Nistru
La plajă pe Nistru
„Pînă cînd prin jurul casei. Bani nu se ajung. Dacă era de lucru era şi bani să avem, şi alte posibilităţi, da aşa...; cred că la Nistru undeva o să mergem, da la mare nu prea avem şansă.”

„Prăşitul, pe acasă..., asta-i toată vacanţa noastră – cu sapa în spate.”

Din cauza sărăciei, cei mai mulţi moldoveni practică totuşi ceea ce specialiştii numesc „turismul neorganizat”. În goană după o vacanţă cît mai ieftină, ei aleg odihna fără bilet, iar cele mai căutate sînt staţiunile Zatoca şi Koblevo din Ucraina unde se poate ajunge în doar 3 ore de la Chişinău.

Unii preferă să închirieze de la localnici cîte o cămeruţă, iar alţii - să meargă cu corturile, aşa cum face de mai mulţi ani Aliona Crudu: „Deci am luat produse, o parte congelate, o parte în conserve, cu lăzi cu fructe, legume. Şi ne-a fost foarte bine. Un cort pe care l-am întins ca să fie umbră. Stam la prînz în cortul cela, făceam plajă, ne scăldam... Cu o mie de lei cred că poate să meargă o persoană, chiar o familie de 2-3 persoane, pe 4-5 zile la mare ca să ia o gură de aer.”

Spre deosebire de cei care folosesc orice posibilitate ca să economisească din puţinii bani pe care îi au, moldovenii mai înstăriţi caută destinaţii despre care unii nici nu au auzit. La una din agenţiile de turism din capitală am aflat că preferinţele mai noi sînt insulele Maldive, Sri-Lanka, Bali şi statul Goa din India. Preţul pentru un sejur de 7 zile în aceste locuri nu este mai mic de 3000 de dolari pentru o persoană, ne-a spus Nadia, managerul agenţiei.

In Dubai
In Dubai
„Nu caută, de exemplu, cazarea să fie bună, hotel de 5 stele, camerele sau hrana. În genere ei vor să cunoască ceva nou, să cunoască ţara, bucatele lor, religia lor. De exemplu Dubai. Toate persoanele iau de exemplu în Dubai trei stele, numai cu micul dejun. Dar cunosc mai multe şi lasă acolo pe loc mai mulţi bani. De exemplu pentru excursii sau pentru ca să se cazeze şi în afara Dubaiului,” ne-a mai spus colaboratoarea agenţiei, precizînd că numărul celor care solicită vacanţe în ţări exotice este în creştere, chiar dacă de la un an la altul acestea devin tot mai costisitoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG