Linkuri accesibilitate

Despre semnificațiile revenirii comuniştilor în Parlamentul de la Chişinău


Punct şi de la capăt cu Vasile Botnaru, Anatol Golea şi Nicolae Negru.

Vasile Botnaru: Doamnelor şi domnilor, bine v-am găsit. La microfon e Vasile Botnaru, autorul şi prezentatorul emisiunii Punct şi de la capăt. Săptămâna care a trecut a furnizat evenimentul ce i-a înduioșat până și pe cei mai apolitici cetățeni, receptivi doar la înflorirea cactusului și moartea subită a unui protagonist din serialul îndrăgit. Firește că e vorba despre revenirea parlamentarilor comuniști la ședințele Legislativului, eveniment care s-ar putea să aibă un potențial definitoriu profund, la fel ca floarea de cactus.

Așadar, în studioul de la Chișinău al Europei Libere se află analiștii Nicolae Negru și Anatol Golea, cu care vom încerca să ne dumirim ce înseamnă revenirea comuniștilor în Parlament.

Să începem cu evenimentul cel mai spectaculos – revenirea comuniștilor în ședințele Legislativului. Unora li se pare că este spectaculoasă și victorioasă, alții i-au văzut cumva venind cu coada între vine, cum se spune.

Anatol Golea: ,,Exact asta e expresia, da.”

Europa Liberă: Care e senzația Dumneavoastră, de când și după proba de foc, pe care au făcut-o oratorii notorii, pardon pentru această rimă, doamna Chistruga. Anatol, ce impresie ai dumneata, au scos profit maxim comuniștii din revenirea asta, sau nu?

Anatol Golea:
,,Eu am impresia că ei au revenit în Parlament în calitate de perdanți. Nu era momentul cel mai bun pentru revenirea în Parlament, pentru că au pierdut încă trei deputați, pentru că nu au reușit să stoarcă profit maxim și strategia lor de fapt a suferit eșec, în opinia mea. Strategia era orientată spre a ridica masele, spre a trezi nemulțumirea maselor, scopul scontat fiind alegeri parlamentare anticipate. Or, după 16 martie am văzut că acțiunile de protest foarte repede au eșuat. Chiar și la 1 mai acel marș social nu a întrunit acele zeci de mii de oameni, pe care ei mizau. Și nici la 9 mai, când au ieșit nu numai de dragul comuniștilor. Și eta clar că nu era altă soluție pentru comuniști. Credeam că această problemă se va discuta serios la congresul șapte al PCRM. Poate că așa ar fi fost, dacă nu era grupul Mișin. Ieșirea lui Mișin, Babenco și Botnariuc din fracțiunea PCRM și revenirea lor în Parlament cu două zile înainte de congres evident că a fost bine dirijată de către cineva și a stricat scenariul congresului și scenariul partidului. Ei nu au mai putut discuta această problemă la congres, dar s-au văzut nevoiți să revină, deși eu credeam că comuniștii vor fi nevoiți să-și amâne revenirea fracțiunii în Parlament până la sesiunea din toamnă-iarnă. Or, comuniștii au înțeles că dacă nu revin acum, până la sesiunea din toamnă-iarnă cu certitudine mai pierd câțiva deputați.”

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
Europa Liberă: Domnule Negru, am impresia că și Dumneavoastră ați subscris teza că Partidul Comuniștilor, fracțiunea lor a revenit în Legislativ pentru ca să nu lase grupul Mișin asociat cu grupul Dodon să culeagă roadele nemulțumirii de guvernare. Îi vedeți și Dumneavoastră ca pe niște câini bătuți?

Nicolae Negru:
,,Da, cred și eu că ei au venit cu coada între vine, expresia populară mi se pare că se potrivește în cazul lor. Ei au venit fără a decide, deși au avut un congres, fără a decide care va fi strategia și tactica lor în perioada imediat următoare, ca să nu mai vorbim de acum de o perioadă mai îndelungată. Se vede că e o confuzie și e o derută în rândurile Partidului Comuniștilor. Ei au acționat acum cred că emotiv, nu au vrut să dea voie și grupului Dodon, dar mai cu seamă grupului Mișin să culeagă dividende, fiindcă avea să existe totdeauna, dacă lipseau comuniștii din Parlament, atenția avea să fie îndreptată asupra grupului Mișin și desigur că acest grup, pe de o parte, avea să culeagă
A fost forțată venirea comuniștilor în Parlament anume de desprinderea acestui grup al lui Mișin.

niște simpatii, pe de altă parte desigur din rândul simpatizanților comuniștilor aveau să vină poate și blesteme, poate și cuvinte urâte, dar oricum a fost forțată, sunt de acord aici cu Anatol, a fost forțată venirea comuniștilor în Parlament anume de desprinderea acestui grup al lui Mișin. Care s-a produs din, nu putem să spunem cu certitudine, aici nu m-aș alătura acestei opinii, că cineva a manipulat. O fi existând un scenariu, nu putem nega, dar nici nu avem această certitudine. Putea să fie elementara divergență. Se vorbea că exista o anumită divergență privitor la ce strategii trebuie să urmeze Partidul Comuniștilor. Și era într-un fel evident că partidul pierde dacă insistă, mai ales după 16 martie când a fost ales președintele, dacă insistă să meargă pe această cale a boicotării, a nerecunoașterii legitimităţii preşedintelui. Oricum ai da, această revenire a comuniştilor nu o putem considera triumfală. Ei nu au venit pe un car victorios. Ei au venit…”

Europa Liberă: Pe scut.

Nicolae Negru:
,,Da, ei au venit pe scut.”

Europa Liberă: Domnule Negru, dar pornind de la această constatare, că Mişin o fi avut şi divergenţe, eventual ideologice, până acum nu s-a văzut că sunt doi generali, care îşi revendică efectivul, sau două săbii care vor să intre într-o teacă. Iată că acum s-a umplut paharul răbdării. Credeţi că într-adevăr Mişin are divergenţe serioase cu Tcaciuc?

Nicolae Negru: ,,Eu cred că există aceste divergenţe, puncte diferite asupra strategiei PCRM. S-a scris la tema asta. Drumul ales de Partidul Comuniştilor, de aripa radicală a PCRM nu ducea nicăieri, adică ducea în impas şi mie mi se pare că orice minte raţională, sănătoasă putea să ajungă la ideea că nu se mai poate aşa.”

Europa Liberă: Spuneţi ducea, adică s-a renunţat deja la această direcţie?

Nicolae Negru:
,,Nu, repet, este o confuzie în rândurile comuniştilor. Ei au revenit, dar parcă sunt în Parlament şi parcă nu sunt în Parlament, fac declaraţii foarte bizare, până la urmă, contradictorii. Ce înseamnă, de exemplu, că nu recunoaştem legitimitatea acestui Parlament, pe de altă parte votăm anumite proiecte de legi în acest Parlament, chiar alături de Partidul Liberal.”

Europa Liberă: Deci, baia rece, pe care a dat-o ultima Mişin nu-i ajută să se trezească?

Nicolae Negru:
,,Nu-i ajută să se trezească, încă nu ştiu ce vor face în continuare. Ei sunt zăpăciţi, sunt derutaţi. Aceste fisuri n-o să treacă pur şi simplu, ele o să se adâncească dacă se mai continuă această strategie. Dar nu au curajul să recunoască că s-a mers greşit, că s-a procedat greşit. Dacă citim raportul domnului Voronin la congres, se vede că el arată în toate direcţiile. Chiar atunci când îşi asumă nişte greşeli, el dintr-o dată găseşte şi o scuză. Nu s-a procedat la o analiză serioasă, obiectivă a stării de lucru în Partidul Comuniştilor la acest congres. Am putea să spunem că a fost un congres inutil, pur şi simplu, un congres care nu a clarificat absolut nimic, chiar cu socialismul democratic, despre care a vorbit Voronin. Şi aici apar întrebări, fiindcă cum poţi construi socialismul democratic, fără să te dezici de leninism.”

Anatol Golea: ,,Evident este faptul că congresul a dezamăgit foarte multă lume, care a aşteptat de la acest congres, indiferent de atitudinea faţă de Partidul Comuniştilor, lumea, şi în primul rând membrii, adepţii partidului au aşteptat o discuţie serioasă şi nişte concluzii de rigoare, adoptarea, dacă vreţi, a unor rezoluţii şi declaraţii. Chiar şi referitor la Legea privind egalitatea şanselor, chiar şi la multe alte subiecte de actualitate. În loc de aceasta Partidul Comuniştilor adoptă declaraţia despre neutralitatea statului. Am revenit recent de la Bruxelles şi chiar nu văd ameninţarea la neutralitatea Republicii Moldova. Nu s-a adoptat o declaraţie despre revenirea în Parlament, despre ce facem, despre strategie, despre nerecunoaşterea preşedintelui Republicii Moldova şi legalitatea Parlamentului dacă vreţi. Nu au fost discuţii. Dar dacă ne referim la curs, a fost declaraţie despre necesitatea aderării la uniunea vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, o idee absolut utopică cel puţin atât timp cât nu a aderat Ucraina la această uniune vamală, ş.a.m.d. Comuniştii s-au eschivat, înţelegând că strategia lor de boicotare a Parlamentului a eşuat, că
Poţi boicota o şedinţă a Parlamentului, poţi bloca tribuna Parlamentului, dar pentru un partid politic renunţarea la principala tribună pentru dezbateri politice este absolut greşită.

această tactică a durat prea mult, totuşi de la 16 martie până la 14 iunie au trecut trei luni de zile. În aceste trei luni trebuia de făcut ceva. Sau de revenit imediat după 16 martie, întrucât situaţia s-a schimbat radical, sau de găsit argumente. Argumentele nu au fost găsite. Poţi boicota o şedinţă a Parlamentului, poţi bloca tribuna Parlamentului, dar pentru un partid politic renunţarea la principala tribună pentru dezbateri politice este absolut greşită. Partidul Comuniştilor, miercuri, pe 13 iunie, a încercat prin Biroul permanent al Parlamentului să impună în ordinea de zi a sesiunii, să aducă o discuţie chipurile referitor la libertatea presei şi a cuvântului, crezând că Biroul permanent al Parlamentului va include în ordinea de zi această chestiune şi ei vor reveni dacă nu triumfalist, dar cel puţin cu o scuză, pentru că s-a pus în discuţie o problemă pe care ei insistă şi trebuie să participe la discuţie. Or, Biroul permanent a votat împotrivă, a renunţat la această discuţie. Şi era logic să nu revină în Parlament în această situaţie, să arate: uite, nu vor să discute. Pe 13 seara discutam într-o emisiune cu domnul Voronin, care nu ştia ce o să facă joi dimineaţă, să zic. Cu certitudine, nu ştia. Şi totuşi, în pofida faptului că chestiunea lor nu a fost inclusă pe ordinea de zi, s-au văzut nevoiţi pur şi simplu să revină joi în Parlament. Motivul principal este decizia lui Mişin şi ceea ce urma să mai aibă loc. Se vorbeşte că li s-a plătit acestor deputaţi, şi eu n-aş exclude, ştiind realităţile politice din Republica Moldova. Preţul unui deputat pentru a ieşi din fracţiunea comunistă scade. Evident că preţul era înalt, preţul vorbesc şi la propriu, dar şi la figurat, miza. În cazul lui Dodon era foarte mare, în cazul lui Mişin era mai mică, şi acum este şi mai mică, pentru că...”

Nicolae Negru: ,,Nu numai mai mică, acum nu are sens, pur şi simplu.”

Anatol Golea:
,,Da, pentru că împreună cu grupul Dodon şi Mişin, Parlamentul are majoritate chiar şi fără Partidul Liberal şi situaţia s-a schimbat. Deci, se poate discuta, este cvorum şi este cvorum stabil în parlament acum.”

Europa Liberă: Cum spunea cineva, asta e ca şi cum te-ai da jos din troleibuzul plin.”

Anatol Golea:
,,Cam aşa.”

Europa Liberă: Domnule Negru, Alianţa cât de bine ştie să profite de acest bonus?

Nicolae Negru: ,,Chestiunea Alianţei e alta acum. Apăreau anumite întrebări, se puneau întrebări: Alianţa va pierde sau va câştiga din această revenire. Desigur, că pe plan psihologic, să spunem aşa, Alianţa a obţinut o victorie, şi chiar pe plan tactic a obţinut o victorie. Vrând-nevrând acum comuniştii, au americanii o expresie – s-au împuşcat în picior comuniştii acum cu această revenire, fiindcă au dus într-un fel în derizoriu acele declaraţii despre neligitimitatea alegerii preşedintelui, despre uzurparea puterii de stat. Nu vii într-un Parlament, care este nelegitim şi nu dialoghezi, sau nu încerci să colaborezi cu o putere care este uzurpatoare.”

Europa Liberă: Dar vii să-l demontezi din interior, cum spune Voronin.

Nicolae Negru:
,,Păi şi asta, vii să-l demontezi din interior. Poate nişte bătrânele sau nişte veterani să te creadă, dar la modul serios cine crede asta?”

Europa Liberă: Tot Voronin spune că noi o să ştergem cu buretele, după ce o să recâştigăm.

Nicolae Negru:
,,Păi nu, dar eu zic se duce toată chestia asta în ridicol, fiindcă votezi şi pe urmă zici că am să şterg cu buretele tot ceea ce votezi.”

Europa Liberă: Exact, vrei să obţii o nouă lege privind protejarea presei, pe care ai de gând s-o ştergi după ce vei reveni la putere.

Nicolae Negru:
,,Da, după ce vei reveni la putere. Dar iarăşi, eu nu exclud că această revenire la putere, aşa cum unii zic că ieşirea lui Mişin ar fi fost comandată sau plătită de cineva, poate şi intrarea în Parlament a fost dictată într-un fel de cineva. Fiindcă dacă nu ştia în ajun domnul Voronin că va veni sau nu va veni, înseamnă că există cineva în spatele Partidului Comuniştilor care trage sforile. Cine trage sforile? Poate oamenii de afaceri, despre care se vorbea mai înainte că ar sta în spatele lui Voronin. Acum nici nu poţi să te gândeşti cine ar fi acel factor, care i-a determinat să revină în Parlament şi să se comporte atât de ridicol.”

Europa Liberă: Şi totuşi vreau să vă rog în câteva cuvinte să ne spuneţi dacă Alianţa ştie să profite de această situaţie?

Nicolae Negru:
,,Păi la asta vroiam să ajung. Alianţa are problemele ei, le vedem, au fost expuse şi aici la radio Europa Liberă. Încă nu s-a terminat împărţirea posturilor. Cineva insistă asupra unor funcţii, alţii zic că nu mai este nimic de împărţit. Pe urmă să nu ascundem capul în nisip, am văzut la adoptarea legii anti-discriminare – unele componente ale Alianţei se comportau de parcă se aflau în opoziţie. Desigur, pe urmă s-a ajuns la un numitor comun, e foarte bine lucrul acesta, dar trebuie să spunem că Alianţa deşi a tras nişte învăţăminte, deci a tras nişte concluzii, deşi desigur şi-a modificat comportamentul comparativ cu ceea ce era mai înainte, dar oricum mai dă prin hopuri. Valurile emoţiilor îi mai iau înainte pe unii. Pe de altă
Partidul Comuniştilor desigur că o să fie un factor care o să încerce să clatine barca, s-o destabilizeze.

parte există şi condiţii obiective, sau factori obiectivi, care pun în dificultate Alianţa – reformele, economia are de suferit din cauza crizei europene şi crizei regionale. Şi toate lucrurile acestea desigur că o să-i dea de furcă guvernării, dar şi Partidul Comuniştilor desigur că o să fie un factor care o să încerce să clatine barca, s-o destabilizeze. Dar în linii generale, eu cred că Alianţa de guvernământ are toate şansele să-şi ducă mandatul până la capăt. Aceste ieşiri din Partidul Comuniştilor desigur că au fortificat într-un fel, sau au îmbunătăţit poziţia Alianţei.”

Europa Liberă: Anatol, nu mai revine Partidul Comuniştilor cu lozinca anticipatelor?

Anatol Golea:
,,Ba da, Partidul Comuniştilor va insista pe anticipate pentru că nu are altă tactică. A mers până în pânzele albe cu această strategie. A fost strâns la ungher de sine înseşi, a fost nevoit să revină în Parlament fiind iminent pericolul pierderii noilor membri ai fracţiunii, a mai mulţi deputaţi, dar asta e.”

Europa Liberă: Ce şanse au ei să declanşeze anticipatele?

Anatol Golea:
,,Asta este altceva, nu cred că în prezent au mari şanse pentru declanşarea anticipatelor. Eu unul nu prea cred că politicienii din Republica Moldova sunt în stare să facă concluzii, să tragă învăţăminte din propriile greşeli şi din practica pe care au avut-o. Nici opoziţia şi cu părere de rău nici componentele Alianţei.
Alianţa se simţea foarte confortabil în condiţiile boicotului fracţiunii Partidului Comuniştilor.

Alianţa pentru Integrare Europeană, în pofida tuturor problemelor cu care se confruntă, are o majoritate destul de stabilă şi nu va merge, nu va accepta anticipatele. Alianţa se simţea foarte confortabil în condiţiile boicotului fracţiunii Partidului Comuniştilor. Aţi văzut că nici consiliul Alianţei nu era convocat în ultimele luni. Nu se discuta nimic înainte de şedinţa Parlamentului. Ei veneau şi făceau şedinţa consiliului Alianţei în cadrul Parlamentului, pentru că nu mai era necesitate. Erau trei deputaţi socialişti, care făceau opoziţie decorativă în Parlament, nu se implicau, nu puteau influenţa votul. Şi chiar cu Legea anti-discriminare, toată discuţia a fost în plenul Parlamentului.”

Europa Liberă: Dar un pic de force-majore a fost.

Anatol Golea:
,,Un pic, un pic.”

Europa Liberă: Ne-am trezit mai dimineaţă…

Anatol Golea:
,,Un pic da, dar acum aţi văzut că miercuri a fost şi şedinţa consiliului Alianţei, se ştia că Partidul Comuniştilor se pregăteşte să revină în Parlament. Deci, tactica trebuie de schimbat pe parcurs. De fapt, aceasta este normal, ca în Parlament să fie opoziţie, ca ea să vină cu iniţiative, să critice, să propună. Şedinţele Parlamentului în continuare pentru noi ziariştii vor fi mult mai interesante.”

Europa Liberă: Dar nu chiar ca în Ucraina, de exemplu.

Anatol Golea:
,,Nici nu ca la circul din Chişinău pe timpuri. Cu părere de rău circ nu mai avem, a rămas numai Parlamentul.”

Europa Liberă: Cum credeţi că se vor derula evenimentele în Parlament? Măcar de ochii lumii majoritatea va accepta nişte legi, nişte propuneri venite de la Partidul Comuniştilor, sau de la stânga, în general, domnule Negru?

Nicolae Negru:
,,Eu când aud lucrurile astea că comuniştii se plâng că nu au fost acceptate proiecte de legi.”

Europa Liberă: Păi aţi văzut ce listă au dat?

Nicolae Negru:
,,Da, am văzut ce listă au dat. Dar de ce trebuie să fie acceptate aceste proiecte de legi? Unde scrie că puterea trebuie să accepte în mod obligatoriu un anumit procentaj din legile pe care le propune opoziţia?

Europa Liberă: Bine, dar şi puterea vrea majorarea pensiilor şi a bunăstării.

Nicolae Negru:
,,Da, evident, dar cine guvernează, are un program de guvernare. Cum ar trebui Alianţa, care are programul ei de guvernare, să accepte nişte proiecte de legi ale comuniştilor, care desigur că ar avea alt program de guvernare. Ar putea exista o incompatibilitate, o incoincidenţă ideologică, doctrinară, politică, geopolitică. Aceste viraje ale Partidului Comuniştilor iarăşi vorbesc că aceştia sunt pur şi simplu oameni neserioşi. În geopolitică nu-ţi schimbi macazul la fiecare cinci minute. Deci, toate declaraţiile că nu acceptă puterea nişte proiecte de lege propuse de opoziţie este demagogie. Lasă ei s-o facă, sunt în drept s-o facă, dar oamenii trebuie să ştie, alegătorii trebuie să ştie că aceasta este regula jocului. Ca şi cum în fotbal, de exemplu, s-ar plânge o echipă că cealaltă echipă nu-i dă voie să bată goluri. Bateţi, oameni buni, este poartă, bateţi golurile. Jocul se face conform anumitor reguli. Puterea poate să accepte şi iată poftim, a acceptat o iniţiativă a comuniştilor să examineze situaţia cu libertatea presei în Republica Moldova. Bine, s-a adăugat, numai că hai să examinăm lucrul acesta de la 2001 şi eu cred că ar fi foarte folositor să auzim ce se face în acest domeniu. Dar nu pur şi simplu acceptarea unor legi de dragul acceptării că hai băieţi să trăim în prietenie, voi acceptaţi ce propunem noi, dar noi acceptăm ce propuneţi voi. E luptă politică, asta trebuie să conştientizeze şi opoziţia, şi toţi alegătorii, de altfel.”

Europa Liberă: Opoziţia comunistă în mod deliberat probabil va propune proiecte fără acoperire financiară.

Anatol Golea: ,,Mie mi-a plăcut comparaţia lui Nicolae cu fotbalul, suntem în toiul campionatului Europei la fotbal. Majoritatea parlamentară şi opoziţia rezolvă sarcini complet diferite. Opoziţia a declarat că revine în Parlament pentru a distruge, pentru a mânca din interior, cum mănâncă caria lemnul, aşa vor mânca ei Parlamentul din interior. Cât timp va trebui pentru asta nu se ştie. Eu cred că până la sfârşitul anului 2014. Pe de altă parte, cealaltă echipă – majoritatea parlamentară şi-a asumat responsabilitatea pentru guvernare, îşi îndeplineşte programul aşa cum poate, mai călcând prin hopuri, dar rezolvă şi altă problemă – strategia de lungă durată pentru perspectivă, de a măcina Partidul Comuniştilor pe cât de mult e posibil. Deci, jocul va continua cam în acest câmp. Din discuţia cu preşedintele Vladimir Voronin, pe care am avut-o, eu am înţeles că Partidul Comuniştilor caracterizează situaţia actuală cum ar fi că Parlamentul a numit data alegerilor parlamentare, dar alegerile urmează să aibă loc. Şi în opinia comuniştilor, Parlamentul nu are dreptul să adopte nici legi ordinare, nici legi organice, dar are dreptul de a adopta hotărâri. Hotărârile, în opinia comuniştilor, sunt valabile. De aceea pentru perioada imediat următoare, în fiecare şedinţă Partidul Comuniştilor urmează să vină cu proiecte de hotărâri şi propuneri de a discuta anumite probleme şi de a adopta
Comuniştii sunt în campanie electorală şi ei recunosc acest lucru.

hotărâri populiste – cu majorarea pensiilor, compensaţiilor, preţuri sociale la pâine, indemnizaţii pentru nu ştiu care categorii, ieftinirea transportului. Comuniştii sunt în campanie electorală şi ei recunosc acest lucru. Pentru ei deja este numită data alegerilor anticipate şi ei se vor comporta cum se comportă un partid în plină campanie electorală.”

Europa Liberă: Prognoza Dumneavoastră? Spre sfârşitul mandatului parlamentar vom avea un partid revigorat sau în disoluţie?

Anatol Golea:
,,Depinde de foarte multe lucruri şi depinde în primul rând de personalitatea liderului. Cineva spunea că nu Mişin a trădat Partidul Comuniştilor, ci Partidul Comuniştilor a trădat ideologia comunismului, iar Mişin a rămas adept al acestei ideologii. Din prima cohortă, ca să zic, de comunişti, cei care au venit în partid la început şi se considerau împreună cu Vladimir Voronin fondatorii şi cei care au crescut, au adus acest partid pe arena politică şi l-au făcut unul dintre cele mai importante, din această cohortă a rămas doar Vladimir Voronin şi încă vreo trei-patru persoane mai puţin cunoscute – Anton Miron
Cineva spunea că următorul care ar trebui să părăsească Partidul Comuniştilor ar trebui să fie Vladimir Voronin.

la Chişinău, la Bălţi mai sunt. Ceilalţi au plecat. Mişin era unul dintre ei, înainte de asta a fost Victor Stepaniuc. Cineva spunea că următorul care ar trebui să părăsească Partidul Comuniştilor ar trebui să fie Vladimir Voronin pentru că între timp, pe neobservate pentru mulţi, şi chiar pentru tovarăşul Voronin în partid s-au schimbat multe lucruri. Şi s-au schimbat persoanele, şi s-a schimbat mesajul. Partidul Comuniştilor a devenit un fel de partid naţional-bolşevic, un partid radical, cu tineri care sunt radicali şi care pledează pentru altfel de luptă politică, inclusiv luptă de stradă, cu manifestări care nu întotdeauna se vor încadra în câmpul legal.”

Europa Liberă: Domnule Negru, prognoza Dumneavoastră?

Nicolae Negru:
,,Acest viraj, despre care vorbeam, al Partidului Comuniştilor poate să consolideze nucleul radical al PCRM, nucleul care este îndreptat, geopolitic mă refer, este îndreptat spre Est. Pe de altă parte produce o anumită derută în mediul electoratului moderat, să spunem aşa, oscilant. Fiindcă avem şi electorat de felul acesta. Partidul Comuniştilor trebuie să spunem că prin ceea ce face produce o ruptură şi mai mare. A existat o ruptură între alegătorii simpatizanţi ai Alianţei şi alegătorii simpatizanţi ai comuniştilor. Ruptura aceasta rămâne, dar prin această manevră, poate că e manevră, poate că e derută, el mai produce o ruptură, care încă nu se vede, dar care în viitor s-ar putea profila mult mai clar. Vom vedea lucrul acesta în alegeri. Radicalizarea oricărei forţe politice, mai ales a unei forţe politice mari, desigur că nu este nu numai în beneficiul acestui partid, dar nu este nici în beneficiul societăţii noastre, a statului Republica Moldova. E o mare doză de iresponsabilitate în cazul domnului Voronin, fiindcă el poartă, el este liderul, e o mare doză de iresponsabilitate acest comportament poţi să-i spunem infantil din punct de vedere politic, pueril. Incertitudinea aceasta pe care o creează el, haosul acesta pe care îl creează el în minţile oamenilor desigur că n-o să treacă fără consecinţe. Poate că va avea de câştigat din cauza aceasta nu partidele mici, care orbitează în jurul Partidului Comuniştilor şi vor să se hrănească cu ceea ce se va desprinde, segmentele
Dar cu certitudine Partidul Comuniştilor nu mai este ceea ce a fost şi nu va mai fi ceea ce a fost.

electorale ce se vor desprinde. S-ar putea să câştige şi Partidul Democrat din această dezordine, să spunem aşa, din această derută concepţională, ideologică, pe care o observăm în Partidul Comuniştilor. Dar cu certitudine Partidul Comuniştilor nu mai este ceea ce a fost şi nu va mai fi ceea ce a fost. Nu cred că în condiţiile actuale, mă refer iarăşi la virajele astea, la schimbările astea şi la confuziile acestea ideologice, nu va mai atinge mărimea pe care a avut-o. Deşi s-ar putea ca atâta timp cât va fi Voronin încă cât se va afla Voronin, s-ar putea ca acest partid să rămână cu o pondere destul de mare, fiindcă schimbarea despre care spune Anatol, şi eu sunt de acord cu el, că s-a schimbat contingentul, s-a schimbat componenţa Partidului Comuniştilor, s-au dus cei care au fondat Partidul Comuniştilor. Au venit persoane energice, totodată mai versative cumva aşa, conjuncturiste într-un fel, dar energice, radicale şi doritoare de putere. Şi dorinţa lor de a ajunge la putere o să fie drogul care îi va consolida într-un fel, sau cimentul care-i va consolida, care-i va ţine împreună şi care îi va împinge tot mereu să atace Alianţa şi să se caţăre pe piramida puterii.”
XS
SM
MD
LG