Linkuri accesibilitate

Simulacre roz și realități dezgustătoare


În Moldova vinovat e cel care denunță răul, nu cel care l-a creat și tolerat.


În Moldova opinia publică este asaltată de două categorii de fenomene: imitații de reformă și, la celălalt pol, fapte care dezvăluie decăderea societății basarabene.

În materie de simulacre suntem campioni. Congresul Partidului Democrat de săptămâna trecută a fost regizat, s-ar zice, după rețete occidentale. Un ambalaj strălucitor, confecționat de responsabilii de imagine și design ai PD, trebuia să prezinte anunțata reformă internă a partidului în culori cât mai atrăgătoare, irezistibile, dacă se poate.

Însă dincolo de această scenografie cu sclipici nu s-a văzut mai nimic. Marian Lupu a fost reales președinte, Vlad Plahotniuc a obținut funcția de prim-vicepreședinte PD – poziție din care, pesemne, speră să combată cu mai mult succes acuzațiile magistraților de la Londra și din Cipru legate de atacurile raider pe care le-ar fi instrumentat împotriva unor bănci din Moldova.

Un alt simulacru a fost raportul de activitate prezentat de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Accentele triumfaliste din această dare de seamă nu pot camufla bolile cronice ale unei urbe faimoase pentru drumurile ei stricate, lipsite de iluminație – plăgile unui oraș cu nenumărate clădiri de patrimoniu demolate sub privirile neputincioase sau prin complicitatea vinovată a funcționarilor de la primărie... Ce să mai spui de marele simulacru – justiția moldovenească! Lăcomia judecătorilor noștri e mai puternică decât legea și onoarea profesională.

Dacă unii escamotează realitatea, o îmbrobodesc în discursuri narcisiace, sunt momente când realitatea se arată în deplina-i urâțenie și oroare. Așa s-a întâmplat la examenul de Bacalaureat din acest an. Profesori prost plătiți, obligați să asigure un maxim de reușită, indiferent cum. Elevi care nu învață, pentru că știu că părinții le vor „aranja” susținerea examenelor...

De când s-a inițiat învățământul contra plată și au fost anulate examenele de admitere în universități calitatea studiilor a decăzut continuu. Totul se cumpără în învățământul moldovenesc. Există modele de mult brevetate de falsificare a diplomelor: se schimbă titlul și prima pagină, se umblă puțin la sumar și lucrarea e gata! Sunt broșate teze vechi, copiate și recondiționate la nesfârşit. Manufactură scoasă pe bandă rulantă și absolvenți agramați.

Unii îi reproșează ministrului Mihai Șleahtițchi problemele grave din sistem. Dar aceste practici vicioase există de ani de zile! Actualul ministru a avut curajul să dea la iveală putreziciunea, să devoaleze proporțiile dezastrului, chiar și cu riscul de a fi destituit. Oricum, prea mulți îi poartă sâmbetele. Unii, pentru că a reintrodus Istoria Românilor, alții pentru că a dat la iveală degradarea morală din școală.

E mai comod, nu-i așa, să ne prefacem că nu știm, să ascundem gunoiul sub preș, să evităm dezbaterile, să ne ridicăm liniștiți sinecurile. În Moldova vinovat e cel care denunță răul, nu cel care l-a creat și tolerat.
În Basarabia, după 1989, s-au construit, într-o veselie, baruri, localuri de petreceri și biserici pentru salvarea sufletului. Nu școli, nu spitale, nu case de cultură, nu librării, nu obiective sportive.

Falsei morale comuniste i-a luat locul cinismul îmbogățirii necinstite și disperarea supraviețuirii prin orice mijloace. Dacă văd de la o vârstă fragedă că totul e de vânzare: examene, note, diplome, funcții, cum se vor comporta tinerii basarabeni când vor deveni maturi? E limpede că vor reproduce și multiplica același model al corupției și ilegalității.

Avem urgentă nevoie de o strategie națională de reformă a învățământului. Educația este un domeniu strategic. Fără cunoștințe, fără o etică a muncii, fără respectul pentru competență și integritate, Republica Moldova nu are nicio șansă.
  • 16x9 Image

    Vitalie Ciobanu

    Sunt scriitor și jurnalist. Colaborez cu Europa libera de 23 de ani în calitate de comentator. Începând cu iunie 2023 realizez podcastul „Cultura la frontieră”. Vreau prin această emisiune să punem în valoare artiștii, scriitorii, oamenii de creație din Republica Moldova, să vorbim despre opera lor, să-i descifrăm înțelesurile, să o plasăm într-un context mai larg, național și european. Acest produs sper să continue tradiția emisiunilor culturale ale Europei libere, în condiții noi, în era tehnologiilor digitale.

Previous Next

XS
SM
MD
LG