Linkuri accesibilitate

Euro-realitatea


Criza euro e o criză de rău platnic și o pedeapsă pentru iluzii prelungite.


Încă nu s-a găsit soluția crizei euro. E adevărat că cei ce se plîng n-au căutat-o ci s-au grăbit să numere tentativele eșuate. Și totuși povestea crizei euro nu e chiar atît de complicată.

O monedă unică e în dificultate, pentru că stă pe economii cu putere diferită, fără să stea și pe sisteme bancare și fiscale unite. Mai simplu: mai multe state au aceași monedă dar nu sînt în situția unui stat cu monedă proprie. În plus, mai e ceva. Un lucru pe care l-au spus puțini comentatori.

Bogăția statelor din zona euro nu mai e legată de valoare. Adică, prosperitatea e ridicată dar sursele ei sînt slabe. Adevăratele baze ale prosperității au devenit, cu timpul, împrumuturile din care guvernele au plătit servicii publice de mare calitate și împrumuturile din care populația a plătit un standard de viață mult peste posibilități.

Criza euro e o criză de rău platnic și o pedeapsă pentru iluzii prelungite. Discuția poate continua dar nimic nu va elimina bunul simț cu care omul de rînd judecă lucruri în aparență atît de complicate. Există o lecție pe care criza euro o arată lumii încă de pe acum. Nimeni și nimic nu pot încălca realitatea fără să fie loviți, în cele din urmă, de legile realității. Sigur, revenirea la realitate poate dura mult. Cu cît mai mult, cu atît mai grea lovitura.
Previous Next

XS
SM
MD
LG