Linkuri accesibilitate

Euro fără echipe mari


Germania e singura echipă care a respectat parametrii de pornire.


Sferturile Europenelor de fotbal nu au dramatismul obișnuit al fazelor finale. După încheierea meciurilor din grupe, s-a văzut limpede că Europenele se joacă fără echipe mari. Acum două săptămîni, Europenele porneau de la o premiză clară: trei echipe se bat pentru titlu și depășesc net media europeană - Germania, Olanda și Spania.

Olanda a ratat ieșirea din Grupă și a deraiat grav, după trei meciuri în care n-a scos nici un punct. Învinsă de Germania, Portugalia și Danemarca, Olanda a fost iar o colecție de egoisme și disensiuni care au distrus jocul echipei în teren. Vechea problema a loturilor olandeze care arată superb și se poartă ca dușmanii a reapărut.

Spania s-a calificat în sferturi dar a lăsat o impresie incertă. În locul așteptatei defilări triumfale, Spania a făcut un 1-1 muncit cu Italia și a scăpat cu mult noroc de înfrîngere în fața Croației. Spania a cîștigat meciul cu Croația fără să știe cum. Croații au blocat tactic ofensiva spaniolă și au contraatacat perfect. Însă croații au ratat trei contre de gol și au ajuns în minutul 87 să controleze meciul fără să înscrie. Spania a punctat cu trei minute înainte de final, la singura acțiune tipic spaniolă și s-a calificat dificil. Spaniolii sînt în mod clar uzați fizic și moral, după ani în șir de competiții și meciuri de vîrf. Lipsa de prospețime face echipa un pic previzibilă. Semnificativ, cel mai în formă jucător e Fernando Torres, omul care a jucat cel mai puțin în acest sezon.

Germania e singura echipă care a respectat parametrii de pornire. Germania a jucat riguros și energic, a scos 9 puncte din 9 și intră în sferturi ca favorită clară. Forța echipei vine din linia defenisvă, unde stoperii Badstuber și Hummels, sînt aproape de netrecut iar Neuer e capabil să salveze restul. Echipa construiește fără întrerupere și forțează pătrunderi care clatină, pînă la urmă, adversarul. Pe scurt, Germania e o echipă excelent echilibrată și motivată dar nu echipa care răstoarnă ceva din ce știam despre fotbal.

Cei trei favoriți sînt, așadar, echipe cu probleme pămîntești. Nimic excepțional n-a dat turneului argumente pentru istorie. Sferturile ar putea schimba lucrurile dar acest scenariu nu e foarte plauzibil.
Sferturile încep joi cu Cehia - Portugalia, un meci în care portughezii au de departe prima șansă. Critiano Ronaldo a crescut de la meci la meci și a făcut o partidă perfectă în fața Olandei. Cehia e unită și pusă pe muncă dar nu are multe atu-uri individuale.

Spania - Franța e un meci mult mai echilibrat. Spania pleacă favorită, mai ales după ce Franța a pierdut, după un meci slab, în fața Suediei. În sferturi, însă, lucrurile se schimbă și Spania ar pute avea suprize, mai ales dacă nu își regăsește vitalitatea.

Germania - Grecia e un meci fără probleme sau dileme. În mod normal, Germania trebuie să cîștige la pas. În afara coloraturii politice, meciul nu prezintă interes. Presa internațională a pus deja meciul în contextul ostilității grecești față de o Germania percepută ca monstru aducător de sărăcie și sacrificii între greci. Oricît și-ar dori presa de scandal, fotbalul e cu totul și cu totul altceva.

În sfîrșit, Anglia - Italia e cel mai echilibrat sfert. Ambele echipe sînt mini revelațiile turneului. Ambele echipe au avut un sezon prost și au jucat neașteptat de bine în grupe. Ambele echipe au psihologia outsiderului care nu are ce pierde. Anglia a arătat o dinamică remarcabilă și are un conducător de joc excepțional în Gerrard. Italia a revenit la disciplina și eficiența clasică. Meciul e deschis și ar putea da cel mai frumos spectacol al sferturilor.
XS
SM
MD
LG