Linkuri accesibilitate

Sistemul părea veşnic şi Adrian Năstase era sistemul (Gândul.info)


România poate deveni un spatiu mult mai onorabil decat ne-a aratat in ultimii 20 de an (R.Liberă).

Condamnarea la doi ani inchisoare a fostului premier Adrian Nastase si, cateva ore mai tarziu, tentativa lui de sinucidere au avut din intamplare loc la orele potrivite (iertati cinismulul aparent) pentru a fi comentate pe larg în presa de azi. Coloratura emotionala a fost de neevitat, dar trebuie spus ca, pentru o data, nu a depasit limitele luciditatii.

Grigore Cartianu scrie in Adevărul ca ziua de 20 iunie poate deveni „piatra de hotar a României post-comuniste – ziua in care Justitia si-a incheiat lunga tranzitie de la sistemul comenzii politice la asumarea poprriului destin”. In opinia redactorului-sef al acestui ziar, tentativa de sinucidere nu-l face pe Nastase mai putin vinovat si a fost un noroc ca ministrul de interne este social-democratul Ioan Rus si nu unul democrat-liberal. Altminteri, politistii trimisi sa-l ridice pe fostul premier si sa-l duca la inchisoare ar fi fost declarati pe loc „criminalii lui Basescu”.

Pentru Laurentiu Mihu – România Liberă – condamnarea fostului premier pesedist arata ca „România poate deveni un spatiu mult mai onorabil decat ne-a aratat in ultimii 20 de ani”. Florin Negrutiu de la Gândul.info scrie: „Nu mi-as fi inchipuit niciodata in anii 2000 ca voi ajunge sa public o stire despre trimiterea lui Adrian Nastase in inchisoare. Sistemul parea atunci vesnic si Adrian Nastase era sistemul”. Vlad Mixich, de la Hotnews, se exprima emotionat: „Astazi am invatat ca nimeni nu e de neatins, nici cei cu bâte, nici cei cu bani, nici cei cu partide. Astazi tara mea m-a invatat ca totusi, uneori, se poate. Abia zi revolutia din 89 incepe sa devina o evolutie.”

In schimb, lui Ion Cristoiu, care semneaza comentarii in Evenimentul Zilei, verdictul Inaltei Curti i-a produs tristete. Nu si-l putea inchipui dupa gratii pe Nastase – citez: „una dintre personalitatile care au marcat post-decemebrismul romanesc”.

Singurul dintre cotidianele cu buna circulatie care il apara din rasputeri pe Nastase este Jurnalul National. Aici procesul „Trofeul calitatii” este o „corida cu oameni” (o spune Marian Nazat). Sorin Rosca Stanescu indeamna, citam: „Procurorii sa fie impiedicati sa mai ancheteze strâmb. Si magistratii sa dea sentinte strâmbe.“

In restul presei, sunt destule semnaturile care taxeaza incercarea de sinucidere a lui Adrian Nastase drept un act de lasitate, daca nu chiar o stratagema avocateasca (in articolul lui Cristian Câmpeanu, din Romania Liberă, de pilda, unde se evoca declaratia unuia dintre avocatii fostului premier: va inainta urgent Tribunalului Bucuresti o cerere de intrerupere a pedepsei pe motive medicale). Câmpeanu adauga ca, in situatia lui Nastase, a nu fi las ar fi insemnat nu sa se sinucida, ci sa mearga la inchisoare rugandu-si copiii sa-l ierte.

Cele mai multe critici le inregistreaza insa reactia actualului premier social-democrat, Victor Ponta, care a presupus cu voce tare ca, acum, presedintele Traian Basescu ar fi fericit. „Un exemplu de manipulare cinica, murdara, a opiniei publice impotriva adversarului politic” – scrie in Gandul.info Cristian Tudor Popescu.
XS
SM
MD
LG