Linkuri accesibilitate

Cît vor mai continua disputele legate de semnificaţia zilei de 28 iunie?


Piatră comemorativă pe locul unde va fi ridicat la Chişinău Monumentul Victimelor Deportărilor.
Piatră comemorativă pe locul unde va fi ridicat la Chişinău Monumentul Victimelor Deportărilor.

Interviu cu preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

Europa Liberă: Să pornim discuţia de la semnificaţia zilei de astăzi – pentru unii ziua eliberării, pentru alţii ziua ocupaţiei. Cât vor dura aceste dispute în Republica Moldova?

Mihai Ghimpu: „Nu poate fi pentru unii ocupaţie şi pentru alţii eliberare. Este ocupaţie. Alta e că unii pentru a acumula capital politic, voturi în campania electorală sau în ziua alegerilor, sau a doua categorie care sunt emisarii FSB-ului ş.a.m.d., aceştia… Sau rătăciţii, a treia categorie. Dar lumea cunoaşte adevărul. A fost ocupaţie şi de ce stau tancurile în cetatea lui Ştefan cel Mare? Sau de ce au dus lumea în Siberia? Deportări, foametea, 200 de mii, organizat. Aici lucrurile sunt clare. Alta e că unii nu recunosc, alţii folosesc aceasta pentru a se îmbogăţi.”

Europa Liberă: Şi totuşi această zi a fost comemorată la Chişinău de o singură formaţiune de la guvernare, doar de Partidul Liberal.

Mihai Ghimpu:
„Lucrul acesta nu e o noutate.”

Europa Liberă: În Piaţa Marii Adunări Naţionale rămâne a fi „Piatra lui Ghimpu”, aşa a fost botezată piatra din faţa Guvernului. Sunteţi în litigiu, credeţi că veţi câştiga?

Mihai Ghimpu:
„Nu este piatra lui Ghimpu, este piatra care consemnează 28 iunie 1940, zi în care am fost ocupaţi şi este ziua tragediei noastre, care de fapt ar trebui să fie o zi de doliu. Trebuie monument în memoria jertfelor comunismului, ocupaţiei, regimului totalitar comunist de ocupaţie.”

Europa Liberă: De la ziua de azi să trecem la ziua de mâine. Veţi discuta în Parlament problema situaţiei presei în Republica Moldova. Se zice că europenii şi-au spus cuvântul ca NIT să fie redeschis din principiu. Cum ar trebui să reacţioneze cei de la Chişinău?

Mihai Ghimpu:
„Eu şi colegii mei liberali nu suntem împotrivă să avem mai multe canale de televiziune, dar ea trebuie să fie cu adevărat o presă care formează cetăţenii, nu care promovează în continuare politica sovietică, rătăceşte oamenii. Nu. De astfel de televiziune nu avem nevoie. Cred că Consiliul Audiovizualului a luat decizii corecte. A fost nu o dată avertizaţi. Este vina comuniştilor care au impus ca aceşti oameni care lucrează acolo să devină nişte roboţi, să-i susţină pe comunişti. Asta e, dacă era o televiziune care informa cetăţeanul despre evenimentele care au loc, nici o problemă. Şi cu dezbateri. Dar acolo e un singur punct de vedere. Eu nu ştiu ce o să facă europenii, că ei cunosc această situaţie.”

Europa Liberă: Discuţiile din Parlament vor fi dure?

Mihai Ghimpu:
„Bănuiesc că o să vină să spună punctul lor de vedere, aşa ca întotdeauna, care ei sunt spălaţi la cravată, frumoşi, deştepţi, cinstiţi, corecţi. Şi nu o să recunoască că a fost o televiziune de propagandă. Alţi colegi o să-şi spună punctul lor de vedere, dar de fapt decizia o luăm noi. Eu din câte cunosc e litigiu, e atacată în judecată decizia Consiliului Suprem a Magistraturii. Acolo se va verifica partea legală.”
XS
SM
MD
LG