Linkuri accesibilitate

Extrema dreapta olandeză cere ieşirea ţării din UE


Geert Wilders
Geert Wilders

Înaintea alegerilor din Olanda, populistul Geert Wilders se transformă din anti-islamist în eurosceptic.

Una din cele mai prospere și mai stabile țări din UE, Olanda, este condusă din primăvară de un guvern interimar și de pregătește de alegeri, programate pentru 12 septembrie. Criza a fost provocată de ieșirea din coaliție a politicianului populist Geert Wilders, al cărui partid s-a făcut remarcat printre altele invitând olandezii get-beget să se plângă de străini pe o pagină specială de internet. Până acum, Wilders a fost mai ales anti-islamist, dar în perspectiva alegerilor de la toamnă a hotărât să joace o carte nouă, anti-europeană. Relatează de la Bruxelles Dan Alexe.

„Sa-si ţinã Bruxelles-ul, noi ne ţinem Olanda.” Geert Wilders, liderul partidului extremist olandez Partij Voor de Vrijheid (PVV, Partidul Libertatii) si-a anuntat astazi platforma electorala în perspectiva alegerilor generale olandeze din septembrie.

De asta data, in loc de a avea o tenta generalã anti-islamicã, cum îsi obisnuise alegatorii, programul partidului lui Wilders este net anti-european, el cerînd fãrã ocolisuri iesirea Olandei din zona euro si din Uniunea Europeanã.

Devenit în ultimii ani al treilea partid ca importanta in Olanda, Partidul Libertatii (PVV) mai are din 2009 si 4 deputati in Parlamentul european, din 25 cati ii revin Olandei, cu un singur loc mai putin decat partidul conservator al lui Mark Rutte aflat la putere. Formatiunea lui Wilders intrase chiar in precedenta coalitie guvernamentala, pe care a facut-o insa sa se prabuseasca in primavara acestui an, neacceptand masurile bugetare de austeritate impuse de UE.

Personaj extrem de colorat, Wilders este un desavarsit provocator, ale carui tinte erau pina acum imigrantii, in special musulmanii, dar mai recent si est-europenii. Partidul lui s-a mai facut remarcat atunci cind a creat un site internet pe care cetatenilor olandezi li se cerea sa denunte strainii, in special est-europeni, care ar da semne ca profita in mod abuziv de pe urma serviciilor sociale olandeze.

In chestiunea islamului, Geert Wilders a fost in trecut si mai radical, comparând Coranul cu Mein Kampf al lui Hitler si cerînd interzicerea în Olanda a cãrtii sfinte a musulmanilor. Wilders a numit Coranul „un text oribil, de tendinta fascista, care contravine legilor Olandei”. Singura carte interzisa in Olanda este „Mein Kampf” a lui Hitler.

Tot asa, Wilders mai anuntase ca va difuza pe internet un film de scurtmetraj in care va sfasia si va da foc unui exemplar din cartea sfanta a musulmanilor. Autoritatile olandeze au exercitat presiuni asupra lui, pentru a-l obliga sa renunte sa-si duca pana la capat planul, amenintandu-l, printre altele, ca i se va retrage protectia de care beneficiaza. Wilders traieste in acest moment ascuns si, in calitatea sa de deputat, beneficiaza de o protectie permanenta.

Pe continent, extrema dreapta este in general anti-UE, insa pînã acum mai putin in Olanda, tara fondatoare a Uniunii si traditional una din cele mai devotate constructiei europene.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG