Linkuri accesibilitate

,,Cinema Mobilă”


Un proiect al faimosului tenor norvegian Torstein Sødal care a venit la Chişinău pe bicicletă.



Filme documentare şi artistice despre viaţa persoanelor cu dizabilităţi, vor fi arătate copiilor şi maturilor din casele internat, instituţii rezidenţiale şi de învăţământ din întreaga republică. Astfel, proiectul urmăreşte ca persoanele cu dizabilităţi să fie mai încrezute în sine iar de cealaltă parte, oamenii să devină mai toleranţi faţă de problemele lor.

Ideea de a sparge stereotipurile prin filme cu mesaje optimiste îi aparţine interpretului norvegian. După ce a participat, încă în 2003 la concertul pentru copii cu dizabilităţi „Încă o faţă zâmbitoare”, Torstein Sødal recunoaşte că nu i-a mai putut uita. A revenit de mai multe ori în Moldova, crede într-un viitor mai bun pentru persoanele cu nevoi speciale, şi vrea să aducă optimism pe chipurile lor, a mai spus interpretul:

,, Am plecat de aici, dar nu am putut uita copiii, iar într-o discuţie pe care am avut-o cu directori de cinematografe din Norvegia, am înţeles că ar fi bine să le arătăm copiilor o experienţă pozitivă prin film. Şi atunci le-am spus sponsorilor, că voi ajunge în Moldova cu bicicleta, ei îmi plătesc fiecare kilometru, iar banii vor merge pentru acest proiect, şi au acceptat. Ne dorim să fim pozitivi pentru oamenii din Moldova, avem echipamentul necesar, şi desigur o maşină pentru floricele de porumb.”

Proiectul „Cinema mobilă” se încadrează perfect în programul de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi, ne spune ministrul muncii, Valentina Buliga, care a subliniat faptul că societatea moldovenească ar trebui să înveţe să gândească altfel despre persoanele cu nevoi speciale:

„Este important să înţelegem că prin mici proiecte, prin mici acţiuni vom reuşi, încă ne întâlnim cu situaţii foarte complicate, cu lipsă de toleranţă, cu lipsă de înţelegere, cu stigmatizare atât a familiilor cât şi a persoanelor cu dizabilităţi şi anume prin astfel de evenimente încercăm să schimbăm, inclusiv lumea pentru aceste persoane şi să schimbăm persoanele pentru o lume egală pentru ei.”

Primul film şi cel care va da start proiectului va fi vizionat de copiii de la Casa pentru băieţi cu dizabilităţi din Orhei, mai apoi „Cinema mobilă” îşi va continua drumul prin ţară cu 4 vizionări în săptămânale timp de 34 de săptămâni. „Noi vrem ca aceste proiecţii să dezvolte spiritul civic al persoanelor cu dizabilităţi iar ceilalţi să-şi schimbe opinia” a spus Coordonatoarea de program de la Centrul ,,Speranţa”, Tatiana Cernomoriţ:

„Filmul este una din posibilităţile prin care putem schimba atitudinea, putem lansa mesaje sociale pozitive, care să ajungă la fiecare, preconizăm difuzarea de filme pentru două categorii de persoane, vor fi filme educaţionale, ne axăm şi pe publicul larg prin difuzarea de filme ce demonstrează experienţe pozitive ale unor persoane cu dizabilităţi astfel încât să demonstrăm că fiecare are o abilitate, important este să fie descoperită.”
Recent a fost aprobată şi aşteaptă să fie promulgată Legea privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi, care pe lângă respectarea şi asigurarea drepturilor persoanelor cu nevoi speciale încurajează acţiunile care ar aduce schimbări de atitudine şi mentalitate a oamenilor din Republica Moldova faţă de aceste persoane.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG