Linkuri accesibilitate

Eventuale remanieri la Chişinău?


Vlad Filat: Moldova va ajunge în spaţiul valoric european

Într-un interviu cu Europa Liberă premierul Vlad Filat vorbeşte despre lipsa dialogului dintre putere si opozitie, despre eventuale remanieri guvernamentale şi despre reconfigurarea Alianţei pentru Integrare Europeană la nivel local, după ce consilierii PL și PD l-au dat afară pe președintele raionului Cantemir.

Europa Liberă: Ce se întâmplă în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană din moment ce în teritoriu se reconfigurează coaliţiile, mă refer la demisia preşedintelui raionului Cantemir?

Vlad Filat:
„Nu pot să spun că în teritoriu se reconfigurează coaliţiile. Vis-a-vis de Cantemir urmează instanţa de judecată să-şi spună punctul de vedere fiindcă demisia preşedintelui dincolo de acea coaliţie formată în data de 28 iunie a fost ilegală deoarece domnul preşedinte al raionului Cantemir era în incapacitate temporară de muncă. Sigur, sunt cazuri regretabile. Dar eu aş vrea în continuare noi să ne concentrăm pe lucruri de substanţă. Noi avem să continuăm procesele iniţiate. Noi urmează până la sfârșitul anului 2013 să venim pregătiţi către summit-ul Parteneriatului Estic. Către acel summit noi urmează să îndeplinim toate condiţiile vis-a-vis de semnarea acordului de liber schimb, să implementăm faza doi a regimului liberalizat de vize, să fim pregătiţi pentru parafarea şi semnarea acordului de asociere. Acestea sunt obiective majore către care fiecare trebuie să ne concentrăm. restul sunt lucruri importante sunt de acord, dar trebuie să le discutăm având înţelegerea că pentru realizarea obiectivelor la care m-am referit de talie pentru ţara noastră avem nevoie şi de stabilitatea necesară inclusiv în raioane şi la nivel de ţară. Noi am avut recent o discuţie bună în cadrul Consiliului Alianţei, sigur sunt în continuare puncte diferite de vedere sunt probleme care încă nu şi-au găsit rezolvarea, dar aşa este. Eu vreau să vă spun că în guvernările de coaliţie şi în Europa vedem că sunt situaţii complicate. Asta înseamnă capacitate de a înţelege anumite lucruri, de a prioriteza anumite lucruri şi desigur, de a fi maxim toleranţi unul faţă de altul şi de a pune în faţă interesul naţional şi spun lucrul acesta foarte răspicat, interesul naţional faţă de interesul de partid sau cel personal.”

Europa Liberă: Nu aţi ajuns să faceţi remanieri guvernamentale, dar în pereţii Legislativului se discută tot mai insistent despre o eventuală moţiune care l-ar demite pe ministrul educaţiei. Totuşi ce se întâmplă, domnule premier?

Vlad Filat:
„Eu nu ştiu de ce toată lumea s-a concentrat pe remanieri. Eu aş vrea ca toată lumea să se concentreze pe eficienţa activităţii instituţiilor. Vis-a-vis de remanieri, când va veni timpul şi când voi lua decizia finală voi veni cu propuneri vis-a-vis de aceste remanieri. Şi asta nu ţine de discuţiile în Parlament, între pereţi sau undeva speculaţii ş.a.m.d. Deciziile vor fi bine argumentate şi care vizează nu trecutul, dar vizează viitorul în activitatea acestor instituţii. Pentru că avem instituţii care sunt foarte şi foarte importante şi vizează procese foarte importante.”

Europa Liberă: Deputaţii din opoziţie nu obosesc să solicite fie demisia ministrului de interne, fie demisia ministrului educaţiei, a altor miniştri.

Vlad Filat:
„Aşa îşi înţeleg ei rolul în aşi exercita mandatul de deputat.”

Europa Liberă: Dar nu s-a stabilit un dialog între putere şi opoziţie?

Vlad Filat:
„Din păcate acest dialog încă nu a fost stabilit. Şi este regretabil. Este normal ca acest dialog să existe.”

Europa Liberă: De ce nu se iniţiază acest dialog? Nu există dorinţă din partea unei sau altei părţi?

Vlad Filat:
„Deocamdată nu avem cu cine comunica, fiindcă cei din PCRM nu vor să comunice. Eu personal nu am ce să vorbesc cu mine însumi. Eu aş crea să pot comunica cu ei numai că din câte vedem abordarea lor este una distructivă şi obiective sunt foarte diferite.”

Europa Liberă: Deci, ei cu orice preţ vor să ajungă la alegeri anticipate.

Vlad Filat:
„Pe mine mă interesează edificarea unei societăţi solidare, noi avem nevoie de unitate, pe dânșii îi interesează dezbinare, segregare pe diferite criterii. Întrebarea mea este pentru ce au nevoie ei de alegeri. Pentru ca să oprească procesele pozitive care au început în Republica Moldova. Este evident, orice sondaj de opinie, orice specialist vă spune că în cazul alegerilor anticipate comuniştii vor mai avea de pierdut, însă ţara va avea de pierdut în primul rând pentru că vom pierde timp preţios care este imposibil să-l evaluezi în formă materială. Or vor să vină ce să facă mai departe. Să ducă ţara în Uniunea Vamală sau unde, după declaraţiile sau cel puţin după deciziile pe care le-au adoptat la Congres.”

Europa Liberă: Asta insistă ei, că vor duce Moldova spre Uniunea Eurasiatică.

Vlad Filat:
„Asta este dorinţa lor. Moldova a pornit pe o cale şi ea îşi va continua calea şi va ajunge în spaţiul valoric european, asta v-o spun şi îmi asum cuvintele.”
XS
SM
MD
LG