Linkuri accesibilitate

Seceta ideologică, fluviul PCRM și pîrîiașele din jur


Igor Boțan: „Partidul Comuniştilor a anunţat schimbarea vectorului politic”.


Igor Boţan: „Această nouă formaţiune, anunţată de curînd cu numele de Vozrojdenie, vrea să renască procesul politic astfel încît să aibă în centrul atenţiei problemele minorităţilor naţionale şi orientarea spre comunitatea euro-asiatică. ”

Europa Liberă: Piatra de temelie va fi polietnicitatea pe care s-a bătut monedă în anii de guvernare a comuniştilor?

Igor Boţan:
„Eu cred că situaţia este foarte vagă şi cei care au anunţat constituirea unui nou partid nu au răspunsuri la aceste probleme, dar putem anticipa şi putem ghici. Partidele politice din Republica Moldova se constituie pe criterii, hai să le zicem aşa, geopolitice. Avem partide care pledează pentru orientarea Republicii Moldova spre Europa şi integrarea europeană şi a doua categorie de partide este cea care pledează pentru Uniunea Euro-Asiatică ca un nou proiect emergent pe care îl promovează Federaţia Rusă. Deci trebuie să pornim de la faptul că şi pragmaticii care s-au rupt de la Partidul Comuniştilor, grupul Dodon, şi grupul lui Mişin sînt din categoria partidelor care doresc să promoveze vectorul euro-asiatic. ”

Europa Liberă: Dar ce face Tarlev acolo?

Igor Boţan: „Cred că figura dlui Vasile Tarlev trebuie să ademenească electoratul, fiind prezentat ca o figură politică care a fost în fruntea guvernului 7 ani de zile, şi în perioada în care a fost prim-ministru Republica Moldova a avut în permanenţă o creştere de 6-7%, dar care pe nedrept a fost exclus din Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Adică adevăratul comunist este Tarlev?

Igor Boţan:
„Adevăratul comunist este Mişin pe plan ideologic, iar dl Tarlev este victima care din cauza intrigilor din interiorul partidului a fost scos de pe carosabil, iar acum revine pentru a da sens acestei noi mişcări. Adevărata esenţă a partidului lui Mişin este de fapt cea similară cu UDMR-ul din România. Adică, după ce AIE s-a instaurat la putere, după ce s-a demonstrat că şi în opoziţie Partidul Comuniştilor rămîne unul intransigent şi arogant, care practic este incapabil să-şi facă aliaţi, grupări pragmatice se desprind de acest partid pentru a căuta eventual prietenia Alianţei pentru Integrare Europeană şi a atenua presiunile asupra minorităţilor naţionale.”

Europa Liberă: Spuneaţi mai devreme că îndărătul obiectivelor pe termen scurt oricum se vede ţinta strategică Uniunea Euro-Asiatică. Astăzi cînd la Kremlin se vorbeşte deja despre constituirea Adunării Parlamentare a viitoarei formaţiuni, pentru tricoul galben de lider în această cursă în Republica Moldova concurează mai multe formaţiuni. Cine pînă la urmă va fi locomotiva acestei mişcări? Sau avem de-a face cu diferite pîrîiaşe care se scurg spre acea ţintă mare?

Igor Boţan:
„Cred că metafora pe care aţi folosit-o cu pîrîiaşele este una adecvată, dar este şi un fluviu. Partidul Comuniştilor ar fi cel care reprezintă un anumit mainstream îndreptat spre Uniunea Euro-Asiatică, iar formaţiunea lui Dodon şi a lui Mişin, dacă va fi constituită, vor fi tocmai în rolul pîrăiaşelor care oricum alimentează mainstream-ul format de Partidul Comuniştilor…”

Europa Liberă: Dar fluviul comunist are experienţa proeuropeană. Ce face cu ea?

Igor Boţan:
„Acum Partidul Comuniştilor insistă că Uniunea Europeană a demonstrat duble standarde, susţinînd AIE cînd aceasta s-a dedat la tot felul de derapaje antidemocratice. De aceea, Partidul Comuniştilor a anunţat schimbarea vectorului politic”.

Europa Liberă: Deci pînă la urmă comuniştii vor fi locomotiva?

Igor Boţan:
„Cel puţin pînă la următoarele alegeri anticipate electoratul care a votat PCRM nu se va desprinde foarte uşor de această formaţiune ca să îmbrăţişeze ofertele grupului Dodon şi a lui Mişin. Deci Dodon şi Mişin, din punctul meu de vedere, au un segment foarte-foarte îngust şi pe acest segment mai pretinde să încapă şi Partidul Social-Democrat al dlui Şelin. Deci este un segment foarte îngust de aproximativ 5-10%. ”

Europa Liberă: Şi atunci ei se vor mulţumi cu rolul de vîslaş pe şalupa lui Voronin?

Igor Boţan:
„Mai degrabă vor merge în farvater sau în albia pe care o formează PCRM, dar şanse au destul de puţine pentru a se afirma şi a concura pe picior de egalitate. O soluţie pentru ei ar fi să găsească un numitor comun şi să formeze o coaliţie, lucru care este deocamdată imposibil din cauza intransigenţei şi a aroganţei Partidului Comuniştilor”.

Europa Liberă: Un comunist înveterat îmi spunea: de ce s-o facem noi pe cangurul, să-i ducem în marsupiu pe Şelin, pe Dodon, dacă nouă ne ajung voturile noastre?

Igor Boţan:
„Acest argument a fost în permanenţă invocat. Acum am văzut că după ce partidul s-a regăsit în opoziţie timp de 3 ani de zile şi cu perspectiva de a mai fi acolo cel puţin încă doi ani de zile, această abordare este oarecum supusă dubiilor, pentru că se mizează că dl Mişin, ca exponent politic al minorităţilor, ar putea submina poziţiile PCRM în ochii minorităţilor”.

Europa Liberă: Deci un nou partid socialist?

Igor Boţan:
„Putem spune aşa, dar eu aş prefera să nu punem prea mare accent pe doctrină. Va avea loc exploatarea nostalgiilor pentru trecutul din cadrul URSS pe de o parte, iar pe de altă parte, accentul se va pune pe proiectul emergent al dlui Putin care promite o integrare economică a Republicii Moldova şi o eventuală îmbunătăţire a vieţii cetăţenilor Republicii Moldova, dacă aceasta aderă la proiectul dlui Putin lansat în octombrie anul trecut”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG