Linkuri accesibilitate

Cine şi cum are grijă de copii în perioada vacanţei?


Vox populi pe străzile Chişinăului.


Pentru populația de vârstă școlară a Moldovei, vara este în primul rând vremea vacanței. Cum fac față părinții lor acestei perioade când pe lângă grija serviciului trebuie să le asigure program celor mici, cum își împart răspunderea educației, a căutat să afle pe străzile capitalei Tamara Grejdean.

„Părinţii, atunci când abia au format familia, deja trebuie să aibă scopul ca împreună să educe copiii. Copilul simte mult dragostea părinţilor şi atunci când dragostea este de la ambii părinţi, copilul creşte sănătos şi fericit, ambii trebuie să-şi asume egale responsabilităţi.”

„Clar lucru mămica în primul rând, şi tăticul alături, copiii au nevoie şi de mămică şi de tătic, au nevoie de amândoi împreună, şi atât.”

„Mama are deja grijă de copii, dar tata să aducă leafă dacă-i posibil, dar dacă, cum este timpul de faţă, nu prea şi nu au de lucru.”

„Când ai un lucru mai bun ai şi timpul liber, dar dacă părinţii sunt ocupaţi tot timpul cu lucrul, clar că mai puţină atenţie atrag copiilor.”

„Eu cred că ambii trebuie să fie responsabili de educaţie, generaţia care creşte trebuie să fie oricum responsabilă de ceva.”

„Odată ce este familie, ar trebui să se străduie să le dovedească pe toate, că şi părinţii sunt aşa într-o rutină.”

„Repartizarea obligaţiunilor trebuie să fie în măsură egală.”

„Fiecare cum poate, părinţii de acum cu grija să înveţe, să-i controleze la învăţătură, să fie curaţi, să asculte. Şi buneii, cu ce pot tot, să mai şadă cu ei, poate le mai dau de o îngheţată.”

„Pe dânşii acum cu lecturile nu, nu-i ocupi, calculatorul şi afară cu jocurile. Eu mă ocup acasă, cu copiii, tatăl la serviciu, apoi vine, mă ajută.”

„Bunicii tot trebuie, dar totuşi în primul rând părinţii.”

„Tatăl, aşa, la fel are responsabilitate, dar cred că mama-i principalul educator în faţa copiilor, talentele să le dezvolte, sau altceva.”

„Aşa-i tradiţia în Moldova, mama trebuie să stea la cratiţă, bărbatul este capul familiei. Responsabilităţile şi drepturile şi tot trebuie să fie în mod egal, n-ar trebui să fim noi clasate aşa pe o treaptă mai jos.”

„Cred că responsabilităţile se împart în mod egal, amândoi au aceleaşi responsabilităţi pentru că este copilul lor. La noi familiile sunt cam dezunite, de obicei unul dintre părinţi este mereu plecat aşa că, responsabilitatea mereu cade, ori pe mama, ori pe tata.”

„Ambii trebuie să aibă grijă, asta şi este educaţia, deja când ajunge mai matur, se vede rezultatul părinţilor, care l-au depus când era mic.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG