Linkuri accesibilitate

Haosul din piaţa centrală


Alungarea sutelor de comercianţi de pe străzile învecinate Pieței Centrale nu e deloc simplă în condiţiile haosului invocat de primarul Chirtoacă.


Deunăzi primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a cerut răspicat anihilarea comerţului neautorizat din preajma Pieţei Centrale. Edilul a declarat că va interzice orice fel de comerţ pe străzile adiacente pieţei centrale. „Orice comerţ în afara pieţei este o deprindere prostească. Zona respectivă nu mai poate activa în aşa haos şi dezordine” a zis primarul şi a îndemnat poliţia să facă ordine dis-de-dimineaţă, nu după ce comercianţii vin cu marfa lor.

O să spun din capul locului că edilul îşi propune un lucru foarte greu de realizat. În primul rînd, el a mai încercat acum cîteva luni să cureţe străzile acelea de comericanţi cu ajutorul poliţiei. Şi ce a realizat? Păi, mai nimic. Lumea vinde acolo, ignorîndu-i cu ostentaţie dispoziţia. Şi de ce dar nu aş admite că şi de această dată nimic nu se va face?

Îmi amintesc bine că şi în prima tentativă de curăţare a străzilor a fost implicată poliţia. Şi ce folos? N-a făcut mare lucru poliţia atunci. Prin urmare, s-ar putea să eşueze şi acum. Şi asta pentru că alungarea sutelor de comercianţi de pe acele străzi nu e deloc simplă în condiţiile haosului invocat de primarul Chirtoacă. Haosul nu e doar numai ceata de comercianţi neascultători, care lasă după sine mormane de gunoaie. Haosul e o noţiune mult mai elastică şi e cam pretutindeni, chiar şi în instituţiile statului pătrunde uneori.

Iar acum, stimaţi ascultători, o să vă povestesc un fapt real, care pe mine m-a pus pe gînduri. Într-una din zile, vine la biroul Europei Libere un om care vinde marfă în piaţa centrală. Şi-mi povesteşte, plin de deznădejde, următoarea poveste. El susţinea că afacerea lui avea mult de suferit de pe urma concurenţei neloiale. El spunea că nu poate rezista să plătească toate impozitele în timp ce alături, lîngă piaţă, nişte comericanţi vînd aceeaşi marfă fără acte în regulă. Şi susţinea omul acela că între acei comercianţi şi poliţie există un soi de complicitate. Omul acela mi-a povestit că a fost prin cabinetele multor cinovnici, dar nimeni dintre aceştia nu a putut înlătura concurenţa neloială.

Mărturisesc că nu sînt ziarist de investigaţie, şi nu prea am timp să cercetez cele spuse de omul sus-pomenit. Poate e adevărat ce spune, dar poate nu e decît fantezia lui debordantă la mijloc. Deşi, după 20 de ani de tranziţie interminabilă, povestea asta nu mi se pare chiar de domeniul fantasticului. Dar, de fapt, eu altceva voiam să zic. Dacă ceea ce mi-a spus omul e adevărat, atunci primarului Chirtoacă îi va fi foarte greu să cureţe străzile acelea, dacă nu chiar imposibil. Dacă însă aşa ceva nu are loc în jurul pieţei, primarul va face ordine în doi timpi şi trei mişcări. Îi dorim succese şi aşteptăm cu mare interes deznodămîntul.
XS
SM
MD
LG