Linkuri accesibilitate

Nu am avut şi nu vom avea de la Rusia suportul pe care-l avem din Occident (Ziarul de Gardă)


Intenţia majoritarilor de a condamna crimele regimului comunist poate avea efect de bumerang (Adevărul).


Editorialistul Constantin Tănase se referă în pagina electronică a cotidianului „Timpul” la decizia preşedintelui rus, Vladimir Putin, de a acorda cetăţenie în regim simplificat foştilor cetăţeni ai URSS şi urmaşilor acestora. Decizie anunţată în cadrul întâlnirii anuale tradiţionale a liderului de la Kremlin cu ambasadorii acreditaţi în Rusia. Este o acţiune ostilă împotriva fostelor republici sovietice, opinează comentatorul. „Un asemenea semnal din partea „patriei istorice” îi va face şi mai intoleranţi pe etnicii ruşi din aceste state care nu doresc să înveţe limba ţărilor ce le-a devenit a doua patrie după dispariţia URSS, consolidându-i în enclave agresive, neintegrabile în viaţa spirituală a acestor ţări, mereu luptându-se pentru drepturile lor pe care, de altfel, nimeni nu le încalcă”, crede Tănase.

Partidul Social Democrat afişează că a colectat deja 200 mii de semnături, necesare organizării, în toamnă, a referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Reporterii săptămânalului „Ziarul de Gardă” au insistat să afle ce va fi cu R. Moldova, în cazul în care referendumul trece? În opinia analistului politic Anatol Ţăranu, acceptarea unui asemenea pleibiscit ar înseamna ca Republica Moldova să renunţe la cursul pro-UE, la creditele, granturile şi la tot suportul logistic şi politic pe care-l are din Occident. „Rusia nu are capacităţile UE. Noi niciodată nu am avut şi nu vom avea de la Rusia suportul pe care-l avem din Occident. Să fie clar pentru toţi. Referendumul este o provocare politică”, a opinat dl Ţăranu.

„Ziarul de Gardă” publică un interviu cu avocatul şi ex-procurorul anticorupţie, Tudor Suveică, care crede că, în Republica Moldova, lupta cu corupţia s-ar face de ochii lumii. Exemplul invocat este cel al examenelor de Bacalaureat. „E o ruşine şi o discreditare a acestui fenomen. CCCEC s-a transformat într-o subdiviziune a Ministerului Educaţiei. Cred că fenomenul corupţiei nu trebuie combătut în acest fel, ci la cel mai înalt nivel”, declară fostul procuror. „În prezent, corupţia s-a împletit şi mai strâns cu organele de drept, cu cei chemaţi să combată corupţia. Lupta cu corupţia la noi se face doar de ochii lumii”, mai spune fostul demnitar.

„Adevărul” publică părerea analistului Igor Boţan despre intenţia majoritarilor de a condamna crimele regimului comunist totalitar din RSSM. Hotărârea poate avea efect de bumerang, este de părere Boţan „Partidul Comuniştilor demult foloseşte alt simbol, steluţa cu cinci stele a stângii europene. Şi chiar dacă se vor exercita presiuni, asta nu-i va scoate de pe carosabil, dar îi va înverşuna şi mai tare“, spune analistul.
XS
SM
MD
LG