Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Borisov amenințat de „varianta Băsescu”


Boyko Borisov alături de fostul președinte al Serbiei, Boris Tadic.
Boyko Borisov alături de fostul președinte al Serbiei, Boris Tadic.

Președintele Consiliului de experți a celei mai mari confederații sindicale cere inițierea unei anchete și suspendarea premierului Bulgariei pentru abuz de putere și trafic de influență.


În Bulgaria, aflată în tandem cu România, în negocierile pentru intrarea în spațiul Schengen, premierul Boiko Borisov este protagonistul celui mai recent scandal de corupție. Acesta i-ar fi cerut la telefon șefului vămii să oprească verificarea unei fabrici de bere. Corespondentul nostru la Sofia, Petio Petkov, relatează că premierul bulgar s-a pomenit într-o situație jenantă:

Mincio Spasov – ex-președinte al Comisiei pentru securitate și ordine publică din vechiul Parlament, acum - președinte al Consiliului de experți a celei mai mari confederații sindicale, a adresat o sesizare procurorului șef Boris Velcev prin care cere inițierea unui dosar pentru abuz de putere și trafic de influență lui Boiko Borisov și ex-președintelui Gheorghi Părvanov și îndepărtarea lui Borisov din postul de prim-ministru pe durata anchetei.

Într-un interviu pentru bloggerii Asen Ghenov și Constantin Pavlov, zis Haiducul, Borisov recunoaște că înregistrarea convorbirii sale din ianuarie 2011 cu șeful vămilor Tanov este adevărată. Singura manipulare a constat în tăierea unor înjurături la adresa președintelui de atunci Părvanov.

Scandalul în jurul propriatarului fabricii de bere „Ledenika”, a explodat în ianuarie 2011 când săptămânalul „Galeria” a publicat stenograma convorbirii Borisov-Tanov. Premierul spune „am promis să nu-l deranjez pe Mișu Berea și mă voi ține de cuvânt. Nu sunt ca Gheorghi Părvanov.”

„Am spus căteva cuvinte necenzurate”, își amintește acum Borisov. „Dar eu pe Mișu nu-l cunosc, n-am avut de a face cu familia sau cu afacerile sale. El este prieten al președintelui Părvanov și al ex-ministrului de interne Petkov.”

„Prin ștergerea înjurăturilor la adresa președintelui convorbirea a capătat o altă formă,” spune Borisov. „Devine clar că eu intervin la cererea șefului statului. Nu am avut cum să-l refuz. Recunosc că am comis o greșeală, fiecare greșește; i-am telefonat lui Tanov știind foarte bine că telefonul acestuia este ascultat.”

Viceprim-ministrul și ministru de interne Țvetan Țvetanov a declarat la vremea respectivă că înregistrarea este compusă din diferite fraze luate din alte convorbiri. Borisov a spus de asemenea că a fost sunat de ziariști pentru fi asigurate frazele folosite la fabricarea falsei înregistrări. Verificarea înregistrării la cel mai renumit laborator de acest gen din Franța a conformat însă că ea nu a fost trucată.

Analistul Ivo Indjev constată că în afară incompetenței juridice, la baza mărturisirii lui Borisov a stat convingerea că se află deasupră legilor și dorește să și demonstreze acest lucru.
XS
SM
MD
LG