Linkuri accesibilitate

Intoleranță și xenofobie


Pînă la armonia interetnică şi interconfesională, despre care se vorbeşte cu surle şi trîmbiţe de la diferite tribune, e o cale foarte lungă.


M-am uitat ieri într-o doară cum e comentat evenimentul din Parlament pe diferite reţele de socializare, bloguri, site-uri şi mărturisesc că mi s-a ridicat părul măciucă. Am văzut multă intoleranţă, ură şi chiar xenofobie de cea mai joasă speţă. Nu am nici un chef să reproduc acum sintagmele pline de ură ale unor oameni tineri şi relativ tineri. O să spun doar următorul lucru. Aici, în Moldova, noi trăim multă vreme nu doar într-o societate dezagregată. E şi mai rău.

Aici musteşte în multe locuri xenofobia rudimentară. Iar pînă la armonia interetnică şi interconfesională, despre care se vorbeşte cu surle şi trîmbiţe de la diferite tribune, e o cale foarte lungă, ca pînă la steaua din poemul unui clasic.

Lucururile mi se pare extrem de grave. În aparenţă, ai de-a face cu oameni bonomi, simpatici. Dar e suficient pur şi simplu să-i conteşti convingerile şi bonomia poate degenera în furie. Nu ne-a învăţat să fim toleranţi nici internaţionalimsul proletar sovietic, şi nici teoriile multiculturaliste al căror spaţiu de difuzare e deocamdată mult prea restrîns.

Vreau să spun cu această ocazie că mai mulţi dintre prietenii şi colegii mei de clasă, care au părăsit Moldova, mi-au spus pe şleau că nu vor să-şi lase copiii să trăiască într-un mediu plin de prejudecăţi şi de reflexe agresive. „Aici e dificil să convieţuieşti cu ceilalţi, mult mai dificil decît în ţările occidentale pline de migranţi”, mi-a spus o colegă de clasă înainte să plece în Canada pentru totdeauna.

Şi ea are, în fond, dreptate. Te uiţi în jur şi simţi că în aer pluteşte un soi de nesiguranţă. Cel puţin, poţi fi lesne bălăcărit sau privit chiorîş dacă îţi afişezi specificul care nu le place altora. În atare condiţii, una din foarte puţinele posibilităţi de a părăsi arena eternei confruntări e să evadezi din zona publică, socială, să eviţi orice discuţie cu substrat politic-ideologic, să nu-ţi afişezi nici o convingere, să fii şters şi mereu de acord cu oponentul, să fii „nije travî, tişe vodî”, vorba poporului. Însă nici această retragere în anonimat nu-ţi oferă o garanţie sigură aici. Dar asta e deja o altă poveste.
XS
SM
MD
LG