Linkuri accesibilitate

Bugetul de stat este o reflectare a situaţiei din economie


Veaceslav Negruță: „Salariile şi toate plăţile sociale de la buget sunt efectuate conform graficului stabilit, neafectate de rectificare.”


Bugetul de stat înregistrează o insuficienţă de bani, iar pentru a face faţă situaţiei, autorităţile sunt nevoite sa diminiuieze cheltuielile. De ce a fost nevoie de operat rectificari la Bugetul pentru anul in curs?, l-am intrebat pe ministrul finantelor Veaceslav Negruţă.

Veaceslav Negruţă: „Rectificările au fost nevoie pentru că avem anumite tendinţe în activitatea economică pe parcursul primelor 6 luni. Avem tendinţe vis-a-vis de aşteptările de la criza care macină ţările din regiune şi din Europa. Respectiv avem efecte şi asupra Republicii Moldova.

Pentru a menţine acea stabilitate financiară în domeniul finanţelor publice şi pentru a avea o abordare foarte prudentă vis-a-vis de buget şi de societate în întregime a fost nevoie de această rectificare.


Toţi parametri care vizează prognoza macro-economică pentru anul 2012 din păcate pe parcurs se constată o diminuare. Diminuarea ritmurilor de creştere e vorba şi de creşterea economică care iniţial a fost prevăzută de 4 la sută, acum a fost revizuită de 3 la sută. Volumul de importuri şi exporturi sunt în creştere, dar cu ritmuri mult mai mici decât a fost iniţial prevăzut.

Bugetul de fapt este o reflectare a situaţiei din economie şi respectiv a trebuit să facem corectare atât a sumei la venituri, cât şi la cheltuieli.”

Europa Liberă: Domnule ministru, nu au întârziat criticile aduse de către opoziţia comunistă spunând că guvernare reduce cheltuielile în primul rând pentru programele sociale. Aveţi o explicaţie?

Veaceslav Negruţă: „Nu este adevărat pentru că exact programele sociale sunt acele programe protejate prin lege, dar şi prin politica Guvernului. Au fost reduse acele categorii de cheltuieli care sunt mai puţin prioritare şi nu vizează domeniul social. Au fost reduse anumite cheltuieli capitale şi e vorba de proiecte care încă nu au fost iniţiate în 2012 şi mai rabdă până la timpuri mai bune când în buget vor fi bani necesari. Şi vizează anumite achiziţii de bunuri şi servicii care, azi, fiind reduse nu afectează buna funcţionalitate a instituţiilor statului.”

Europa Liberă: Salariile bugetarilor se achită în termen aşa cum e prevăzut? Pentru că se fac auzite zvonuri precum că ar întârzia salariile pentru profesori.

Veaceslav Negruţă: „Salariile şi toate plăţile sociale de la buget sunt efectuate conform graficului stabilit. Cât priveşte categoria de profesori sau beneficiarii de salarii de la buget vreau să aduc aminte că e vorba de bugetele locale. Transferurile de la bugetul de stat către bugetele locale se face în deplină măsură. Pentru luna iulie toate cele 328 de milioane care au fost prevăzute în iunie au fost transferate.”

Europa Liberă: Dar bugetele locale de ce întârzie să achite aceste salarii.

Veaceslav Negruţă: „Pentru iulie din suma de 322 deja avem 186 transferate, adică mai bine de 60 la sută. Şi ţine de competenţa şi discreţia autorităţilor locale să-şi prioritizeze cheltuielile. Şi asta este de fapt şi recomandarea Ministerului Finanţelor pentru că sunt bani în conturi la bugetele locale în sumă totală de 580 de milioane de lei să acordă prioritate plății salariilor şi concedialilor. Asta a fost şi chemarea noastră faţă de autorităţi. Eu sunt sigur că ei vor da curs acestui apel. Pentru că cetăţeanul cînd pleacă în concediu el trebuie să-şi ia drepturile sale salariale şi concediale de la autorităţile locale în competenţa cărora se află domeniul educaţiei.”

Europa Liberă: Deci administraţia locală nu ar trebui să tergiverseze acest proces de finanţare a bugetarilor din teritoriu?

Veaceslav Negruţă: „Exact. Nu vedem temei financiar de a tergiversa această plată. Noi când face transferurile conform legii bugetului de stat banii se duc fără destinaţie exactă pentru că autorităţile locale decid cum să cheltuie banii. Ei trebuie să ia decizia corectă.”

Europa Liberă: Şi aşa cum aţi anunţat şi cu alte ocazii au fost anulate majorările salariale pentru demnitari şi acordarea premiilor pentru funcţionarii publici pentru acest an.

Veaceslav Negruţă: „E vorba de amânarea acestor plăţi care au fost iniţial prevăzute în 2012 pentru demnitari şi aleşi locali şi pentru acea primă pentru performanţă colectivă care vor fi puse în aplicare începând cu 2013. E vorba de amânarea termenilor de punere în aplicare a acestor prevederi. A fost o decizie politică pe care a luat-o Parlamentul împreună cu Executivul.”

Europa Liberă: Atât premierul Vlad Filat cât şi speaker-ul Marian Lupu au promis totuşi autorităţilor locale că se va încerca să se găsească, să se identifice sumele necesare de bani pentru a majora salariile.

Veaceslav Negruţă: „Ceea ce ţine de funcţionarii publici care lucrează în administraţiile publice locale majorarea este deja operată. Cu începere de la 1 aprilie funcţionarii publici vor primi salariile recalculate deja la alt nivel. Este adevărat că amânarea termenului de implementare vizează doar aleşii locali, e vorba de primari, de consilieri locali, şi funcţionarii cu demnitate publică din administraţia centrală cum sunt deputaţii, miniştri sau alte categorii. De aceea important este că funcţionarii publici deja vor beneficia de majorări acum în 2012. Calculul este 1 aprilie.”

Europa Liberă: Până la urmă se simte totuşi această insuficienţă de bani?

Veaceslav Negruţă: „Din păcate se simt efectele crizei regionale şi care bântuie încă în lume. Care se reflectă respectiv şi prin încasări un pic mai mici decât cele prevăzute iniţial.”

Europa Liberă: Prognozele precum că administrarea fiscală şi cea vamală ar putea să vă dea bătăi de cap la acumulările în buget se adeveresc?

Veaceslav Negruţă: „Administrarea vamală şi cea fiscală tot timpul au fost bătaie de cap pentru orice ţară mai dezvoltată sau mai puţin dezvoltată. Important este să fie implementate măsurile necesare pentru a asigura plenitudinea încasărilor la buget. Măsurile care au fost întreprinse de reformare a domeniului de administrare fiscală şi administrare vamală încep să dea roade.

Este adevărat, administrarea fiscală şi vamală nu ţine doar de aceste două instituţii şi aici am stabilit un dialog şi suntem în aşteptarea unei conlucrări foarte eficiente şi cu instituţiile din sistemul judecătoresc care au un cuvânt greu de spus în eficientizarea acestui proces de administrare fiscală şi vamală.”

Europa Liberă: Cele mai mari venituri de unde le aşteptaţi pentru perioada următoare?

Veaceslav Negruţă: „Din păcate, tradiţional, bugetul de stat colectează venituri indirecte preponderent şi e vorba de taxa pe valoare adăugată (TVA) şi accizele. Zic din păcate pentru că suntem în întîrziere cu revenirea la impozitul pe venit care va schimba situaţie şi reevaluarea bunurilor imobile care sunt supuse impozitării ulterior.

Aceste două lucruri ne-ar schimba structura şi cum în alte ţări impozitele directe sunt principala sursă de venit sper că către anul 2015-2016 şi în Moldova cel puţin 50 la 50 va fi proporţia între veniturile directe şi cele indirecte. Acum cele indirecte TVA, accize şi din activitatea externă constituie aproape 70 la sută.”

Europa Liberă: Şi colacul de salvare financiar pentru Moldova rămân a fi remitenţele?

Veaceslav Negruţă: „Nu cred că remitenţele rămân a fi motorul creşterii. Remitenţele rămân a fi un element important, dar nu cel mai important. Activitatea investițională va fi motorul creşterii pentru următorii ani. Dar aici este important de a lua în considerare factorul care reţine această miză a noastră şi care se cheamă criza.”

Europa Liberă: Până la finele anului alte rectificări nu mai preconizaţi?

Veaceslav Negruţă: „O altă rectificare cred că în noiembrie, dar în sensul deja a constatării a unor venituri care ulterior să fie redistribuite la partea de cheltuieli pentru lunile care vor rămâne până la sfârșit de an. Este adevărat, pare a fi prea mult optimism, dar vom veni cu rectificare în toamnă.”

Europa Liberă: Dar nu puneţi accentul pe nişte planuri optimiste exagerate?

Veaceslav Negruţă: „Nu. suntem foarte realişti şi nu ne creăm vise irealizabile.”
XS
SM
MD
LG