Linkuri accesibilitate

„Înțelepciunea de a gestiona banii”: tinerii și afacerile


Nicolae Ochișor: „toţi banii agonisiți de mine, sunt învestiţi în afaceri 100%; afacerea este o luptă”.


Asociaţia Naţională a Tinerilor Manageri a oferit burse între 3 şi 10 mii de euro tinerilor din Moldova care s-au gândit să pună pe picioare o afacere. Mai multe aflăm în această dimineaţă de la Aurelia Brăguţa, preşedinta Asociaţiei şi de la Nicolae Ochişor, un tânăr de 25 de ani care şi-a deschis o întreprindere de prelucrare a peleţilor din deşeuri cerealiere.

Nicolae Ochişor: „Acum cîţiva ani am avut posibilitatea să plec în Statele Unite ale Americii prin programul Work and Travel. Uram Republica Moldova şi o consideram o gaură. Aşteptam să mă văd cît mai curînd peste hotarele ei.

Am ajuns în SUA şi sincer vă spun m-am întors în Republica Moldova un patriot înflăcărat, un patriot care îşi iubeşte ţara şi am stabilit pentru mine că voi face tot posibilul ca să îmi croiesc aici un viitor.

Dintotdeauna am fost entuziasmat de domeniul energetic pentru că, analizînd situaţia chiar la nivel mondial, vedem că toate ţările care dispun de resurse energetice, de fapt, deţin locuri de frunte în lume şi cred că şi în afaceri atunci cînd produci energie poţi să ai succes.”

Europa Liberă: Ce le lipseşte tinerilor care au plecat la muncă peste hotare? Studii, îndrumare? Pentru că bani îmi dau seama că au puşi deoparte?

Nicolae Ochişor:
„Cred că le lipseşte înţelepciunea de a gestiona banii, o problemă este că oamenii fac bani, dar apoi zidesc case mari, zidesc garduri mari şi rămân fără bani. Eu având 25 de ani sincer vă spun că nu am încă casă personală, nu am nimic, dar toţi banii pe care i-am avut, care i-am agonisit, sunt investiţi în afaceri, suta de procente.

Tineri cîștigători ai unor proiecte de afaceri
Tineri cîștigători ai unor proiecte de afaceri
Afacerea este o luptă, sunt multe perioade dificile cînd trebuie să te ridici, să mergi, este o luptă în care câştigă cel care merge până la urmă, nu cel care nu cade, dar cel care cade şi se ridică iarăşi.”

Europa Liberă: Dar cum aţi învăţat să faceţi faţă birocraţiei din Republica Moldova, controalelor nejustificate despre care vorbesc antreprenorii moldoveni. Încă mai învăţaţi să le faceţi faţă?

Nicolae Ochişor:
„Sigur, este o şcoală care, probabil, în viitorii cel puţin 50 de ani nu ştiu dacă va fi absolvită. Dar asta este situaţia, vă spun că încerc să privesc lucrurile pozitiv şi nu negativ. Dacă m-aş axa doar pe partea goală a paharului, controale, lipsa de resurse financiare, lipsa de suport financiar, atunci există riscul să las mâinile în jos, să abandonez tot crezând că peste hotare îmi va fi mai bine.”

Europa Liberă: Aţi creat şi locuri de muncă?

Nicolae Ochişor:
„Da, sigur.”

Europa Liberă: Cîţi oameni aveţi în subordonarea Dvs?

Nicolae Ochişor:
„La ziua de azi sunt şase persoane, dintre ei patru persoane sunt tineri cu vârsta de până la 27 de ani. Mai mult ca atât, lucrez zi de zi împreună cu ei, începând de la căratul sacilor, descărcat, încărcat, orice, de dimineaţă până seara.

Oamenii în Moldova cred că a fi director înseamnă a da oridne. Eu cred că a fi director înseamnă a arăta tu un exemplu de hărnicie, un exemplu inclusiv de slujire, chiar dacă eşti director trebuie să fii respectuos, trebuie să nu-i subapreciezi pe oameni.”

Europa Liberă: Ce sfaturi aţi avea pentru tinerii din Republica Moldova care poate să gândesc să îşi pună pe roate o afacere?

Nicolae Ochişor:
„Mai întâi apare ideea, apoi banii. E o realitate care am descoperit-o în viaţa mea şi atunci cînd ai idei care merită, sigur că te vor susţine alţii. Ce sfaturi am pentru tineri? Să lucreze pentru autoritate şi apoi autoritatea va lucra pentru ei, să câştige respectul în cercul în care ei se află.”

Bursa de care a beneficiat Nicolae a fost oferită de Asociaţia Naţională a Tinerilor Manageri. Am insistat să aflu de la preşedinta Asociaţiei, Aurelia Brăguţa, în ce afaceri tind astăzi să-şi investească tinerii forţele şi poate nişte bani puşi deoparte?

Aurelia Brăguţa: „Preferinţele lor sunt diverse, adică mai puţin în aşa numita producere mare, pentru că acolo investiţia este destul de mare, dar foarte mult idei sunt din zona serviciilor, din domeniul IT, programare, creare de softuri, predomină în mare parte serviciile, totuşi.”

Europa Liberă: Dvs cum aţi selectaţi proiectele, ce proiecte au prioritate?

Aurelia Braguţă:
„Noi cînd selectăm la prima etapă, sigur că ne orientăm la cît de compatibilă ar fi ideea de afacere pe piaţa noastră. Deja la
Cursuri de pregătire pentru tineret în management
Cursuri de pregătire pentru tineret în management
interviu punem accent pe abilităţile persoanei, adică cît de orientat este să dezvolte această afacere, pentru că în cazul cînd noi îi dăm banii pentru că ideea este bună, iar dânsul nu are capacităţi, atunci acest lucru tot nu va duce la dezvoltarea acestei afaceri. Apoi lucrăm şi îi instruim pe cei 50 de tineri care îi selectăm să elaboreze planuri de afaceri pentru ideea lor.”

Europa Liberă: Dna Braguţa, le ajung tinerilor destule cunoştinţe? Ştiu, de exemplu, cum sa se apere de birocraţia excesivă, de diverse presiuni?

Aurelia Braguţă:
„Sigur că noi încercăm să dăm un aspect mult mai practic instruirii oferite, nu doar teorie, teoria poate să o citească oricine şi oriunde. Scopul nostru este ca să-i orientăm real şi cu situaţiile reale care există la noi pe piaţă, gen birocraţie, obstacole, care ar fi posibilităţile de a evita aceste momente.

Prima dată noi am introdus în program şi susţinerea din partea mentorilor. Fiecare persoană pe parcursul instruitrii are un mentor care cunoaşte realitatea din Republica Moldova şi care are menirea anume să-l orienteze cum să ocolească anumite obstacole.”

Europa Liberă: Dacă aţi face comparaţie, business planurile pe care le încurajaţi financiar, aparţin mai mult tinerilor din localităţile rurale sau din urbe?

Aurelia Braguţă:
„Anul acesta afacerile practic sunt amplasate în localităţi rurale. De exemplu, un tânăr care o să crească nutrii, pentru a produce atât blana cât şi carnea care este foarte dietică şi destul de întrebatră. Producerea florilor cu un design mai deosebit, cu diferite imagini, iarăşi este afaceera amplasată în teritoriu, e o florărie-seră. Mai este creşterea de căpşune. Mai este atelierul de meşteşugărit, în care tânărul să ciolpească în lemn”.

Europa Liberă: Reuşiţi să încurajaţi şi tinerii din regiunea transnistreană a ţării?

Aurelia Braguţă:
„Noi am început discuţia, dar nu ne-a reuşit, adică nu atât de mulţi tineri din partea cealaltă au aplicat. Durează, se cere mult mai mult timp. Din păcate, a fost cred doar că un aplicant care era din partea cealaltă dar nu a trecut următoarele etape.”

Europa Liberă: Dvs aţi stat de vorbă cu mai mulţi tineri care au aplicat la program pentru a obţine o bursă. Ce îi face să se avânte în businessul moldovenesc, şi nu aleg ca mulţi alţi semeni de ai lor să plece peste hoatare, în căutarea unei vieţi mai uşoare?

Aurelia Braguţă:
„Sunt tineri care au fost peste hotare şi s-au convins că aici este o piaţă care abia e în creştere şi doar să vrei să faci că poţi face afaceri şi aici. Mulţi din ei merg anume să acumuleze un capital şi apoi să vină, să investească şi să dezvolte experienţa care au obţinut-o în afara ţării. Unul o face din necesitate, altul din curiozitate, altul vrea o afacere mică şi vede că este piaţă şi vrea să se dezvolte mai mult. Adică sunt tineri foarte inspiraţi.”

Europa Liberă: Ce ar trebui să ştie un tânăr care vrea să lanseze o afacere în Republica Moldova?

Aurelia Braguţă:
„Să fie informat, să aibă o susţinere morală din partea cuiva. Adică să nu fie doar pe cont propriu, să poată conta pe o persoană care să-l îndrume şi desigur să cunoască ceva vizavi de cum se gestioneze corect resursele, pentru că nu banii sunt marea problemă, ci să ştii corect cum să-i gestionezi.”
XS
SM
MD
LG