Linkuri accesibilitate

Raportorul APCE pentru Rusia critică ultimele inițiative ale Dumei de Stat


Andreas Gross: reintroducea pedeapsei penale pentru calomnie este o invitație pentru autorități să pedepsească criticii incomozi.


Un membru proeminent al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Rusia a criticat inițiativa Dumei de Stat de la Moscova de a reintroduce pedeapsa penală pentru calomnie. Parlamentarul elvețian, Andreas Gross a declarat serviciului rusesc al Europei Libere că noua reglementare completează seria de restricții severe adoptate de la revenirea președintelui Vladimir Putin la Kremlin. Alexandru Eftode prezintă un rezumat al interviului.

Andreas Gross, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru Rusia a vorbit la serviciul rusesc al postului nostru de radio înainte de a începe astăzi o vizită de monitorizare la Moscova. El a spus că inițiativa de a reintroduce pedeapsa penală pentru calomnie este o invitație pentru autorități să pedepsească criticii incomozi.

Andreas Gross
Andreas Gross
Gross a mai spus că noua reglementare nu ține cont de faptul că într-o societate democratică toată lumea are nevoie de critici pentru a putea învăța din greșeli. „Cu cât îți este mai mare puterea, cu atât mai mulți critici trebuie să ai. Nu înțeleg de ce autoritățile ruse dau semne de slăbiciune, pentru că sunt suficient de puternice pentru a nu avea de ce se teme”, a spus Gross.

Parlamentarul elvețian crede că reintroducerea pedepsei penale pentru calomnie completează seria de restricții severe adoptate în Rusia după revenirea președintelui Vladimir Putin la Kremlin în luna mai. Aceste restricții acoperă arii extinse, de la folosirea internetului în Rusia, la finanțarea organizațiilor neguvernamentale.

Rusia este membră a Consiliului Europei din 1996 și are obligația de a respecta Convenția Europeană pentru Drepturile Omului și principiile democratice ale instituției cu sediul la Strasbourg.

Dar Andreas Gross, care a monitorizat în trecut pentru Consiliul Europei situația din Cecenia, spune că Rusia se îndepărtează de la democrație după revenirea lui Putin.

Parlamentarul elvețian a mai adus ca exemplu cazul formației punk
Pussy Riot. Trei dintre membrele formației se află în arest și riscă ani de închisoare pentru că au interpretat un cântec anti-Putin în Catedrala Isus Mântuitorul de la Moscova iarna trecută.

„Este absolut inacceptabil ca atunci când cineva comite o asemenea greșeală sau acțiune minoră să fie pedepsit cu șapte ani de închisoare. În acest caz este implicată și biserica din Rusia cu o lungă tradiție de aflare în slujba puterii, fiind folosită de putere”.

Andreas Gross se pregătește să includă toate aceste evoluții în noul raport al APCE despre democrația din Rusia, care va fi prezentat Adunării în luna octombrie. Raportorul elvețian ar fi dorit să-l dezbată în prealabil cu președintelui rus, Vladimir Putin, dar aceasta a refuzat să-l primească.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG