Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu este convins că va reveni la Cotroceni


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Ce a vrut să le comunice preşedintele suspendat al României jurnaliştilor de la Chişinău? O discuţie cu Vasile Botnaru.

Preşedintele suspendat al Romaniei, Traian Băsescu a avut astăzi o întâlnire cu mai jurnalişti moldoveni, întâlnire la care a fost prezent şi Vasile Botnaru, cu care a stat de vorbă Liliana Barbăroşie.

Europa Liberă: Ce a vrut să le comunice preşedintele suspendat al României, Traian Băsescu, jurnaliştilor de la Chişinău?

Vasile Botnaru: Cred că întâi de toate a vrut să reitereze lucrurile bune pe care le-a făcut pentru Republica Moldova. În rândul acestora înscriindu-se, de exemplu, cele 5 mii de burse care se dau pe parcursul ultimilor 3 ani, anunţându-se totodată obiectivul, ambiţios dar realizabil, de a se ajunge la cota de 10 mii de burse spre 2014. La fel, preşedintele Băsescu a vorbit despre sprijinul pe care l-a acordat mereu administraţiilor de la Chişinău, oricât de sincere sau nesincere au fost. S-a referit în mod expres la administraţia Voronin şi aici am intervenit cu întrebarea: de ce „a pactizat cu diavolul”, ştiind foarte bine că Voronin s-ar putea să nu fie tocmai sincer în mesajul său de integrare europeană? Şi preşedintele Băsescu a spus că era perfect conştient că comuniştii au mesaj dublu, dar folosindu-se tocmai de una din faţetele acelui mesaj dublu a putut să apere cauza integrării europene la Bruxelles şi, zice Băsescu, dacă nu ar fi început atunci acele mesaje, actuala putere de la Chişinău nu ar fi ajuns acolo unde a ajuns cu negocierile privind integrarea europeană. La fel, preşedintele Băsescu a încercat să inducă probabil şi fermitatea sa pe care o scoate în faţă în această mini-campanie înaintea referendumului. El se declară absolut convins că va reveni la Cotroceni după 29 iulie, adică mai exact în ziua de 30 iulie, şi va relua tot ce a promis românilor, inclusiv din afara graniţelor României. Cât priveşte Moldova, preşedintele Băsescu a spus că va continua sarcina de conectare în special energetică a Republicii Moldova şi a salutat decizia guvernului Filat de a folosi restul banilor din creditul nerambursabil de 100 de milioane tocmai pentru a pune cap la cap structurile energetice sau infrastructura energetică a României şi Republicii Moldova.

Europa Liberă: Vasile, mâine premierul român, Victor Ponta, vine la Chişinău. Crezi că Băsescu a vrut să transmită un mesaj şi înainte de această vizită?

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
Vasile Botnaru: Nu neapărat. Sigur că Băsescu nu-şi poate permite să spună: întoarceţi-i spatele premierului României. Este perfect legitim… Tocmai a zis că din mâna sa şi-a luat mandatul de premier. Dar totodată a spus: aveţi grijă să nu vă mintă şi pe voi. Sigur că e o referinţă la disputa în jurul motivelor suspendării sale. Dar preşedintele Băsescu înţelege foarte bine că moldovenii sunt într-o situaţie oarecum jenantă… că trebuie să-i acorde onorurile ce i se cuvin premierului Ponta când va veni la Chişinău, dar nu poate să nu-i consilieze pe moldoveni să fie atenţi la ceea ce spune, ceea ce invocă premierul Ponta referitor la disputa internă din clasa politică de la Bucureşti. Băsescu vrea să conştientizeze şi susţinătorii sau nu neapărat susţinătorii săi din Republica Moldova că el a acţionat apărând o cauză naţională, deasupra partidelor, pe când actualele figuri politice, primele persoane în România ar fi tocmai manipulate de partidele politice sau grupurile de interese care exercită presiune tocmai pentru a-l scoate din cărţi pe Traian Băsescu, pentru că el îi împiedică.

Europa Liberă: Cât de clar ţi s-a părut mesajul lui Băsescu legat de poate cele mai mari îngrijorări ale românilor din Republica Moldova legat de cetăţenie, de parcursul european, dacă continuă Moldova să aibă un aliat ferm în România şi după schimbările politice de la Bucureşti… Câtă claritate a adus această discuţie în sensul acesta?

Vasile Botnaru: Chiar dacă are un meci cu premierul şi cu preşedintele interimar, Traian Băsescu s-a arătat absolut convins că România va continua să sprijine Republica Moldova în demersul său proeuropean şi nu va suferi redobândirea cetăţeniei pe care Traian Băsescu a încercat s-o favorizeze cât a putut. Şi sigur că a făcut parantezele de rigoare, că schimbările în agenţia care se ocupă de cetăţenii ar fi fost la părerea lui Băsescu nejustificată. Dar schimbarea aceasta, se arată convins Traian Băsescu, nu va împiedica sau nu va pune obstacole în faţa acestui proces, care va rămâne o datorie, spune Traina Băsescu, a românilor faţă de locuitorii Republicii Moldova. Pentru că nimeni nu i-a întrebat atunci când au fost lipsiţi de cetăţenie. Prin urmare este o datorie morală a României să asigure toate condiţiile necesare ca cei care doresc, să-şi recapete cetăţenia pierdută de taţii şi bunicii lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG