Linkuri accesibilitate

Capitalizarea trădăriiSnegur a trădat Partidul comunist, pe Snegur l-a trădat Lucinschi, pe Lucinschi l-a trădat Diacov, pe Diacov l-a trădat Filat, pe Filat l-a trădat Godea, etc. Cred că așa ar începe o eventuală „biblie” a trădării dacă s-ar scrie vreodată una pe meleagurile noastre mioritice.

După cum ne putem convinge din iterația de mai sus, trădarea este cultivată de persoanele aflate la cel mai înalt nivel în stat, de către persoanele care trebuie să servească în primul rînd drept un model de moralitate pentru întreaga societate. În felul acesta, în Republica Moldova se formează un sistem denaturat în care cel care trădează mai mult are șansa să avanseze pe scara socială, iar cel care nu poate sau nu vrea să trădeze riscă să rămînă la periferia societații.

Este o tendință foarte nesănătoasă mai ales că aceste trădări au loc peste tot începînd cu secretul de stat care niciodată nu știm sigur dacă este garantat; se zvonește că multe din aceste informații secrete sunt vîndute contra bani, iar unele informații sunt vîndute de anumite structuri concurenților de business, care prin metode necinstite caută să acapareze piața.

Pe vremea Uniunii Sovietice se ducea o luptă acerbă și cu prea mult zel împotriva trădării, însă după prăbușirea colosului sovietic am ajuns în cealaltă extremă cînd nu se ia nici o măsură contra trădării secretului de stat sau interesului național. Paradoxal, însă asemenea învinuiri, care ar fi normal să fie rostite de către autoritățile de la Chișinău se aud mai degrabă la Tiraspol, de parcă timp de 20 de ani nici nu au fost persoane care ne-ar fi trădat în cel mai mișelesc mod.

Politicienii noștri continuă să vorbească despre reforme, iar europenii chiar ne dau bani pentru realizarea acestor reforme, însă efectul este aproape de zero, pentru că rămîne neschimbată calitatea bogăției umane din Republica Moldova, care digeră în liniște fondurile europene și nici nu se sinchisește să trădeze așteptările europenilor. Pînă nu o să ne deprindem să fim principiali și să nu permitem să ne trădăm pe noi înșine, vom continua din păcate să batem pasul pe loc.
XS
SM
MD
LG