Linkuri accesibilitate

„Contează rezultatul şi mai puţin contextul politic al unei vizite”


La una din demonstrațiile de la București împotriva măsurilor luate de guvernul Victor Ponta
La una din demonstrațiile de la București împotriva măsurilor luate de guvernul Victor Ponta

Nicolae Negru: „Dl Ponta ar trebui să se uite în oglindă totuşi înainte de veni la Chişinău”.


Premierul României,Victor Ponta, va efectua astăzi o vizită oficială în Republica Moldova, în plină confruntare dintre forţele politice pe care le reprezintă şi susţinătorii preşedintelui suspendat Traian Băsescu. O confruntare care s-a soldat deja cu un răsunet deloc favorabil imaginii României în centrele decizionale ale Uniunii Europene. La Chişinău, domnul Ponta va avea întrevederi cu premierul Vlad Filat, cu preşedintele Parlamentului Marian Lupu,cu preşedintele Nicolae Timofti, dar şi cu liderul PL Mihai Ghimpu. Vom discuta în această dimineaţă despre împrejurările, miza şi eventualele efecte pe care le poate avea această vizită cu scriitorul, jurnalistul şi comentatorul politic Nicolae Negru.

Europa Liberă: Prim-ministrul României Victor Ponta urmează să vină azi într-o vizită oficială la Chişinău, în condiţiile în care a refuzat sau renunţat, se pare, să viziteze nişte capitale europene până la referendumul în problema preşedinţiei Băsescu. Este, dle Negru, în aprecierea Dvs. o vizită programată dinainte, oarecum obişnuită sau trebuie văzută în contextul confruntării fără precedent dintre forţele şi electoratul care-l urmează pe Victor Ponta şi preşedintele interimar Crin Antonescu, pe de o parte, şi pe preşedintele suspendat Traian Băsescu şi susţinătorii săi, pe de alta?

Nicolae Negru: „Putem susţine ambele versiuni. S-ar putea să fie şi o vizită programată din înainte - e o relaţie specială între Bucureşti şi Chişinău - şi e firesc ca prim-ministrul numit nu demult să vină la Chişinău. Ar putea fi o coincidenţă această confruntare între Băsescu, Ponta şi Antonescu. Dar e bine că vine. Important e ce va face Ponta la Chişinău, ce vor vorbi cu premierul Vlad Filat şi celelalte persoane oficiale de la Chişinău. Adică contează rezultatul şi mai puţin contextul politic în care se produc aceste întâlniri.”

Europa Liberă: Ce comportament şi eventual ce abordare pot avea la îndemână autorităţile de la Chişinău faţă de confruntările politice din România, mai ales că, indirect sau direct, efectele se pot risipi şi asupra Republicii Moldova, cetăţenilor ei? Strict diplomatice, adică să aibă aerul că nici măcar nu observă cele ce se întâmplă în dreapta Prutului, cu ecouri proaste în cancelariile occidentale sau să se manifeste în vreun fel, ca atitudine?

Nicolae Negru:
„Strict diplomatic, nu cred că Vlad Filat, sau Marian Lupu, sau Nicolae Timofti trebuie să ia în considerare ce se întâmplă la Bucureşti. Adică trebuie să-l primească pe domnul Ponta ca şi cum la Bucureşti nu s-ar fi întâmplat nimic. A reacţionat Bruxelles-ul, UE şi-a exprimat nemulţumirea, a cerut respectarea unor condiţii stricte în privinţa referendumului de suspendare a lui Traian Băsescu. Nu ştiu dacă e cazul ca Chişinăul să intervină acum, după ce şi-a spus cuvântul Bruxelles-ul. Există nişte probleme în relaţia dintre Bucureşti şi Bruxelles, dar nu cred că trebuie să intervină Chişinăul în aceste relaţii. Nu cred că Chişinăul este în poziţia când poate să-şi spună cuvântul. Adică, poate să şi-l spună, dar nu cred că e cazul acum când e vorba de o vizită care vizează anumite probleme economice, energetice, care trebuie rezolvate.”

Europa Liberă: Chira dacă noua guvernare de la Bucureşti a decis reducerea considerabilă a secţiilor de votare în Republica Moldova pentru referendumul privind debarcarea preşedintelui Băsescu din 29 iulie, ca de altfel în străinătate în general? În această privinţă, chiar dacă autorităţile de la Chişinău vor trebui să păstreze o expresie împietrită diplomatică în comunicarea cu oficialul de la Bucureşti, cine-şi poate exprima, inclusiv critic, protestatar, dezacordul sau eventual bucuria?

Nicolae Negru:
„Eu cred că lucrul acesta îl poate exprima chiar şi premierul Vlad Filat şi oricare persoană oficială de la Chişinău, dar asta nu presupune neapărat un conflict. Mai cu seamă că a avut loc o întâlnire a unui reprezentant al diasporei româneşti cu ministrul de externe al României, Andrei Marga şi domnul Marga a spus că nu vede nici o problemă în suplimentarea acestor secţii de votare. Pe urmă,
există societatea civilă şi am înţeles că ea se va manifesta, că vor fi organizate proteste cu ocazia venirii domnului Ponta şi cred că domnul Ponta va înţelege, va auzi mesajul pe care vor să-l transmită cetăţenii români din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Apropo, despre aceste chemări la acţiuni de protest în faţa premierului Ponta la Chişinău, domnia sa a fost citat susţinând că ar fi o „măgărie” dacă „Partidul Democrat Liberal îşi va trimite oamenii la Chişinău să mă huiduie”. E vorba totuşi de fanii PDL-ului sosiţi la Chişinău sau e totuşi vorba de protestatari localnici?

Nicolae Negru: „Nu cred că e vorba de fanii PDL-ului sau de trimişii PDL-ului. Cred că există la Chişinău suficienţi simpatizanţi ai preşedintelui Traian Băsescu, cărora putea să le treacă prin cap că ar putea să iasă să protesteze în legătură cu venirea domnului Ponta şi în legătură cu acţiunile pe care domnul Ponta le-a întreprins în această campanie de suspendare a domnului Traina Băsescu.

Trebuie să recunoaştem că domnul Ponta a acţionat uneori prea pripit, făcând abstracţie de prevederile constituţionale, de anumite reguli de joc, schimb aceste reguli de joc în fugă. Dl Ponta ar trebui să se uite în oglindă totuşi înainte de veni la Chişinău şi să revizuiască încă o dată şirul de acţiuni pe care vrea să le facă în această campanie anti-Băsescu.”

Europa Liberă: Dl Ponta vine la Chişinău, aşadar, în mijlocul unei confruntări politice care a avut deja efectul de a arunca într-un proces de degradare credibilitatea României în faţa celor mai importanţi oficiali europeni. Până acum Bucureştiul a susţinut şi chiar a arătat că este cel mai aprig avocat al R. Moldova în UE. Acum reiese că nu mai poate fi?

Nicolae Negru: „Desigur că pierderea din credibilitate afectează şi ponderea României în faţa UE. Asta nu înseamnă că nu poate fi un avocat al Republicii Moldova, dar evident că eficienţa acestei avocaţii s-ar reduce în cazul în care domnul Ponta nu va corecta sau nu va da răspuns la întrebările pe care i le-a pus Bruxelles-ul în legătură cu această procedură de suspendare.”

Europa Liberă: În cadrul vizitei este programată semnarea Protocolului de colaborare între Ministerele Educaţiei de la Chișinău și București până în 2015 şi a Planului de acţiuni în domeniul Justiţiei pentru anii 2012 – 2013. Pe de altă parte, dl Ponta a fost citat spunând categoric: „Merg la Chisinau ca să semnăm în sfârşit contractul pentru gazoduct si pentru linia electrică”. Până la urmă pare să se fi programat însă doar semnarea documentelor sus-pomenite, importante, dar nu într-atât. De ce se tărăgănează atât punerea la punct a documentelor ce vizează construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, şi interconexiunile prin liniile electrice aeriene Fălciu-Goteşti şi Suceava-Bălţi?

Nicolae Negru: „Eu am înţeles că aceste proiecte sunt pe cale a fi finalizate, dar probabil că nu sunt încă finalizate. Atunci când vor fi, va fi necesară semnătura domnului Ponta şi domnului Filat. Această lipsă de documente mai importante, pentru că trebuie să recunoaştem că ceea ce s-a anunţat ţine de atribuţiile miniştrilor respectivi, ei trebuie să semneze planurile de colaborare între un minister şi altul. În cazul de faţă am spune că probabil acest context politic, acest context intern de la Bucureşti, despre care vorbeam mai înainte, pare să fi avut un rol mai important, mai greu decât am spus noi mai înainte.”

Europa Liberă: Într-un interviu pentru publicaţia pentru care scrieţi, premierul Ponta a dat asigurări că politica României privind redobândirea cetăţeniei şi condiţiile de obţinere a cetăţeniei române rămân neschimbate. Mai mult, dl Ponta a spus că va elimina „disfuncţionalităţile birocratice”, cum le-a numit, ce întârzie procedurile. Pe de altă parte, domnia sa a înlocuit conducerea Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie cu oameni consideraţi subordonaţi politic domniei sale, iar activitatea agenţiei parcă a încetat să se mai vadă de un timp. Din punctul Dvs. de vedere, care ar trebui să fie aşteptările solicitanţilor de cetăţenie română - de mai bine, mai rău ?

Nicolae Negru: „Eu cred că aşteptările pot să fie aceleaşi. Aceste schimbări eu nu cred că vor complica activitatea acestei agenţii. Trebuie să spunem că există o maşină birocratică în România care, am impresia, cel puţin eu am impresia, că funcţionează la fel, indiferent de culoarea politică a partidului de guvernământ. Au de lucru în acest sens şi unii, şi alţii. În sens că şi fosta guvernare, şi actuala guvernare de la Bucureşti. Cumva trebuie perfecţionată, eficientizată această maşină birocratică.

Nu cred că aceste schimbări, care desigur că ar necesita o explicaţie, schimbări în Agenţia pentru acordarea cetăţeniei au aici vreun rol. Trebuie cumva făcut ca cetăţenii Republicii Moldova să poată redobândi cetăţenia mai repede decât se face în condiţiile actuale. Şi chiar a existat o promisiune şi din partea precedentei guvernări, iată acum vedem promisiunea şi din partea actualei guvernări, dar mi se pare că lucrurile sunt mult mai complicate şi toate aceste promisiuni riscă să rămână pe hârtie.”

Europa Liberă: Aţi revenit noaptea aceasta de la Bucureşti, unde preşedintele suspendat Traian Băsescu a oferit în mod special o conferinţă de presă pentru jurnalişti şi bloggeri din Republica Moldova. Vă mulţumim cu atât mai mult că aţi acceptat invitaţia noastră pentru acest interviu.
XS
SM
MD
LG