Linkuri accesibilitate

În Bulgaria, raportul critic al Comisiei Europene va provoca o moţiune de cenzură


Monitorizarea Bulgariei va continua pe termen nedefinit.

Raportul de țară pentru ultimii 5 ani se încheie cu cinci recomandări și concluzia că monitorizarea Bulgariei va continua pe termen nedefinit. Președintele Comisiei Jose Barosso a declarat că progresul în combaterea corupției și crimei organizate este relativ.

În raport pot fi citite multe concluzii negative. Probleme există în activitatea poliției, cea a procuraturii și tribunalelor.

Unele probleme au caracter de sistem – sunt menționate colectarea și folosirea probelor, apărarea martorilor, analiza economică și financiară a dosarelor. Lipsește abordarea strategică a problemelor.

Crima organizată rămâne o provocare fundamentală pentru Bulgaria. Cu un volum anual al afacerilor de 1,8 mlrd. euro, conform datelor Europolului, primele 12 grupuri criminale bulgare exercită o influență considerabilă asupră economiei. Activitatea lor împiedică concurența și investițiile străine, influențează procesele politice și instituțiile statului.

În partea politică a raportului este apreciat progresul în colaborarea poliției bulgare cu alte țări membre în vederea anihilării unor infracțiuni cu caracter transfrontalier.

Comisia europeană constată că numărul mai mare de operațiuni ale poliției după venirea la putere a guvernului Borisov a avut un efect pozitiv în sectorul falsurilor, prostituției și traficului de persoane.

Nu a dat rezultate programul de protecție a martorilor. Nu au fost elucidate cea mai mare parte din asasinatele la comandă. Nu există un control asupră proprietăților înalților funcționari de stat.

Numai 16 din totalul de 77 de dosare la capitolul crima organizată au fost încheiate cu sentințe. Vina pentru rezultatele slabe le revine în egala măsură poliției, procuraturii și tribunalelor.

Coaliția albastră a cerut demisia lui Țvetanov – motivele concluziile critice conținute în raport și abuz de putere.

Ex-premierul Ivan Kostov a declarat că raportul pune în evidență eșecul dezvoltării europene a țării. Partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, după el, va trebui rebotezat în „Cetățeni pentru eșecul european al Bulgariei”.

Din partidul socialist au anunțat că vor iniția o moțiune de cenzură.
XS
SM
MD
LG