Linkuri accesibilitate

Medicina – în topul facultăţilor la admitere


Moldova continuă totuşi să ducă o lipsă acută de doctori şi asistente medicale.

În primele două zile de cînd au început înscrierile la universităţi, la cîteva facultăţi ale universităţii de medicină numărul candidaţilor înregistraţi l-a depăşit deja pe cel planificat. În topul facultăţilor căutate sînt stomatologia, farmacia dar şi medicina generală, cea care îi pregăteşte pe viitorii medici. Cu toate acestea, sistemul medical din republică duce lipsă în prezent de aproape 2000 de doctori și asistente medicale. De ce? a căutat să afle Lucia Diaconu.

În aceste zile cozile din faţa blocului principal al Universităţii de Medicină unde se primesc actele pentru studii nu se mai termină pînă seara tîrziu. Asta chiar dacă taxele de înscriere la facultăţile acestei instituţii sînt dintre cele mai mari, iar studiile nici pe departe din cele mai uşoare.

Elvira Mahu din Micleuşeni, Străşeni cu care am stat de vorbă în timp ce-şi aştepta rîndul pe pragul Comisiei de admitere a universităţii mi-a spus că vrea să se facă doctor din convingere.

“Vreau să schimb lumea în ceea ce priveşte sistemul de sănătate în Republica Moldova. Aş dori mult ca să pot schimba ceva şi cineva într-o bună zi să spună: uite, tatăl meu este pe picioare datorită cuiva. Asta m-a motivat cel mai mult.”

Gheorghe Rojnoveanu, secretarul Comisiei de Admitere spune că de rînd cu stomatologia şi farmacia, medicina generală este şi ea la mare căutare.

“Anul trecut am avut peste 3 pe un loc la medicină generală. Sînt căutate chiar şi studiile la contract.”

Ca şi anul trecut, planul de înmatriculare la facultatea de medicină generală este de 385 de locuri finanţate de la buget şi 100 cu taxă, care trece de 17 000 de lei pentru un an de studii.

Deşi mulţi dintre cei care sînt hotărîţi să se facă medici mi-au spus azi că au de gînd să profeseze meseria chiar şi cu salariile de acum, statisticile arată că tendinţa este contrarie. Într-o declaraţie recentă, citată de presă, ministrul sănătăţii Andrei Usatîi spunea că RM duce lipsă în prezent de 1100 de doctori şi 800 de asistente medicale.

Am căutat să aflu de la managerii instituţiilor medicale din provincie unde deficitul de cadre medicale pare mai acut ce anume provoacă acest număr mare de locuri vacante în sistem. Iată ce mi-a spus directorul Spitalului Raional din Cimişlia Mariana Florea, instituţie care încearcă să se descurce fără 12 specialişti de mai mult timp.

“A fost o perioadă a anilor 90 cînd a plecat o categorie din medici, după care se pensionează medicii după vîrsta de pensie şi cel mai important că în anii ulteriori, după anul 2000, mai puţini medici s-au angajat. Dacă în anii de pînă la 2000 se încadrau în cîmpul muncii tinerii specialişti într-un număr mai mare, atunci foarte sporadic după anii aceştia, cîte unul-doi în an, dacă vin, sau în unii ani niciun medic tînăr specialist nu vine. Eu personal discutînd de atît de multe ori cu tinerii specialişti pentru ei desigur că sectorul rural nu prea este motivant.”

Deşi de mai mulţi ani medicii care merg în sate după facultate sînt în drept să primească de la autorităţile locale o locuinţă pe perioada activităţii sau cel puţin să fie scutiţi de plata chiriei, în Cimişlia aceste facilităţi au rămas doar pe hîrtie, ne-a spus Mariana Florea. Iar indemnizaţia de 30 000 de lei oferită de stat tinerelor cadre după cum se vede întîrzie să dea roade.

Un recent proiect de hotărîre care se aşteaptă să fie avizat de Guvern prevede ca salariul de bază în sectorul sănătăţii să crească de la 750 de lei la 825 de lei. Astfel salariul mediu din domeniu ar urma să ajungă la 3100 de lei faţă de 2800 cît este în prezent.
Previous Next

XS
SM
MD
LG