Despre recenta vizită de o zi la Chișinău a premierului român Victor Ponta a stat de vorbă în studioul nostru de la Chișinău Vasile Botnaru cu istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru.
Gheorghe Cojocaru: „Vizita primului ministru român Victor Ponta la Chișinău poate rămâne o vizită mai mult simbolică, după cum s-au exprimat unii observatori ai fenomenului politic local, dacă nu va avea continuitatea și rezultatele scontate, dar poate marca și o nouă fază în relațiile dintre Republica Moldova și România. După întâlnirea de la Iași a celor două guverne în frunte cu Mihai Răzvan Ungureanu și, respectiv, Vlad Filat, din primăvara trecută, această vizită a noului prim-ministru al României la Chișinău este o ilustrare a relației specifice ce există între cele două state, care aparțin aceluiași spațiu cultural și istoric românesc”.
Europa Liberă: Întrucît în România foarte curând, la 29 iulie, va avea loc referendumul privind înlăturarea din funcție a președintelui suspendat Traian Băsescu, iniţiată de coaliţia de guvernare, nu cumva vizita premierului Victor Ponta la Chișinău ar putea fi considerată una cu tentă electorală?
Gheorghe Cojocaru: „România este prinsă în acest context politic, în care urmează să se decidă soarta președintelui suspendat Traian Băsescu. În Republica Moldova există un număr important de cetățeni români care vor participa la referendumul din 29 iulie, s-a și anunțat deja deschiderea mai multor secții de vot și, bineînțeles, din acest punct de vedere vizita lui Victor Ponta la Chișinău nu poate fi ruptă din acest context politic și electoral. Acest lucru s-a și văzut atunci când în centrul capitalei s-a adunat un grup de oameni pentru a protesta împotriva politicii premierului român în raport cu președintele suspendat al României.”
Europa Liberă: Ostilitatea acestor protestatari vizibili dar mai cu seamă a fanilor lui Traian Băsescu care nu şi-au exteriorizat atitudinea a diminuat importanța vizitei premierului Ponta?
Gheorghe Cojocaru: „Nu, pentru că la Chișinău premierul Victor Ponta nu și-a permis gesturi cu caracter electoral, abordând de o manieră pragmatică relațiile cu autoritățile de vârf ale Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Despre nevoia de pragmatism în relațiile bilaterale moldo-române se vorbește de mai multă vreme. Ce mesaj rezultă, la părerea dumneavoastră, din vizita premierului Ponta?
Gheorghe Cojocaru: „Prin această vizită se subliniază că autoritățile Republicii Moldova pot conta cu toată încrederea pe sprijinul României în continuare și că parteneriatul politic existent între cele două state va fi consolidat și dezvoltat în spiritul unei relații strânse, cu vocație europeană. Despre pragmatismul acestei abordări ne vorbește înseși faptul semnării unor acorduri economice de interes major pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, cum ar fi cel cu privire la gazoductul Iaşi-Ungheni, care va deveni funcţional până la 1 decembrie 2013, cel referitor la finalizarea unor linii de interconectare electrică (Fălciu-Goteşti, Ungheni-Iaşi şi Suceava-Bălţi) sau decizia de a construi două noi poduri peste râul Prut, care vor conecta drumurile Republicii Moldova la rețeaua de circulație europeană. Este clar că, dacă se vor realiza toate aceste înțelegeri, precum și acordurile semnate în alte domenii, vor avea de câștigat, înainte de toate, economia și cetățenii Republicii Moldova.”