Linkuri accesibilitate

Vectorul proeuropean îşi păstrează valoarea pentru majoritatea cetăţenilor


Ion Jigău: „Viitorul este tineretul, iar tineretul nu îşi modifică deocamdată în cercetările noatre orientarea.”


Astăzi urmează să fie făcut public un nou sondaj de opinie CBS Axa despre prerințele politice ale moldovenilor. Vasile Botnaru a căutat să afle câte ceva încă din ajun stând de vorbă cu directorul instituției de sondaje, Ion Jigău.

Europa Liberă: Secera şi ciocanul au dezlocuit din cîmpul de atenţie al publicului grijile cotidiene?

Sociologul Ion Jigău
Sociologul Ion Jigău
Ion Jigău: „Noi am fixat situaţia de pînă la interzicerea acestor simboluri. În principiu, nimic surprinzător, pe de o parte. În linii mari trei sferturi din cetăţenii moldoveni sînt nemulţumiţi de direcţia în care se dezvoltă ţara. Este altceva cauzele. Fiecare segment are motivele sale să fie nemulţumit. În principiu, din punct de vedere politic avem o anumită stabilitate.

În viziunea oamenilor aceste patru partide care sînt acum parlamentare, nu vorbim de acele care au apărut recent, noi. Deci aceste patru partide rămîn în continuare mai văzute de populaţie. Ceea ce denotă faptul că electoratul doreşte să se simplifice eşichierul politic, că principalul partid de opoziţie în principiu îşi pierde din electoratul fidel.

Noi vom vedea schimbările reale, nu în opinii, dar fixate de acum în deciziile CEC-ului vizavi de alegerile parlamentare, vom vedea asta abia peste doi ani şi jumătate, aproximativ.”

Europa Liberă: Domnule Jigău, dar nu există lume mulţumită de autorităţi, mai cu seamă în plină criză. Ce anume cauzează valurile nemulţumirii?

Ion Jigău:
„Dacă să luăm de la coadă, unde actuala guvernare are cele mai mari reuşite, între ghilimele cele mai mari reuşite, apoi asta este lupta cu corupţia, crearea locurilor de muncă, dezvoltarea agriculturii, reforma în justiţie şi tot aşa.”

Europa Liberă: Adică exact lucrurile care au figurat în programul de guvernare?

Ion Jigău:
„Da, exact. De ce sînt mai mult sau mai puţin mulţumiţi cetăţenii noştri asta bineînţeles sînt relaţiile externe ale noastre cu ţările vecine care s-au îmbunătăţit şi cu Uniunea Europeană, preluarea de tehnologii şi accesul la tehnologii, libertatea presei şi a întrunirilor publice, deci lucruri pe care nimeni de acum nu le contestă la noi în ţară.”

Europa Liberă: Şi asta este deja o normalitate.

Ion Jigău:
„Da.”

Europa Liberă: Dar ce şanse are, domnule profesor, ideea reorientării politicii externe spre spaţiul euroasiatic? Aţi măsurat acest parametru?

Ion Jigău:
„Nu l-am pus. Dar din alte cercetări ale noastre este cam jumi-juma. Dar trebuie să vă spun că în principiu dacă analizăm mai atent diferite segmente atunci vectorul proeuropean îşi păstrează valoarea pentru majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova. Viitorul este tineretul, iar tineretul nu îşi modifică deocamdată în cercetările noatre orientarea.”

Europa Liberă: Domnule profesor, cît priveşte nerăbdarea de a schimba puterea, oamenii optează pentru o stabilitate minimă, sau vor alte alegeri?

Ion Jigău:
„Oamenii practic nu doresc alegeri anticipate. Nu uitaţi că noi am ieşit dintr-o serie de alegeri care au fost în fiecare an ultimii trei ani. Oamenii sînt cam nemulţumiţi de această situaţie. Ei doresc o stabilitate politică. Doresc ca politicienii noştri să găsească limbă comună, să se înţeleagă între ei.”
XS
SM
MD
LG