Linkuri accesibilitate

Spinoasa problemă a pensiilor


Bugetul asigurărilor sociale de stat este într-un deficit cronic

Iurie Gotişan: Bineînţeles că acordarea de pensii, chiar şi cea minimă, adică nivelul minim care există actualmente pentru cei care muncesc peste hotare şi vor hotărî odată să se întoarcă în ţară este problematică. Este şi mai problematic, ţinând cont de faptul că actualmente bugetul asigurărilor sociale de stat este într-un deficit cronic, dacă nu greşesc din anul 2003 încoace. Se ştie că RM are semnate cîteva acorduri cu unele state prin care cetăţenii moldoveni sînt angajaţi cu contracte de muncă contribuind la sistemul de pensii în ţările gazdă, or atunci cînd se vor întoarce în ţară mai devreme sau mai tîrziu aceştia vor beneficia cred eu de pensie pentru anii de muncă în străinătate.

Europa Liberă: Şi pentru că se zice că unul din trei moldoveni plăteşte contribuţii în fondul de asigurări sociale, să vă întreb că cei care nu contribuie să zicem acolo unde muncesc, în mare parte în exterior, ce vor face ei la revenire?

Iurie Gotişan:
Probabil că Guvernul, autorităţile ar trebui să identifice toate măsurile posibile pentru ca moldovenii plecaţi în afară cu contract de muncă, să introducă obligativitatea de a contribui la sistemul de pensie în ţările în care lucrează. Şi chiar în absenţa unor asemenea contracte de muncă să facă tot posibilul ca aceştia sa-şi legalizeze activitatea acolo. Asemenea exemple avem, urmând ca drepturile să fie transferate ulterior. Or, atare acorduri sunt spre exemplu cu Rusia, Ucraina sau chiar Italia. În cazul în care statele unde lucrează concetăţenii noşti nu au stabilite acorduri de muncă cu Moldova, imigranţii moldoveni ar putea să contribuie din străinătate direct la sistemul de pensii autohton, există asemenea oportunitate la discreţia fiecăruia. Mai mult, avem deja o lege a acelor pensii private sau fonduri private de pensii care este o altă opţiune pentru cei care muncesc în afară, adevărul e că nu prea este funcţională aceasta. Fiindcă siguranţa sistemului public de pensii actual este o ameninţare de viitor cînd o parte din emigranţii plecaţi vor reveni la baştină.

Europa Liberă: Dle Gotişan, aţi vorbit despre crearea fondurilor private de pensii. Totuşi pentru cetăţeanul moldovean acestea fonduri rămîn a fi străine. Cît de potrivite pentru actuala conjunctură din Moldova ar fi ele?

Iurie Gotişan:
Din cîte se ştie cadrul legal pentru aceste fonduri private de pensii a fost adoptat prin anii 2001-2002, dar după cum spuneam ceva mai înainte însă acesta în mare parte s-a învechit. Vedeţi că deseori sistemul nostru de pensii este echivalat cu un cîmp minat pe care autorităţile parcă se tem să calce, adică să recurgă eu ştiu la măsuri de urgenţă şi radicale, inclusiv prin crearea acelor fonduri private de pensii.

Europa Liberă: Reforma ar fi una foarte necesară şi inevitabilă, tărăgănarea acesteia probabil ar avea consecinţe mult mai grave pe viitor, pentru că lucrează puţini iar pensii primesc mulţi?

Iurie Gotişan:
Exact, din cîte se vehiculează un angajat „duce-n spate” 3-4 pensionari. Fără îndoială, or pentru o constatare a situaţiei aş da cîteva cifre. Numărul pensionarilor pentru limită de vârstă de la noi este de peste 450 de mii, avem peste 150 de mii persoane pensionate cu grad de invaliditate şi numărul acestora este într-o creştere continuă. Or, deja avem peste 600 mii persoane. În plus, trebuie să mai ţinem cont de acele peste 100 mii de persoane care primesc pensii speciale – mă refer la foşti parlamentari, judecători, reprezentanţi ai organelor de forţă, militari ş.a.m.d. Deci, peste 700 mii de pensionari la o populaţie de maximum 3,5 milioane de oameni este mult, chiar foarte mult. Şi bineînţeles sistemul pensiilor private ar fi o soluţie în acest sens. Însă nu obligatorii, ci facultative. Adică fiecare participant sau contribuabil la acest sistem poate economisi pentru propriul viitor atît cît este dispus să ofere.
Previous Next

XS
SM
MD
LG