Linkuri accesibilitate

Consultări americano-bulgare pe teme de securitate


Un autobuz distrus în atentatul terorist care a avut loc la Burgas pe 19 iulie

Statele Unite sprijină Bulgaria în toate aspectele anchetării atentatului de la Burgas.

Premierul Boiko Borisov s-a întîlnit cu John Brennan, consilierul în problemele antiterorism al președintelui Barak Obama. Vizita a fost programată înainte de atentatul de la Burgas.

Brennan a declarat că acest atac îngrozitor pune în lumină importanța parteneriatului solid între cele două țări. Statele Unite sprijină Bulgaria în toate aspectele anchetării atentatului.

„Nu acuzăm serviciile bulgare”, a declarat consilierul lui Obama. „Suntem impresionați de profesionismul lor. Vreau să mulțumesc premierului Borisov pentru activitatea lor exelentă.”

„Statele Unite ale Americii au indicații că Iranul și Hezbollah au participat la acte teroriste în diverse puncte ale lumii. Când vom avea rezultatele anchetei vom stabili și reacția noastră.”

Brennan l-a numit pe Borisov „prietenul meu bun”. El a mulțumit pentru colaborarea exelentă între serviciile americane și bulgare în războiul contra terorismului.

Consilierul prezidențial a citit extrase din scrisoarea președintelui Barak Obama în care se condamnă atacul terorist.

Borisov a anunțat că pînă acum identitatea teroristului rămâne necunoscută. „Cei care vorbesc că Bulgaria nu este o frontieră sigură a spațiului Schengen vor putea constata că Schengenul nu este o frontieră sigură pentru Bulgaria” – aluzie că teroristul a intrat în țara din zona de circulație liberă.

„Noi ne aflăm la intrarea lumii arabe spre Europa și nu ne putem permite să trecem peste frontiere, sau să arătăm cu degetul. Israelul este altceva, ca de altfel și Statele Unite, Rusia și Marea Britanie. Este vorba de o dușmănie care există de mult și noi nu ne implicăm. Serviciile noastre nu dispun de miliarde. Atentatul, în modul în care a fost comis, nu putea fi evitat”, este opinia lui Borisov.

Între timp ministrul israelian al turismului Mejevnikov a mulțumit Sofiei pentru dezamorsarea unui alt atentat.

Ziarul german „Die Zeit” a anunțat că atentatorul a intrat cel mai probabil în Bulgaria din România. Ipoteza e confirmată de Gazeta.ru care informează că el a vorbit rusește și cel mai probabil a fost însoțit de o femeie.
XS
SM
MD
LG