Linkuri accesibilitate

„Continuă procesul de rusificare a găgăuzilor, ucrainenilor, bulgarilor...” (Timpul)


„Din afară, studiile în Moldova se văd rudimentare...” (Adevărul).


„Din afară, studiile în Moldova se văd rudimentare, bibliotecile - sărăcăcioase, iar elevii îndoctrinaţi cu teorii învechite”, a spus Lidia Scarlat, o tânără de 22 de ani, pentru „Adevărul” care s-a interesat de experiența din Occident a mai multor studenţi moldoveni. „Fiecare universitate britanică are acces online la sute de publicaţii, unde poţi găsi o varietate imensă de orice fel de informaţii. Am studiat Media şi Artele, şi am beneficiat de un studio TV performant, dotat cu cabine de montaj cu software licenţiat, camere video şi lumini de ultimă generaţie, lucruri pe care acasă nu le-aş fi găsit la nici o instituţie de învăţământ”, a povestit proaspăta absolventă a Universităţii Royal Holloway din Londra.

Într-un editorial în „Timpul”, Constantin Tănase constată că din păcate, în R. Moldova nicio guvernare nu s-a preocupat onest şi sincer de soarta minoritarilor. „S-a făcut totul ca minoritarii să rămână o enclavă lingvistică şi culturală. Sub ochii noştri continuă procesul de rusificare a găgăuzilor, ucrainenilor, bulgarilor... Nu e normală situaţia când găgăuzii, dar şi reprezentanţii celorlalte minorităţi etnice, care au patria lor istorică, renunţă la limba lor, înlocuind-o cu rusa”, notează jurnalistul.

Despre minorităţi, dl Tănase mai scrie că sunt o carte de schimb în lupta politică de la Chişinău pentru bani şi putere. „Le este în cot, de exemplu, lui Voronin, Şelin şi altor „mari apărători ai intereselor rusofonilor” de viaţa spirituală şi culturală a reprezentanţilor etniilor conlocuitoare.[...] I-au turnat pe toţi într-o singură „oală”, i-au denumit „rusofoni” şi îi folosesc drept armă de lupă împotriva naţiunii titulare”, conchide editorialistul.

„Ziarul de Gardă” scrie despre cazul deputatului Pantelei Sandulachi, ajuns în atenţia opiniei publice după ce o instanţă din Chişinău a dispus încasarea a 400 mii de euro, în calitate de prejudiciu moral. Mai târziu, Curtea Supremă de Justiţie a decis că Sandulachi urmează să primească nu 400, ci doar 1 mie de euro. În condiţiile în care banii au fost deja încasaţi, aceştia urmează a fi recuperaţi de stat, prin întoarcerea executării. Şi aici juriştii observă o lacună: „Lui Sandulachi i-au fost achitaţi 400 de mii de euro la cursul oficial BNM din februarie când cursul Leu/Euro era altul (15,6312). Astăzi (miercuri, 25 iulie – n.r.), cursul este mai mic (15.08). Reiese că dl Sandulachi, prin diferenţa de curs, a câştigat vreo 340 mii lei. Super management, nu?”, remarcă Ion Guzun, jurist în cadrul Centrului de Resurse Juridice.
XS
SM
MD
LG